Partiledere uenige: Er nedslidning et parameter for at få Arne-pension?
-
På Folkemødet debatterede Søren Pape Poulsen og Mette Frederiksen Arne-pensionen
-
Den konservative formand kritiserede ordningen for ikke at tage højde for nedslidning, mens statsministeren forsikrede, at nedslidning er et parameter for at få tilkendt pensionen
-
Men ifølge eksperter er nedslidning ikke et parameter
-
Dog er det i høj grad folk fra erhverv, hvor risikoen for nedslidning er høj, der får tilkendt pensionen
På den første dag af Folkemødet på Bornholm tørnede statsminister Mette Frederiksen og formand for Det Konservative Folkeparti Søren Pape Poulsen sammen i en tv-debat.
Undervejs kom de to partiledere ind på den såkaldte ‘Arne-pension’, som under seneste valgkamp var Socialdemokratiets helt store valgløfte om at give nedslidte på arbejdsmarkedet “en værdig tilbagetrækning.”
Ordningen giver mulighed for tidlig pension op til tre år inden folkepensionen for folk, der har været på arbejdsmarkedet i 42, 43 eller 44 år.
Oppositionspartierne har kaldt ordningen “uretfærdig” og “skadelig for dansk økonomi”. Og kritikken af Arne-pensionen fortsatte, da Søren Pape Poulsen under debatten på Folkemødet anklagede ordningen for ikke at tage højde for nedslidning.
“Er nedslidning et parameter for Arne-pensionen?”, spurgte han statsministeren direkte, hvortil hun svarede: “Ja, det er det absolut.”
Så hvem har egentligt ret? Er nedslidning et parameter for at kunne få Arne-pensionen?
Anciennitet, men ikke nedslidning
Ifølge Anna Amilon, der er seniorforsker hos VIVE, hvor hun blandt andet forsker i ældres tilbagetrækning fra arbejdsmarkedet, tager Mette Frederiksen fejl.
"Nedslidning er ikke et parameter for at få Arne-pension. Det er kun antal år på arbejdsmarkedet," siger hun
Det samme påpeger Laust Høgedahl, der er lektor ved Aalborg Universitet, hvor han forsker i arbejdsmarked. Alligevel mener han ikke, at statsministeren tager helt fejl.
For indtil videre viser tallene, at de folk, som har nok anciennitet fra arbejdsmarkedet til at søge Arne-pensionen, ofte er fra brancher, hvor risikoen for nedslidning er høj.
“Vi kan se, at de, der har fået pensionen tilkendt, er medlemmer af blandt andet 3F, NNF og andre fagforeninger, hvor vi ved, at mange af medlemmerne har et meget nedslidende arbejde,” siger han og fortsætter:
“Så selvom nedslidning objektivt set ikke er et parameter, er det stadig i høj grad folk, som er nedslidte, der får Arne-pensionen tildelt.”
Otte ud af ti er ufaglærte og faglærte
TjekDet har foreholdt Statsministeriet, at nedslidning ikke indgår i kravene, man skal opfylde for at få tildelt Arne-pensionen. Statsministeriet henviser til Beskæftigelsesministeriet. Beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), mener modsat forskerne, at det er helt korrekt, når Mette Frederiksen siger, at nedslidning er et parameter.
"Vi kan se, at der er en klar overrepræsentation af ufaglærte og faglærte, der ansøger om tidlig pension. Og vi ved, at disse grupper i de fleste tilfælde også har de mest nedslidende jobs," skriver han i en mail til TjekDet.
Han peger på, at otte ud af ti ansøgere af Arne-pensionen er ufaglærte og faglærte - blandt andet slagteriarbejdere, sosu'er og håndværkere.
Den 29. marts 2023 udkom en ny analyse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø under Beskæftigelsesministeriet. Analysen viser i hvor høj eller lav grad personer, der har fået tildelt Arne-pension, føler sig fysisk nedslidte.
Tallene viser:
16,5 procent føler sig ‘slet ikke’ fysisk nedslidte
27 procent føler sig ‘i mindre grad’ fysisk nedslidte
37,5 procent føler sig ‘i nogen grad’ fysisk nedslidte
13 procent føler sig ‘i høj grad’ fysisk nedslidte
6 procent føler sig ‘i meget høj grad’ fysisk nedslidte