Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Misinformation i populær podcast: Rister dine AirPods din hjerne med elektromagnetisk stråling?

Faktatjek 22. maj 2023  -  6 min læsetid
This describes the image
I den populære podcast 'Ludvigs Podcast' påstår en gæst, at Apples trådløse høretelefoner, AirPods, nærmest rister din hjerne med elektromagnetisk stråling. Men forskere maner til besindighed. Foto: Shutterstock
  • I en episode af podcasten ‘Ludvigs Podcast’ siger eliteløber og idrætsfysiolog Mads Tærsbøl, at Bluetooth-høretelefoner er skadelige på grund af elektromagnetisk stråling

  • Men Bluetooth-høretelefoner er ikke farlige, siger forskere

  • Elektromagnetisk stråling kan i nogle tilfælde være farligt, men der er ikke dokumentation for, at den mængde stråling, bluetooth-høretelefoner udsender, er farlig for mennesker

Hvis du er indehaver af et par trådløse høretelefoner, skal du nok tænke dig om en ekstra gang, inden du smider dit foretrukne forårsnummer i ørerne. 

Ifølge eliteløber og idrætsfysiolog Mads Tærsbøl kan du - med hans ord sagt lidt overdrevet - nemlig på den måde komme til næsten at riste din hjerne med sundhedsskadelig elektromagnetisk stråling, når dine høretelefoner via Bluetooth modtager lyd fra eksempelvis din smartphone.

Det fortæller han i en episode af den populære podcast ‘Ludvigs Podcast’ fra 4. maj og i en TikTok-video, der var set knap 100.000 gange, inden den blev fjernet fra platformen.

Men du skal altså ikke være bekymret for den stråling, dine trådløse høretelefoner udsender, lyder dommen fra forskere på området.

Lav frekvens, lav risiko

Lad os starte med at slå en ting fast: Der er bred enighed om, at elektromagnetisk stråling kan være farligt.

Og nu vi er i gang: Bluetooth-høretelefoner udsender faktisk elektromagnetisk stråling. Det gør alle elektriske apparater nemlig - både dit fjernsyn, din blender og din mikroovn, fortæller Lars Dittmann, der er professor på Institut for Elektroteknologi og Fotonik ved Danmarks Tekniske Universitet. Vi er omgivet af elektromagnetisk stråling hele tiden, og strålingen findes også i naturen.

Men det er ikke al elektromagnetisk stråling, mennesker tager skade af.

Overordnet er der tre ting, der afgør, om elektromagnetisk stråling er skadelig: frekvensen, effekten og mængden af tid, kroppen udsættes for stråling i.

Og tager man de tre faktorer i betragtning, bliver det klart, at du med rimelig ro i sindet kan stoppe dine AirPods tilbage i ørerne, fortæller Aurelien Romain Dantan, der er lektor ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet.

Lad os starte med frekvensen.

Jo højere en frekvens, elektromagnetisk stråling udsendes ved, jo større skade forårsager den. Al elektromagnetisk stråling kan placeres på et spektrum afhængigt af strålingens frekvens.

 

I den højeste ende af spektret finder vi gammastråling, der for mange nok vækker mindelser om dødsensfarlige ulykker på atomkraftværker, men som også til tider anvendes i kræftbehandling på grund af strålingens evne til at slå celler - og dermed også kræftceller - ihjel. 

Næstfarligst er røntgenstråling og herefter UV-stråling, der blandt andet kommer fra solen. Og det er her, vi begynder at have med frekvenser at gøre, der utvivlsomt er skadelige for mennesker, fortæller Aurelien Romain Dantan.

I den anden ende af spektret findes radiostråling og mikrobølger, og det er i den afdeling, dine Bluetooth-enheder - såsom trådløse høretelefoner - skal findes.

“Det er de samme frekvenser, man har i eksempelvis mikroovne eller internetroutere,” forklarer Aurelien Romain Dantan.

Og mens der er bred enighed om, at højfrekvent stråling er skadelig, er det mere kompliceret, når man har med de mere lavfrekvente former for stråling at gøre, fortæller Peter Møller, der er professor på afdeling for Miljø og Sundhed ved Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab.

“Der er studier, der viser, at der kan være en eller anden form for biologisk virkning af radiofrekvente stråler, og så er der studier, der ikke viser det,” siger han og peger på studiet her og her som eksempler.


