Mister 69 millioner amerikanske kvinder retten til at stemme?

-
Med et nyt lovforslag kan 69 millioner amerikanske kvindelige vælgere miste deres stemmeret.
-
Sådan lyder en udbredt påstand på sociale medier.
-
Men påstanden er forkert og sammenblandes med, at amerikanske vælgere ifølge et lovforslag skal dokumentere deres statsborgerskab for at kunne stemme.
-
Og det bliver rigtignok mere besværligt for personer, der har skiftet navn, hvilket primært er kvinder, men de mister ikke deres stemmeret.
“Gilead er nærmest tre dage væk.”
Sådan lyder advarslen i et opslag på Facebook fra den danske forfatter og journalist Lone Theils med henvisning til den dystopiske verden i serien A Handmaid’s Tale, hvor de fleste kvinder er reduceret til fødemaskiner eller tjenestepiger. Hvis de da ikke er blevet sendt i arbejdslejr. Og ingen af dem har i øvrigt stemmeret.
Netop det sidste er omdrejningspunktet i flere opslag på internettet. I opslagene kritiseres et lovforslag, der i torsdags blev stemt igennem i Repræsentanternes Hus i USA - det ene af de to kamre i Kongressen.
I et billede, der følger med teksten, er der et citat fra den amerikanske forfatter Don Winslow, som siger om lovforslaget, at “omkring 69 millioner kvindelige vælgere vil blive frataget deres stemmeret”.
En central del i lovforslaget, der hedder The Safeguard American Voter Eligibility og går under akronymet The SAVE Act, er, at amerikanerne nu skal fremvise dokumentation for deres statsborgerskab i form af enten fødselsattest, pas eller militær ID for at blive registreret til at stemme ved nationale valg.
Formålet med lovforslaget er ifølge Republikanerne at sikre, at immigranter uden amerikansk statsborgerskab ikke stemmer til nationale valg i USA. Ifølge mange republikanske politikere - inklusiv præsident Donald Trump - er det foregået i stort omfang, at særligt illegale immigranter stemt, selvom de ikke var berettigede til det, og det har været til Demokraternes fordel.
Disse påstande er flere gange blevet afkræftet.
Men ifølge kritikere af lovforslaget - herunder Lone Theils og Don Winslow - vil den væsentligste effekt af lovforslaget være, at 69 millioner kvinder mister retten til at stemme. Hvor tallet 69 millioner kommer fra, vender vi tilbage til.

Mere besværligt at dokumentere
Det er korrekt, at lovforslaget har en konsekvens, som særligt rammer kvinder. Det skyldes, at vælgerne fremover skal fremvise fødselsattest ved vælgerregistrering for at dokumentere deres statsborgerskab, hvis de ikke har et gyldigt pas eller militær ID. Og navnet på fødselsattesten skal svare til navnet på ens ID-kort.
Det rammer især gifte kvinder, som har taget deres mands efternavn. Med The SAVE Act kan de ikke længere bruge deres fødselsattest som dokumentation, da attesten ikke stemmer overens med det ID-kort, de bruger til daglig.
Ifølge republikanerne bag The SAVE Act skal delstaterne arbejde på at finde løsninger i disse tilfælde. Det kan for eksempel være, hvis kvinden også fremviser en vielsesattest. Men det er ikke specificeret i lovforslaget og vil derfor først blive besluttet på delstatsniveau efterfølgende, hvis det også stemmes igennem i Senatet, det andet kammer i USA’s kongres.
De amerikanere, som har skiftet efternavn - det gælder også transpersoner - kan ifølge lovforslaget også fremvise et pas for at få lov til at stemme. Men det er ikke lige så almindeligt i USA at have et pas. Faktisk viser de seneste tal, at kun 53 procent af amerikanerne har et gyldigt pas.
8 ud af 10 kvinder skifter efternavn
Der vil altså være en god portion af de amerikanske statsborgere som skal have fundet fødselsattesten frem - eller investeret i et pas, hvilket som udgangspunkt koster 165 dollars i USA - svarende til cirka 1.100 kroner.
Spørgsmålet er så, hvor mange amerikanere - særligt kvinder - der ikke kan bruge deres fødselsattest på grund af navneskifte.
Det har den amerikanske progressive tænketank The Center for American Progress (CAP) regnet sig frem til i en rapport fra 31. januar i år.
Med henvisning til en undersøgelse foretaget af den uafhængige tænketank Pew Research Center konkluderer de først, at otte ud af ti amerikanske kvinder i heteroseksuelle ægteskaber ikke længere bærer det efternavn, der står i deres fødselsattest. 79 procent har taget mandens navn, mens 5 procent har flettet efternavne med deres partner.
I antal når CAP i deres analyse frem til, det drejer sig om 69 millioner kvindelige statsborgere i USA over 15 år, som ikke længere bærer det efternavn, der står i deres fødselsattest. I det tal indgår også transpersoner og kvinder i homoseksuelle ægteskaber.
Og så er vi tilbage ved tallet fra Lone Theils’ Facebook-opslag. I påstanden fra Don Winslow, som hun deler, påstås det, at 69 millioner kvindelige vælgere kan miste deres stemmeret med det nye lovforslag. Men det er altså 69 millioner kvinder, som skal have fundet anden dokumentation for deres statsborgerskab end fødselsattesten. Ikke 69 millioner, som kan miste stemmeretten.
TjekDet har været i kontakt med Lone Theils. Hun ønsker ikke at medvirke i artiklen, men oplyser, at hun efter vores henvendelse har valgt at slette opslaget. TjekDet har også forsøgt at få en kommentar fra Don Winslow, som bragte påstanden første gang i et opslag på X den 31. marts, men han er ikke vendt tilbage inden deadline.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.