Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

I Grækenland ruller falsk nyhed om, at chef fra Lægemiddelstyrelsen er død efter ildebefindende

Faktatjek 21. apr 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Da Tanja Erichsen deltog ved Lægemiddelstyrelsens og Sundhedsstyrelsens pressemøde den 14. april, blev det mere dramatisk end forventet. En halv time efter start faldt enhedschefen for Lægemiddelstyrelsens lægemiddelovervågning nemlig pludselig om. Falske historier om den hændelse ruller nu i udlandet. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
  • Lægemiddelstyrelsens Tanja Erichsen fik et ildebefindende ved sidste uges pressemøde om AstraZenecas vaccine og faldt om for rullende kameraer. Og selvom hun beretter, at hun er i bedring, hævder falske nyheder rundt om i verden, at hun er død.   

  • Facebookbrugere fra en lang række lande spekulerer i øvrigt i, om Tanja Erichsens ildebefindende skyldtes, at hun var blevet vaccineret mod coronavirus forinden pressebriefingen

  • Men hverken før eller efter pressemødet er hun blevet vaccineret mod covid-19

Græske netmedier (blandt andet her og her) og adskillige opslag på Facebook (for eksempel herherher og her) spreder falske nyheder om Tanja Erichsens ildebefindende ved pressemødet den 14. april.

Ved pressemødet meddelte Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen, at AstraZeneca-vaccinen indtil videre er skrevet ud af Danmarks vaccinationsplan.

Men en halv time inde tog pressemødet en dramatisk drejning, da Lægemiddelstyrelsens enhedschef Tanja Erichsen pludselig faldt om. Pressemødet blev afbrudt og optaget igen en halv time senere uden enhedschefen for Lægemiddelstyrelsens lægemiddelovervågning.

Flere danske medier kunne berette, at Tanja Erichsen havde forladt pressebriefingen på egne ben og for en sikkerheds skyld var kørt med en ambulance til skadestuen.

Historien om hændelsen er rejst verden rundt og altså også i falske versioner, hvor Tanja Erichsen ikke bare fik et ildebefindende, men simpelthen døde for rullende kameraer. 

Flere steder benytter medier og facebookbrugere bag historierne desuden lejligheden til at udtrykke deres vaccine- og coronaskepsis.

“Til sidst efter at have dræbt og lemlæstet utallige danskere ved at sælge corona-terrorisme og propaganda, betalte hun med sit liv,” skriver et græsk netmedie eksempelvis. 

Andre steder på sociale medier spekulerer brugere fra en række lande, om Tanja Erichsen besvimede som følge af at være blevet vaccineret mod covid-19.

“Kort forinden havde den uheldige kvinde modtaget AstraZeneca-vaccinen,” skriver et andet græsk netmedie uden at erklære Tanja Erichsen død.

Lever i bedst velgående

Men Tanja Erichsen lever i bedste velgående, og pressetjenesten hos Lægemiddelstyrelsen oplyser, at hun slet ikke har modtaget en vaccine mod covid-19.

“Så alle spekulationer om en sammenhæng i den retning har således ingen gang på jord,” skriver pressemedarbejder hos Lægemiddelstyrelsen Kim Voigt Østrøm i en mail til TjekDet.

Han henviser desuden til et tweet fra Tanja Erichsen fra 19. april, altså fem dage efter hun besvimede, hvor hun skriver, at hun trods et hårdt slag til hovedet er i bedring.



Det græske faktatjekmedie Ellinika Hoaxes har valgt at gå i rette med den falske påstand.

Sygeplejerske løjet død

Tanja Erichsen er ikke den første, der er blevet løjet død som følge af en coronavaccine på sociale medier. I januar faktatjekkede TjekDet påstande om, at en amerikansk sygeplejerske ved navn Tiffany Dover skulle være faldet død om for rullende kameraer efter at have modtaget sin første dosis af en corona-vaccine under en live-sending på Facebook.

På trods af at Tiffany Dover en time efter hændelsen selv forklarede, at hun lider af en sygdom, der får hende til at besvime jævnligt, stimlede brugere sammen i grupper på Facebook, hvor de spekulerede i, om sygeplejersken enten var forsvundet eller død som følge af vaccinationen. 

Men hospitalet, Tiffany Dover arbejder på, oplyste dengang til TjekDet, at sygeplejersken hverken var død eller forsvundet.

“Tiffany Dover er i live og har det godt og udfører sit arbejde som ledende sygeplejerske på covid-19-intensivafdelingen. Påstande om, at hun er død, er komplet opdigtede og falske,” skrev Karen Long, pressekontakt på Catholic Health Initiatives Memorial Hospital, hvor Tiffany Dover er ansat.

Den udmelding overbeviste dog ikke alle, og kort efter begyndte der at florere, hvad der angiveligt er en dødsattest med Tiffany Dovers navn på.

Det kræver dog ikke nogen særlig bemyndigelse at oprette sådan en dødsattest online, og alle og enhver kan gøre det.
I skrivende stund, fire måneder efter vaccinationen fandt sted, florerer rygter om Tiffany Dovers død fortsat på sociale medier.

Efter artiklen blev publiceret har Tanja Erichsen på sin twitterprofil kommenteret rygtet.

 

Opdateret 25. apr 2021