“Effekten af Bluetooth-høretelefoner er alligevel mikroskopisk lille i forhold til alt muligt andet, vi bliver udsat for fra alle mulige andre ting i samfundet. Så det er fuldstændig hysterisk at påstå, at de skulle have nogen skadelig virkning.”


Verdenssundhedsorganisationen (WHO) vurderer, at det ikke med sikkerhed kan udelukkes, at lavfrekvent elektromagnetisk stråling kan være kræftfremkaldende. Samtidig skriver de danske sundhedsmyndigheder, at der for nuværende ikke er fremlagt forskning, “som entydigt kan pege på,” at radiostråling og mikrobølger skader helbredet.

“Så det, vi kan sige, er, at vi ikke ved med sikkerhed, om der er helbredsskadelige effekter eller ej,” siger Peter Møller.

Men ifølge både Peter Møller, Aurelien Romain Dantan og Lars Dittmann er der altså ingen grund til at være bekymret for at bruge trådløse høretelefoner.

Det hænger sammen med strålingens effekt.

Lille effekt

Effekten af elektromagnetisk stråling måles i watt og er ganske enkelt et udtryk for, hvor kraftig strålingen er.

Og Bluetooth-enheder udsender typisk ikke særlig kraftig stråling, forklarer Aurelien Romain Dantan.

“Hvis man for eksempel tager Apples AirPods, der faktisk er forholdsvis kraftige i forhold til andre Bluetooth-høretelefoner, så udsender de 100 milliwatt,” siger han. Til sammenligning udsender en mikroovn mellem omkring 1.000 og 1.800 watt - altså en stråling, der er i omegnen af 10.000 gange så kraftig som den, der kommer fra et par AirPods.

Men mens du næppe stikker hovedet ind i mikroovnen, når den er tændt, så stopper du dine høretelefoner i ørerne. Og i princippet er det faktisk ikke uden betydning, siger Lars Dittmann.

Jo tættere, du opholder dig på en kilde til stråling, jo kraftigere er strålingen nemlig.

“Men effekten af Bluetooth-høretelefoner er alligevel mikroskopisk lille i forhold til alt muligt andet, vi bliver udsat for fra alle mulige andre ting i samfundet. Så det er fuldstændig hysterisk at påstå, at de skulle have nogen skadelig virkning,” siger Lars Dittmann.

Langt under grænseværdien

Man ved faktisk ret præcist, hvilken effekt elektromagnetisk stråling fra Bluetooth-høretelefoner har på kroppen. For alle elektriske apparater kan man nemlig udregne den såkaldte Specific Absorption Rate - typisk bare kaldet SAR. Den angiver, hvor mange watt per kilo, der bliver absorberet i eksempelvis en menneskekrop.

Og netop fordi der kan være en sundhedsfare ved visse former for elektromagnetisk stråling, så har myndighederne fastsat nogle grænseværdier for, hvor meget stråling forskellige elektriske apparater må udsende. De grænseværdier angives i SAR og er baseret på forskellige sundhedsundersøgelser. I Danmark bruges de grænseværdier, der er anbefalet af EU.

“For eksempel må du ikke sælge høretelefoner, der har en SAR på over to watt per kilo,” siger Aurelien Romain Dantan og påpeger, at AirPods har en SAR på 0,07 watt per kilo.

This describes the image
I årevis har der været interesse for, hvorvidt lavfrekvent elektromagnetisk stråling er skadeligt for mennesker, dyr og natur. WHO har i årtier vurderet risikoen. Men debatten om faren ved elektromagnetisk stråling blussede især op i forbindelse med udrulningen af 5G-netværket, der har været aktivt i Danmark siden 2019. Foto: Shutterstock

Og ifølge Lars Dittmann er grænseværdierne endda konservativt sat.

“Man går med livrem og seler i de sundhedsmæssige vurderinger,” siger han.

10 timer eller 10 minutter

Hvis du vil undgå elektromagnetisk stråling, er Bluetooth-høretelefoner langt nede på listen over ting at være bekymret for, siger Aurelien Romain Dantan.

Som eksempel peger han på, at de fleste mobiltelefoner udsender markant mere stråling, end trådløse høretelefoner generelt set gør. Også her er der tale om lavfrekvent stråling, der altså ikke er dokumenteret skadeligt.

Alligevel har de danske sundhedsmyndigheder “ud fra en forsigtighedstilgang” en række anbefalinger til, hvordan man mindsker eksponeringen fra mobiltelefoner, der er den største kilde til eksponering for radiostråling og mikrobølger. Blandt andet anbefales det, at man begrænser varigheden af telefonsamtaler og undlader at sove med telefonen tæt ved hovedet.

