Stemmer 2 ud af 3 tyrkere i Danmark på Erdogan? Venstre-politiker beklager misvisende tweet
-
67 procent af tyrkere bosat i Danmark stemte på den siddende præsident, Recep Tayyip Erdoğan, ved det tyrkiske præsidentvalg i søndags
-
Sådan skriver Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, på flere sociale medier
-
Men det er ikke korrekt. Recep Tayyip Erdoğan har fået 58 procent af stemmerne i Danmark
-
Det betyder dog ikke, at 58 procent af de tyrkere, der bor i Danmark, har stemt på ham
-
Morten Dahlin beklager, at han brugte et forkert tal, men han fastholder sin pointe
67 procent af tyrkerne, der bor i Danmark, har stemt på Tyrkiets siddende præsident, Recep Tayyip Erdoğan, ved præsidentvalget i Tyrkiet i søndags.
Sådan skriver Venstres politiske ordfører, Morten Dahlin, på både Twitter og Facebook.
Ifølge ham er det “skræmmende, at man kan bo i et frit, demokratisk land og så støtte Erdogan” og “hyklerisk at nyde frihedsrettighederne her, men stemme for deres begrænsning i Tyrkiet.”
Men Morten Dahlin tager fejl.
Helt præcist er 58,22 procent af de dansk-tyrkiske kryds sat ved Recep Erdoğan, der stiller op for det konservative parti AKP.
Men det betyder ikke, at 58 procent af tyrkerne, der bor i Danmark, har stemt på ham.
67% af tyrkerne i DK har stemt på Erdogan. Skræmmende at man kan bo i et frit, demokratisk land og så støtte Erdogan. Hvis han er så god, kan man jo bare flytte til Tyrkiet igen? Det er hyklerisk at nyde frihedsrettighederne her, men stemme for deres begrænsning i Tyrkiet #dkpol
— Morten Dahlin (@MortenDahlin) May 15, 2023
58 eller 24 procent af stemmerne?
Den endelige optælling af de danske stemmer viser, at 9.030 tyrkere i Danmark har stemt på Recep Erdoğan, mens 6.156 har stemt på oppositionens præsidentkandidat, Kemal Kılıçdaroğlu. Det kan man se på det tyrkiske medie Daily Sabahs oversigt, som henter tal fra det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.
Det giver en stemmefordeling på helt præcist 58,22 procent til Recep Erdoğan og 39,69 procent til Kılıçdaroğlu fra tyrkere i Danmark, og dermed er den siddende præsident altså den sikre vinder hos de dansk-tyrkiske vælgere. Det bekræfter Anadolu over for TjekDet.
Men kun 41 procent af de i alt 37.864 stemmeberettigede tyrkere i Danmark har brugt deres demokratiske stemme ifølge Anadolu.
På den baggrund er det altså retteligt knap 24 procent af tyrkerne i Danmark, der har stemt på den siddende præsident, hvis man skal genbruge Morten Dahlins formulering.
Og ser man på alle aldersgrupper og på både indvandrere fra Tyrkiet og deres efterkommere, som ifølge Danmarks Statistik tæller 66.106 personer, er det kun 14 procent, der har stemt på Recep Erdoğan. Her er det dog værd at bemærke, at de 66.106 personer inkluderer personer, der ikke er stemmeberettigede, heriblandt børn.
Typisk resultat
Det er ikke så opsigtsvækkende, at flertallet af stemmerne fra Danmark går til Recep Erdoğan. Det gjorde de nemlig også til valget i 2014 og igen i 2018, hvor den konservative præsident fik henholdsvis 57 og 62 procent af stemmerne.
Jakob Lindgaard, der er senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) med fokus på Tyrkiet, havde ellers forventet, at den økonomiske nedgang i Tyrkiet havde gjort, at flere herboende tyrkere med familie og venner i Tyrkiet ville have skiftet spor politisk.
Men det er ikke noget, man bare lige gør, forklarer han. Og det er søndagens valg et bevis på.
“Tyrkernes identitet er knyttet meget tæt til, hvem man stemmer på. Man er enten det ene eller det andet, så der er en vis loyalitetsfølelse. Du kan sagtens have folk, der stemmer venstreorienteret i Danmark, men som alligevel stemmer på den konservative Erdoğan til det tyrkiske valg, fordi loyaliteten er så stor.”
“Man skifter ikke parti i Tyrkiet lige så ofte, som man gør i Danmark,” vurderer han.
Artiklen fortsætter under billedet
Tendensen er den samme flere steder i Europa. I Norge får Recep Erdoğan 52 procent af stemmerne, og bevæger vi os syd for den danske grænse, er hans sejr mere markant. Højest er hans andel af stemmerne i Belgien, hvor han har fået 72 procent af stemmerne. Og i Tyskland, der er det europæiske land med flest tyrkiske statsborgere, har Recep Erdoğan fået 65 procent.
Yunus Ulusoy, der forsker i integration ved universitet i Duisburg-Essen i Tyskland, forklarer tendensen i Tyskland med, at mange af de gæstearbejdere, der først emigrerede til landet, primært kom fra de konservative områder i Tyrkiet.
“Når folk emigrerer, fortsætter de værdier, som de bragte med sig, med at udvikle sig. Deres religiøse og konservative synspunkter er derfor bevaret i diasporaen (det tyrkiske fællesskab i Tyskland, red.),” siger han ifølge Ritzau til det tyske medie Deutsche Welle.
Hos vores svenske naboer er flertallet tippet den anden vej. Her er hovedmodstanderen, Kemal Kılıçdaroğlu, nemlig løbet med 53 procent af stemmerne. Og i det sydligste Europa er hans sejr overvældende - i Italien har Kemal Kılıçdaroğlu fået 74 procent af stemmerne, mens det i Spanien er hele 82 procent.
Morten Dahlin beklager fejl, men fastholder pointe
TjekDet har forsøgt at få et interview med Morten Dahlin, men det har ikke været muligt inden deadline. Han skriver i stedet i en sms:
"Det tyrkiske nyhedsbureau TRT Haber havde åbenbart opgivet to forskellige tal på deres hjemmeside, begge med Anadolu som kilde. Det rigtige tal er 58 % og ikke 67 %. Det er selvfølgelig min fejl, og jeg vil gerne beklage, for jeg skulle naturligvis have dobbelttjekket, før jeg skrev min opdatering. Indholdsmæssigt holder min pointe dog stadigvæk: Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor så mange tyrkere i Danmark kan støtte Erdogan."
Morten Dahlin henviser her til, at der på TRT Habers valgside på det tidspunkt, han skrev sit tweet og facebookopslag, stod forskellige tal. På deres kort, hvor man kunne se stemmetallet for hvert enkelt land, blev optællingen konstant opdateret, mens tallet i tabellen længere nede på siden viste noget andet.
Artiklen fortsætter under billedet
Vi spørger efterfølgende Morten Dahlin, om han selv synes, at ordlyden i hans opslag kunne give et overdrevet indtryk af, hvor mange tyrkere i Danmark, der rent faktisk stemte på Recep Erdoğan, når nu stemmeprocenten var 41, og det derfor kun er 24 procent af de stemmeberettigede tyrkere i Danmark, der har stemt på ham.
Det mener Morten Dahlin på ingen måde.
“Det er ikke almindeligt at inkludere sofavælgere i valgresultater. Derfor ville jeg også, ligesom alle andre, der skriver om folketingsvalget sidste år, fortsat skrive, at Venstre fik 13,3 procent af danskernes stemmer.”
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.