Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Har Donald Trump fjernet Barack Obamas portræt fra Det Hvide Hus?

Faktatjek 24. apr 2025  -  3 min læsetid
Tjekdet
I USA har der i mange år været tradition for, at nye præsidenter afholder ceremonier, hvor portrætter af den foregående præsident hænges op i Det Hvide Hus. Men Donald Trump har brudt den tradition, lyder det i opslag på sociale medier. Foto: Brendan Smialowski/AFP & Charly Triballeau/AFP. Grafik: Nathalie Damgaard Frisch.
  • Donald Trump nægter at hænge Barack Obamas officielle præsidentportræt op i Det Hvide Hus. 

  • Derudover ønsker han ikke at afholde den traditionelle ceremoni, hvor den siddende præsident afslører portrætterne af den foregående præsident og præsidentfrue.

  • Sådan lyder påstanden i flere opslag på sociale medier.

  • Men påstanden er kun delvist rigtig.

Mens Donald Trumps toldkrig i disse dage fylder overskrifterne, har der på sociale medier indfundet sig en modstand mod præsidenten, som handler om noget helt andet. 

 

Nærmere betegnet handler det om et portrætbillede i Det Hvide Hus af den tidligere amerikanske præsident Barack Obama.

 

Brugere fra både ind- og udland deler nemlig et billede af Barack Obama, som er flankeret af teksten: 

 

“Dette er det officielle præsidentportræt af præsident Obama, som Trump nægter at hænge op og nægter at afholde en officiel afsløringsceremoni for. Det er første gang i historien, at en siddende præsident har været så smålig. Trump hænger det måske ikke op, men vi kan dele det og oversvømme internettet med det.”

 

Sidstnævnte har brugere på sociale medier i den grad taget til sig. Et dansk opslag har eksempelvis fået flere end 7.100 delinger på Facebook.  

 

Men er det nu også korrekt, at der tilsyneladende er så store politiske spændinger mellem de to, at Donald Trump ikke vil have Barack Obamas præsidentportræt hængende i Det Hvide Hus?

Null 

Både danske og udenlandske brugere deler flere steder på sociale medier samme opslag, hvori det hævdes, at Donald Trump nægter at hænge et billede af Barack Obama op i Det Hvide Hus. Men der er flere problemer med opslaget. Foto: Skærmbillede af Facebook.

Sammenblanding af billeder

Først og fremmest er billedet af Barack Obama, der deles i opslag på sociale medier, slet ikke den tidligere præsidents officielle præsidentportræt. 

 

Billedet fra opslagene er et fotografi, der blev taget af fotografen Dan Winters i august 2016. Billedet har således aldrig hængt i Det Hvide Hus.

 

Barack Obamas officielle præsidentportræt er malet af Robert McCurdy i 2018.

 

Dét maleri var der rigtignok et postyr omkring ved Donald Trumps første embedsperiode. Her brød Donald Trump en gammel tradition ved ikke at ville afholde en ceremoni, hvor den foregående præsidents og præsidentfrues portrætter bliver afsløret og hængt op i præsidentboligen. Det har ellers været en tradition siden 1978, da Jimmy Carter afslørede portrætter af Gerald Ford og førstedamen Betty Ford.

 

Dog udtrykte Barack Obama ifølge det amerikanske medie NBC, at han heller ikke havde interesse i at deltage i en sådan ceremoni, så længe Trump var præsident.

 

Derfor blev Barack Obamas og Michelle Obamas portrætter først afsløret og hængt op i Det Hvide Hus ved en ceremoni afholdt af Joe Biden og den tidligere førstedame Jill Biden i september 2022. 

Tjekdet
Først ved en ceremoni i 2022, efter den demokratiske præsident Joe Biden havde overtaget præsidentposten, afholdtes den traditionelle afsløringsceremoni, hvorved portrætterne af Barack Obama og Michelle Obama blev afsløret. Donald Trump nægtede at afholde ceremonien under sin præsidentperiode. Foto: Mandel Ngan/AFP

Hænger stadig i Det Hvide Hus

I Donald Trumps første embedsperiode var der altså rigtignok et postyr om Barack Obamas præsidentportræt, som ikke fik lov at hænge i Det Hvide Hus i den periode. 

 

Men nu går påstanden på sociale medier på, at Donald Trump igen nægter at have Barack Obama hængende i præsidentboligen.

 

TjekDet har derfor henvendt sig Det Hvide Hus’ pressesekretariat og spurgt, om det er rigtigt, at Donald Trump på ny nægter at hænge Barack Obamas portræt op, men de er ikke vendt tilbage på vores henvendelse. 

 

Dog tyder alt på, at billedet stadig er at finde i Det Hvide Hus på trods af, at Donald Trump ikke er Barack Obamas største fan og vice versa. 

 

Harrison Fields, der er assistent for præsidenten og stedfortrædende pressesekretær i Det Hvide Hus, delte nemlig et opslag på det sociale medie X tidligere på måneden. I opslaget deler han et billede, hvor man kan se portrættet af Barack Obama, der hænger i indgangshallen til Det Hvide Hus’ såkaldte statsetage. 

 

Det skete efter, at Barack Obamas portræt for nylig blev flyttet til statsetagen. Og det kan muligvis kan være årsagen til, at der er opstået debat om portrættet på sociale medier. 

 

Tidligere på måneden byttede Donald Trump nemlig billedet af Barack Obama ud med et maleri af sig selv, som afbilleder ham sekunderne efter attentatforsøget i Pennsylvania i juli 2024. 

Tjekdet
I juli 2024 - under valgkampen forud for præsidentvalget samme år - blev Donald Trump under en tale i Pennsylvania ramt af et skud på øret. Skuddet blev affyret som led i et formodet attentatforsøg mod præsidenten, og netop den episode er nu afbildet på et portræt, der for nylig blev hængt op i Det Hvide Hus - der hvor portrættet af Barack Obama tidligere hang. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP

Ifølge eksperter i præsidenthistorie er det i sig selv ikke usædvanligt, at portrætter skifter plads i Det Hvide Hus, men det er første gang, at en præsident har hængt et billede op af sig selv under sin embedsperiode. Normalt bliver malerier af præsidenter og førstedamer først hængt op i Det Hvide Hus, efter de har forladt embedet, oplyser historikerne ifølge The New York Times

 

TjekDet faktatjekkede i 2020 en nærmest identisk påstand, efter der var forlydender om, at Donald Trump ikke ville afholde den omtalte ceremoni. Også dengang blev der delt et forkert billede af Barack Obama, der blev udlagt som værende det portræt, som Donald Trump ikke ville have op at hænge i Det Hvide Hus. 

 

Dengang var det officielle præsidentportræt endnu ikke blevet offentliggjort.

 

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 5. maj 2025