Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Populært opslag glorificerer fejlagtigt lokalt oksekød i sammenligning med supermarkedets oksekød

Faktatjek 15. sep 2023  -  5 min læsetid
Tjekdet
Et facebookopslag oplister adskillige fordele ved gårdopdrættet hakket oksekød sammenlignet med det hakkede oksekød i supermarkedets kølediske. Men flere af de nævnte fordele stemmer ikke overens med virkeligheden.   Foto: Lindegaard Bente/Ritzau Scanpix
  • Landmandens gårdopdrættede hakket oksekød indeholder flere næringsstoffer end kødet fra køledisken i supermarkedet

  • Desuden er hakket oksekød fra supermarkedet pumpet med tilsætningsstoffer og vand, og der er ingen garanti for, hvor kødet kommer fra

  • Det er et par af påstandene i et populært facebookopslag

  • Men ifølge forskere får du ikke flere næringsstoffer, hvis du spiser landmandens gårdopdrættede oksekød frem for supermarkedets

  • Desuden er de tilsætningsstoffer, der kan være i hakket oksekød, officielt godkendte, man tilsætter som regel heller ikke vand til hakket oksekød, og du vil altid kunne se på indpakningen, hvor dyret stammer fra

  • Facebookbrugeren, der står bag opslaget, ønsker ikke at udtale sig til TjekDet, men han har rettet teksten flere steder efter vores henvendelse

Gårdopdrættet oksekød fra den lokale landmand indeholder flere næringsstoffer end det, du kan finde i kølemontrene hos danske supermarkeder. 

Sådan kan man læse i et populært opslag, der er delt flere end 6.900 gange og har fået flere end 2,4 millioner visninger på tværs af Facebook. Til opslaget følger også et billede, der angiveligt viser forskellen på det kød, du handler i henholdsvis supermarkedet og hos landmanden.

Derudover er danske supermarkeders hakkede oksekød ifølge opslaget “pumpet fuld af tilsætningsstoffer og vand”, og der er ingen garanti for, hvor oksekødet stammer fra. Derfor er du altså bedre tjent med at handle dit hakkede oksekød ved den lokale landmand, lyder det.

Men ifølge forskere, TjekDet har talt med, er der ikke nogen næringsmæssig forskel på det oksekød, du finder i køledisken, og det kød, du kan købe i en gårdbutik.

Desuden skal du hverken frygte, at dit hakkede oksekød er pumpet med tilsætningsstoffer og vand, eller at du ikke kan vide, hvor det stammer fra.

Tjekdet
I et facebookopslag kan man læse, at hakket oksekød, der er gårdopdrættet hos en landmand, indeholder flere næringsstoffer end det, du finder i supermarkedet. Men ifølge forskere er der ingen næringsmæssig forskel på, om du køber oksekødet det ene eller det andet sted. Foto: Skærmbillede fra Facebook

Hverken flere eller færre næringsstoffer

På et billede til opslaget kan man se to klumper kød, som angiveligt er hakket oksekød. Ifølge brugeren bag opslaget er kødet til venstre fra supermarkedet, og det er væsentligt lysere end landmandens gårdopdrættede oksekød til højre. 

Og skal man tro opslaget, så indeholder det mørkere kød fra landmanden flere næringsstoffer end det lysere kød fra supermarkedet. 

Men sammenligner man hakket oksekød fra et supermarked og en lokal gårdbutik, er der generelt ingen forskel i næringsstofindholdet – især ikke når det kommer til det vigtige proteinindhold. 

Det forklarer Rene Lametsch, som er lektor ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

“Ser man på proteiner såvel som jern, zink og vitaminer, er der ingen forskel på, om det kommer fra køledisken eller en gårdbutik. Kødet i supermarkedet stammer jo ofte også fra danske landmænd,” forklarer han.

Det samme pointerer Margrethe Therkildsen, der er lektor ved Institut for Fødevarer – Differentierede og biofunktionelle fødevarer på Aarhus Universitet.

Hun tilføjer dog, at der kan være forskelle i et andet næringsstof, nemlig kødets fedtindhold.

“Der kan selvfølgelig være mere eller mindre fedt, men det er jo uanset, om det er købt i supermarkedet eller ved landmanden,” forklarer hun.

Kigger man på farveforskellen på de to kødklumper, så findes forskellen ikke i, hvor de er købt. Farveforskellen skyldes i stedet dyrets alder ved slagtning og iltningen af kødet, fortæller Margrethe Therkildsen.

“Det lyse kød til venstre er sandsynligvis fra et ungt dyr, for eksempel en kalv. Kød bliver mørkere, jo ældre dyret bliver. Og så er det også afhængigt af, om det bliver iltet. Hvis det har været vakuumpakket, så er det jo mørkt, men lige så snart det kommer ud i luften, vil det få sådan en kirsebærrød farve,” siger hun.

Kan indeholde farvestoffer 

I opslaget kan man også læse, at hakket oksekød fra en butikskæde er pumpet fuld af tilsætningsstoffer og vand.

Men Fødevarestyrelsen oplyser til TjekDet, at det slet ikke er tilladt at anvende tilsætningsstoffer i fersk kød undtagen tre specifikke farvestoffer til sundhedsmærkning af fersk kød.   

