Trump-kredsen fremsætter igen forkert påstand om, at grønlænderne vil være en del af USA

-
Amerikanske Trump-støtter bliver ved med at hævde, at grønlænderne gerne vil være en del af USA.
-
Men intet tyder på, at det er grønlændernes ønske.
-
Ifølge forsker forsøger Trump-administrationen at overbevise en skeptisk amerikansk befolkning om, at det er en god ide at annektere Grønland.
-
Men grønlændernes holdning til at forhandle en samarbejdsaftale med USA kender vi ikke, og sådan en mulighed er stadig på bordet.
Mens USAs vicepræsident J.D. Vance i slutningen af marts var på besøg hos amerikanske soldater på Pituffik Space Base i det nordvestlige Grønland, var kongresmedlem for Republikanerne Anna Paulina Luna med live på tv-stationen Fox News.
Her sagde hun, at ikke alene er Grønland et strategisk godt sted for USA, men “den grønlandske befolkning er store tilhængere af potentielt at blive amerikansk territorium".
Det er langt fra første gang, at det fra præsident Donald Trump selv eller fra hans kreds af støtter har lydt, at grønlænderne gerne vil være en del af USA.
Tilbage i januar hævdede præsidenten i forbindelse med sit ønske om at overtage Grønland for eksempel, at “det grønlandske folk vil være sammen med os.”
Så er der i virkeligheden noget om snakken? Vil grønlænderne gerne tilhøre USA, siden Trump-kredsen bliver ved med at gentage det?
Live på tv-stationen Fox News gentager medlem af Kongressen for Republikanerne Anna Paulina Luna, at grønlænderne gerne vil være amerikansk territorium.
Ønsker amerikanernes støtte
"Nej, det er der overhovedet ikke noget, der tyder på, " siger Jon Rahbek-Clemmensen, der er lektor ved Forsvarsakademiets Center for Arktiske Sikkerhedsstudier, og henviser til en meningsmåling fra analyseinstituttet Verian.
Samme måling blev også brugt tilbage i januar til at tilbagevise Donald Trumps påstand om, at grønlænderne gerne vil være en del af USA. Verians meningsmåling nåede nemlig frem til, at kun seks procent af grønlænderne ønsker at træde ud af Rigsfællesskabet og i stedet blive en del af USA. Hele 85 procent svarede nej til samme spørgsmål.
Alligevel holder Trump-støtter tilsyneladende fast i påstanden. Årsagen til det skal findes inden for de amerikanske landegrænser, mener Jon Rahbek-Clemmensen.
"I USA er ideen om at overtage Grønland også upopulær. Trump-administrationen prøver altså at påvirke den offentlige mening, så det kommer til at fremstå som en god ide. Det kræver et narrativ om, at USA kan få rigtig meget ud af det, og at grønlænderne er med på den,” siger han.
En ny meningsmåling fra tænketanken Pew Research Center viser nemlig, at der blandt amerikanerne er lav opbakning til Trumps plan om at overtage Grønland. 54 procent mener ikke, at USA bør overtage Grønland, mens 23 procent er for.
Fupmåling
Der eksisterer dog én meningsmåling, der bakker op om Trumps-kredsens udlægning af grønlændernes holdning.
Tilbage i januar præsenterede organisationen Patriot Polling opsigtsvækkende tal kort efter Donald Trump Jr’s besøg i Nuuk. Hele 57 procent af grønlænderne skulle angiveligt støtte ideen om, at Grønland tilslutter sig USA.
Den Trump-tro podcaster Charlie Kirk, der var med Donald Trump Jr. i Nuuk fik sat meningsmålingen i omløb og sagt, at grønlænderne gerne vil være en del af USA. Siden har eksperter dog afvist, at tallene siger noget som helst præcist om grønlændernes holdning.
Enten er der fusket med tallene, ellers er de frit opfundne, siger Ulrik Pram Gad, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).
“Jeg er ikke sikker på, at de overhovedet har talt med nogen i Grønland. Ifølge metodebeskrivelsen ringer Patriot Polling til fastnettelefoner. Men der er slet ikke fastnettelefoner i Grønland,” siger han.
Meningsmålingen fra Verian er heller ikke perfekt, siger Ulrik Pram Gad, for det er vanskeligt at udføre meningsmålinger i Grønland. Verians grønlandske respondenter var nemlig ikke udvalgt repræsentativt, ligesom de i det så omtalte spørgsmål bliver spurgt om to ting på en gang. Altså både om de vil forlade Rigsfællesskabet, og om de de vil tilslutte sig USA.
