Læger ser komplicerede mæslingeforløb efter udokumenterede råd fra USA’s sundhedsminister

Indsigt 28. mar 2025  -  3 min læsetid
Tjekdet
Robert F. Kennedy Jr., der er søn af den tidligere senator Robert F. Kennedy og nevø af den tidligere amerikanske præsident John F. Kennedy, har i årevis gjort sig bemærket for sine stærke holdninger til blandt andet sundhedspolitik - herunder skarp kritik af vacciner. Nu er han Trump-administrationens sundhedsminister. Foto: Kevin Dietsch/Getty Images North America/Getty Images via AFP
  • Læger i det vestlige Texas råber vagt i gevær, efter flere patienter smittet med mæslinger viser tegn på leverskader.

  • Årsagen er alternative behandlingsmetoder og anbefalinger af kosttilskud med  A-vitamin, som kan give leverskader.

  • Bag anbefalingerne står blandt andre USA’s sundhedsminister, Robert F. Kennedy Jr.

I den vestlige delstat Texas, hvor udbruddet af mæslinger er værst, oplever læger, at tilstanden hos patienter smittet med mæslinger forværres. 

 

Det sker, efter vaccineskeptikere - blandt andre USA’s sundhedsminister, Robert F. Kennedy Jr. - har promoveret alternative behandlingsmetoder og kosttilskud. Det skriver den amerikanske avis The New York Times.

 

Robert F. Kennedy Jr. har promoveret torskeleverolie, der indeholder A-vitamin, som en nærmest mirakuløs kur mod mæslinger

 

På Covenant Children’s Hospital i byen Lubbock i delstaten Texas fortæller læger, at flere uvaccinerede børn viser tegn på leverskader, fordi de har fået store mængder A-vitamin. 

 

Dr. Summer Davies fortæller til The New York Times, at nogle af børnene har fået for høje doser af torskeleverolie, mens andre børn har fået andre kosttilskud indeholdende A-vitamin i flere uger som et forsøg på at forhindre, at børnene bliver smittet med mæslinger. 

 

"Jeg havde en patient, der kun var syg i fire eller fem dage, men havde taget det i næsten tre uger," siger Dr. Summer Davies til avisen.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Udover leverskader kan for høje doser A-vitamin forårsage tør og skællende hud, hårtab, og i sjældne tilfælde kan det føre til, at man får anfald, og at man går i koma. Indtil videre har læger på hospitalerne i det vestlige Texas set patienter med gul hud og forhøjede levertal, hvilket er tegn på en beskadiget lever.

 

Høje doser A-vitamin bruges sommetider som et vigtigt redskab til at behandle hårdt ramte patienter med mæslinger, men det skal ske under lægeligt tilsyn.

 

Ifølge Dr. William Schaffner, der er specialist i infektionssygdomme ved Vanderbilt University Medical Center, virker A-Vitamin ved at genopbygge kroppens depoter, som virussen har udtømt, hvilket styrker immunforsvaret.

 

Dog anbefales det ikke, at man tager A-vitamin for at forhindre, at man bliver smittet, fordi der ikke er videnskabelig evidens for, at det har en virkning

 

I stedet anbefales to doser af MFR-vaccinen, der gives mod mæslinger, fåresyge og røde hunde, og som giver omkring 97 procent beskyttelse. I Danmark anbefales det, at barnet får den første vaccine, når det er 15 måneder gammelt og den næste, når det er fire år gammelt.

Tjekdet
Flere steder i verdens har smitten med mæslinger været i stigning den seneste tid. I USA har der alene i 2025 været 378 bekræftede tilfælde, og for få uger siden meldte Verdenssundhedsorganisationen ud, at der i 2024 har været dobbelt så mange tilfælde af mæslinger i den europæiske region sammenlignet med året forinden. Niveauet er nu det højeste i over 25 år, lyder det. Foto: Shutterstock

Stigende antal smittetilfælde

I USA har der alene i 2025 været 378 bekræftede smittetilfælde, hvilket er en markant stigning fra 2024, hvor der for hele året blev registreret 285 tilfælde. Indtil videre er to personer døde efter at have været smittet med mæslinger.

 

Værst står det til i Texas, der står for mindst 327 af tilfældene. Særligt amtet Gaines County er hårdt ramt med 226 tilfælde. 

 

Det stigende antal tilfælde skyldes, at tilslutningen til MFR-vaccinen blandt børnehavebørn er faldet. Ifølge den amerikanske sundhedsstyrelse (CDC) var tilslutningen 95,2 procent i 2020, men i 2024 var det faldet til 92,7 procent, hvilket efterlader omkring 280.000 

børnehavebørn i fare for at blive smittet. 

 

Den lave tilslutning skyldes ifølge sundhedsmyndighederne, at vaccinemodstandere har ført kampagne mod MFR-vaccinen i USA. En af dem, der har talt imod vaccinerne, er netop sundhedsminister Robert F. Kennedy Jr.

 

Ifølge et nyt studie kan vaccinationsraten dog være endnu lavere - helt ned til 71 procent blandt yngre børn under fem år. Det skriver det amerikanske medie NBC News.

 

95 procent af befolkningen skal være vaccineret, før der er flokimmunitet.

Men det er ikke kun i USA, at man i øjeblikket oplever mæslingeudbrud.

 

I Marokko har sundhedsmyndighederne siden slutningen af 2023 registreret flere end 25.000 smittetilfælde og 120 dødsfald. Myndighederne giver skylden til den “globale antivaccine-bevægelse”, som er blevet udbredt siden covid-19-pandemien. 

 

Ifølge en analyse foretaget af WHO og UNICEF er der i Europa-regionen, der dækker 53 lande i Europa og Centralasien, også rapporteret flere tilfælde. 

 

I 2024 var der 127.350 tilfælde af mæslinger, hvilket er dobbelt så mange som i 2023 og det højeste antal siden 1997. 

 

Ifølge Statens Serum Instituts overvågningsværktøj er der i 2025 konstateret to tilfælde af mæslinger i Danmark. I 2024 var der 25 smittetilfælde.

I Danmark har der også tidligere været skepsis om MFR-vaccinen. I 2011 inviterede en vaccineskeptisk mor, der havde børn smittet med mæslinger, til såkaldt ‘smitte-kom-sammen’, hvor interesserede forældre kunne medbringe deres raske børn og få dem smittet med mæslinger.

TjekDet har gennem tiden faktatjekket talrige påstande om vacciner. For eksempel, at ubeskyttet sex efter vaccination med Pfizers coronavaccine er farligt, at MFR-vaccinen øger børns risiko for at udvikle autisme, og at corona-vacciner ikke kun beskytter mod coronavirus, men mod død generelt. Du finder alle TjekDets artikler om vacciner her.

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 7. apr 2025