Og det leder os frem til den tredje og sidste afgørende faktor, når vi taler om, hvorvidt elektromagnetisk stråling er skadelig - nemlig mængden af tid, kroppen udsættes for stråling i.

“Det har en betydning, hvor lang tid du er eksponeret. Det er klart, at det gør en forskel, om man bruger Bluetooth-høretelefoner i 10 timer eller bare 10 minutter,” siger Aurelien Romain Dantan og tilføjer:

“Men alt i alt kan du altså trygt bruge dine høretelefoner,” siger han.

Ludvig Larsen: Ment som underholdning

I ‘Ludvigs Podcast’ inviterer vært Ludvig Larsen et par gange om ugen en gæst i studiet, der “ved noget om noget,” som podcastens beskrivelse lyder. TjekDet har spurgt Ludvig Larsen, om han mener, at han har et ansvar, hvis gæsterne i hans podcast slynger om sig med udokumenterede påstande.

Han svarer, at hans podcast først og fremmest er lavet for at underholde. Han ser den ikke som en nyhedskilde, og det er ikke meningen, at samtalerne med hans gæster skal være debatter, men snarere en mulighed for at præsentere holdninger, der senere kan debatteres, siger han.

“Podcasten er en samtale mellem to mennesker, der er nogenlunde på lige fod, hvor vi snakker om det, gæsten ved noget om. Om de så siger ting, der ikke er 100 procent korrekt, det kan jeg ikke gøre så meget ved,” siger han og fortsætter:

“Og at folk så efterfølgende sætter spørgsmålstegn ved det og tjekker op på det, det synes jeg bare er fedt. Hvis I gør arbejdet og finder ud af, at noget, der bliver sagt, ikke er sandt, så skal jeg nok lægge en video op, der fremhæver, at der er blevet sagt noget, der ikke er rigtigt.”

Artiklen fortsætter under billedet

This describes the image
Manden bag 'Ludvigs Podcast', Ludvig Larsen, tror, at hans podcast er blevet populær, fordi den ikke er så "ultrakorrekt og snorlige" som meget andet på podcastscenen. Han påpeger, at en af de mest lyttede podcasts i verden, 'The Joe Rogan Experience', også har et løst forhold til fakta. Joe Rogan (billedet) er blandt andet blevet kritiseret for at lægge platform til misinformation om covid-19. Foto: Stacy Revere/AFP/Ritzau Scanpix

Han peger på, at der i en af verdens mest lyttede podcasts med den amerikanske komiker og mediepersonlighed Joe Rogan også er en løs omgang med fakta.

“Strømningerne i podcastbranchen og generelt i mediebilledet lige nu er, at det hele skal være meget sagligt og korrekt. Jeg er bare en fyr, der sidder i et studie og laver en podcast, der tilfældigvis er begyndt at blive lyttet af rigtig mange mennesker. Og jeg tror også, at mange lytter med, fordi de er trætte af, at det hele skal være ultrakorrekt og snorlige,” siger han.

Siden TjekDets samtale med Ludvig Larsen har han fjernet TikTok-videoen, hvor Mads Tærsbøl taler om AirPods. Ludvig Larsen fortæller, at det skyldes, at videoen har givet anledning til for meget negativ opmærksomhed, og at han ønsker, at hans kanaler skal være et positivt sted.

TjekDet har også forelagt forskernes pointer for Mads Tærsbøl. Han har ikke ønsket at medvirke i artiklen.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.
 

OPDATERING | 22-05-2023 | KL. 14:21

22-05-2023 kl.14.21: Det fremgik tidligere af artiklen, at SAR-værdien for AirPods er mange hundrede gange lavere end EU's grænseværdi. Det er ikke korrekt, og formuleringen er derfor fjernet. SAR-værdien for AirPods er 0,07 watt per kilo, mens grænseværdien er 2 watt per kilo.

09-06-2023 kl. 11.15: Det fremgik tidligere af artiklen, at mobiltelefoner udsender omkring 30 gange så meget stråling som et par trådløse høretelefoner. Det er ikke korrekt, og formuleringen er derfor fjernet.
Der stod også i artiklen, at der ikke er funget sammenhæng - kun overlap - mellem brug af mobiltelefoner og hjernetumorer. Det kunne give indtryk af, at intet tyder på en sammenhæng, men forskningen er tvetydig, og derfor er formuleringen fjernet. 

Opdateret 9. jun 2023