Og der gælder de helt samme regler i forhold til sundhedsmærkning af kvæg for et supermarked, som for en lokal gårdbutik, der forhandler hakket oksekød. Det kan ikke udelukkes, at farvestoffer fra sundheds- eller identifikationsmærkningen bliver blandet ind i det hakkede kød, men der er tale om godkendte tilsætningsstoffer, som er sikre at indtage for forbrugeren, oplyser Fødevarestyrelsen.

Hvad er sundhedsmærkning?

Når kvæg, svin, får og geder slagtes på et slagteri, bliver de undersøgt af en embedsdyrlæge før og efter slagtning. Hvis embedsdyrlægen godkender slagtekroppen, sørger embedsdyrlægen for, at der bliver sat et eller flere sundhedsmærker på slagtekroppen. Sundhedsmærket kan sættes på som et brændemærke eller med et godkendt farvestof.

Når virksomheden skærer kød op i mindre stykker, skal virksomheden sætte et identifikationsmærke på kødet. Det gælder også for slagtet fjerkræ. Identifikationsmærket kan også sættes på som brændemærke eller et godkendt farvestof.

Sundhedsmærker og identifikationsmærker er ens. Det skal være en oval, hvor der er angivet land, for eksempel DANMARK eller DK, virksomhedens autorisationsnummer, og en betegnelse for fællesskabet, for eksempel EF eller EU.

De tre tilladte farvestoffer til sundhedsmærkning er E129, E133 og E155.

 

Kilde: Fødevarestyrelsen

Desuden oplyser Fødevarestyrelsen, at det er tilladt at bruge vand i oksekød, men at det skal fremgå af mærkningen, hvis kødet er tilsat vand.

Men selvom det er tilladt at tilsætte vand til hakket oksekød, understreger begge forskere, at det ikke er normalt at gøre i praksis.

“Man tilsætter vand til fjerkræ, hvor man bruger en neutral marinade med nogle salte, så kyllingen kan optage mere vand. Men til hakket oksekød har jeg aldrig hørt om det,” forklarer Margrethe Therkildsen.

Salling Group, der står bag kæder som Bilka, Føtex og Netto, samt Dagrofa, der blandt andet har MENY og SPAR, afviser over for TjekDet, at der er vand i deres hakkede oksekød. Hilton Foods Danmark, der leverer kød til COOP’s butikker som SuperBrugsen, Kvickly og 365discount, oplyser, at deres hakkede kød udelukkende består af kød og intet andet.

Kan godt stamme fra udlandet

I opslaget kan man også læse, at hakket oksekød i danske butikskæder kan komme langvejs fra som for eksempel Argentina, Canada eller Brasilien. 

TjekDet har forsøgt at finde tal på, hvor stor en procentdel af det hakkede oksekød, som sælges i Danmark, der kommer fra dansk kvæg. Hverken Fødevarestyrelsen eller Danmarks Statistik ligger dog inde med tallene.

Danish Crown, der blandt andet leverer kød til Rema 1000 og Netto, oplyser, at langt det meste af deres oksekød kommer fra Danmark, men at de i spidsbelastningstider, hvor der for eksempel kører store tilbudskampagner, kan blive nødt til at trække kød ind fra deres to tyske slagterier, som kun bruger kød fra tyske køer. 

Hilton Foods Danmark oplyser, at de producerer hakket oksekød med råvarer fra Danmark, Tyskland, Holland, Østrig, Irland, Nordirland og Storbritannien. 


I facebookopslaget står der også, at der ikke er garanti for, hvor oksekødet kommer fra.

Men det er ifølge Fødevarestyrelsen obligatorisk at skrive på indpakningen, hvor kødet kommer fra. Derudover er det muligt at købe hakket oksekød, der stammer fra dyr fra forskellige lande, men det er ikke lovligt at blande kød, der er hakket i forskellige lande.

Salling Group afviser, at der sælges hakket oksekød med blandet oprindelse i deres butikker. Dagrofa oplyser, at det er “muligt at købe en pakke færdigpakket hakket kød fra forskellige lande, men oplysningerne vil altid fremgå af mærkningen, så forbrugerne ikke vildledes på kødets oprindelse.” TjekDet har også spurgt COOP, som ikke er vendt tilbage på vores henvendelse. 

Ifølge Margrethe Therkildsen er der i øvrigt ikke tale om affaldskød – som der står i facebookopslaget – når man laver kød fra flere køer til hakket oksekød. 

“Når man står og skærer en slagtekrop op på et slagteri, vil noget af den jo gå til en fin udskæring, som man pudser af, så den ser pæn ud, og det giver nogle små stykker kød, som man bruger til hakkekød. Og det kan vi jo kun være glade for ud fra et bæredygtighedssynspunkt, så vi ikke smider fint kød ud, der har været dyrt at producere,” siger hun.

TjekDet har rakt ud til brugeren bag facebookopslaget, men vedkommende ønsker ikke at medvirke i artiklen. Dog har han efter vores henvendelse rettet flere steder i opslaget, så der blandt andet står, at det hakkede oksekød fra supermarkedet kan være pumpet med vand. Desuden står der nu ikke længere, at supermarkedets oksekød er pumpet fuld af tilsætningsstoffer. 

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 22. sep 2023