Set af millioner: Pavens død sender falsk citat i omløb på sociale medier

-
På sociale medier deles et citat, som den afdøde pave Frans angiveligt står bag.
-
Citatet handler om, hvordan hospitaler er et fordomsfrit sted.
-
Men der er ingen beviser for, at paven skulle have sagt sådan.
Lørdag blev pave Frans begravet i Santa Maria Maggiore-kirken i Rom, efter han den 21. april i en alder af 88 år gammel døde af et slagtilfælde.
Mens de stemmeberettigede kardinaler begynder arbejdet med at finde den romersk-katolske kirkes nye overhoved, spreder pave Frans’ påståede sidste ord fra hospitalssengen sig på sociale medier.
Ifølge utallige både danske og udenlandske opslag efterlader pave Frans sig et næstekærligt brev, der indledes med, at “hospitalsvægge har hørt flere ærlige bønner end kirker”, og at hospitalsvægge har “været vidne til langt flere oprigtige kys end dem i lufthavne”.
I opslagene bliver pave Frans også taget til indtægt for at have skrevet, at det er på hospitaler, at man ser en homofob blive reddet af en homoseksuel læge, og at man på intensiv afdeling ser “en jøde tage sig af en racist”.
Blandt de mange opslag findes et dansk, som er gået viralt med knap 13.000 delinger og næsten en million visninger.
Men TjekDets research viser, at der ingen beviser er for, at pave Frans har sagt de ord, som han nu er citeret for på sociale medier.
Citatet, der angiveligt skulle stamme fra pave Frans er delt mange steder på sociale medier. Her har en dansk bruger delt citatet i et facebookopslag med næsten en million visninger. Foto: Skærmbillede af Facebook.
Ikke første gang
For at undersøge hvor citatet stammer fra, har TjekDet søgt på flere dele af den engelske version af opslaget på Google.
I søgningen dukker der ingen artikler op fra troværdige kilder, der har beskrevet pave Frans’ sidste brev. Hvis pave Frans rent faktisk havde skrevet et brev fra hospitalssengen, er det meget sandsynligt, at det ville være blevet beskrevet i alverdens medier.
På Vatikanstatens officielle hjemmeside står der heller ikke noget, der tilsiger, at pave Frans skulle have sagt de bevingede ord.
Desuden har en bruger på Association of Catholic Priests' hjemmeside lavet et indlæg med teksten, hvor flere skriver, at det ikke er pave Frans, der står bag.
Det er derudover langt fra første gang, at citatet eller dele af det florerer på internettet.
Det skete nemlig allerede tilbage i 2018, hvor pave Frans første gang blev citeret for ordene.
Det tidligste eksempel, TjekDet har fundet, stammer fra 2013, hvor en bruger på Reddit skrev dele af citatet. Citatet optræder også i et blogindlæg fra 2014, som samler 20 af de mest kuldegysfremkaldende citater.
Ingen af stederne fremgår det, hvem ophavspersonen til citatet er. Det er heller ikke lykkedes TjekDet at finde frem til, hvem der står bag citatet.

Brev fra sygesengen
Pave Frans havde i længere tid op til sin død været syg. Han blev indlagt den 14. februar 2025 med bronkitis, men det udviklede sig siden til dobbeltsidet lungebetændelse.
Og pave Frans delte rent faktisk et brev med offentligheden fra sygesengen, efter Luciano Fontana, der er chefredaktør for den italienske avis Corriere della Sera, havde sendt pave Frans et brev og ønsket ham god bedring.
I brevet, der er dateret 14. marts 2025, skriver pave Frans blandt andet, at hans langvarige sygdom har bidraget til at gøre det endnu mere klart for ham, at krig er absurd. Brevet kan læses i sin fulde længde her.
Det er ikke første gang, at store personligheder får lagt ord i munden, efter de er afgået ved døden. TjekDet har tidligere beskrevet, hvordan stifteren af Apple, Steve Jobs, er blevet citeret for ting, han aldrig har sagt, efter han døde af kræft i 2011.
TjekDet har også tidligere faktatjekket citater, som bliver tilskrevet nulevende personer. Tidligere på måneden blev USA’s præsident, Donald Trump, fejlagtigt citeret for at have sagt, at republikanerne er den dummeste vælgergruppe. Det kan du læse mere om her.