“Den er metodisk skrøbelig, men svarene er så overvældende, at man godt kan tage det som en strømpil for, at grønlænderne altså ikke vil være en del af USA,” siger Ulrik Pram Gad.
The people of Greenland want to join America! https://t.co/tWIl6m79vr
— Charlie Kirk (@charliekirk11) January 12, 2025
Podcaster Charlie Kirk udbreder påstanden på det sociale medier X.
Forskellige udlægninger
Verians måling er imidlertid flere måneder gammel, og i mellemtiden har der været parlamentsvalg i Grønland, og befolkningen er blevet bejlet til fra USA. I en udgave af The Charlie Kirk Show udlægger den Trump-tro podcaster det grønlandske valgs tale sådan, at grønlænderne er blevet mere lune på ideen om at blive en del af USA.
Partiet Naleraq, som Charlie Kirk kalder “pro-USA”, fordi de hjalp med at arrangere Donald Trump Jr’s visit i Nuuk, er nemlig gået stærkt frem ved det grønlandske parlamentsvalg. Og det viser, at de USA-venlige kræfter tager til i Grønland, mener Charlie Kirk.
Jon Rahbek-Clemmensen fra Forsvarsakademiet læser det grønlandske valgresultatet på en helt anden måde. Selvom valget ikke kun handlede om selvstændighed, var det dog et af de mest Trump-skeptiske partier, Demokraatit, der endte med at vinde, siger han.
“Naleraq gik også frem, men ikke lige så meget som Rigsfællesskabs-venlige Demokraatit
Det er et ret klart signal om, at den grønlandske befolkning ikke virker så fristet af det her projekt, som amerikanerne kunne have håbet,” siger Jon Rahbek Clemmensen.
Sort-hvidt spørgsmål
Selvom det igen og igen bliver gentaget, er der altså intet, der tyder på, at grønlænderne gerne vil være en del af USA. Samtlige grønlandske partiformænd har endda umiddelbart efter valget taget skarp afstand fra Donald Trumps udtalelser om at annektere og have kontrol med Grønland.
Men spørgsmålet er, hvad Grønland vil sige til en anden slags tilbud fra USA, hvor Grønland vil have en form for selvstændighed og samarbejde tæt sammen.
Det interesserer også Tom Dans. Han var arktisk kommissær for USA under Donald Trumps første periode i Det Hvide Hus. Han er af det grønlandske medie KNR blevet kaldt præsidentens “sande mand i Grønland” og spiller angiveligt en central rolle i Donald Trumps Grønlandsplaner.
TjekDet har spurgt Tom Dans, om han tror mest på Trump-kredsens udlægning af, at grønlænderne gerne vil være en del i USA, eller Verians meningsmåling, der konkluderer det modsatte.
Han svarer blandt andet, at størstedelen af grønlænderne tydeligvis vil være uafhængige af Danmark.
“Et tættere partnerskab mellem USA og Grønland kunne tage mange former, men på nuværende tidspunkt er der, så vidt jeg ved, ikke blevet tilbudt noget til grønlænderne, og der er ikke blevet forklaret nogen konkrete fordele for dem. Så tingene forbliver en abstraktion. Det er derfor et falsk valg, der bliver rapporteret og gentaget på nuværende tidspunkt,” siger Tom Dans om grønlændernes afvisning af ideen om at blive en del af USA.

Mere forbeholdne
Et tættere partnerskab mellem Grønland og USA, som Tom Dans nævner, kunne være en fri associations-aftale, som bliver indgået af to selvstændige stater. Typisk vil den mest magtfulde stat have en sikkerhedspolitisk interesse i aftalen, som Donald Trump har i Grønland. Til gengæld vil den magtfulde stat betale penge til den mindre stærke stat.
En sådan model - eller en anden slags aftale - mellem Grønland og USA er der dog ikke lavet meningsmålinger om, så det er ikke til at sige, hvad den grønlandske befolkning synes om det. Men de grønlandske politikere er stadig interesserede i at afsøge terrænet for på sigt at indgå en aftale med USA, siger Ulrik Pram Gad.
Efter Donald Trumps mange udtalelser om at gøre Grønland til amerikansk territorium, er politikerne imidlertid blevet lidt mere tilbageholdende over for en form for aftale med USA For eksempel slog partiet Demokraatit op til det grønlandske valg bak på ideen om en samarbejdsaftale med USA.
“Grønlands udenrigs- og sikkerhedspolitiske strategi fra sidste år er én stor invitation til USA om at samarbejde. Og det er stadig en forhåbning, at man kan det. Men holder man den netop indgåede koalitionsaftale op mod strategien fra sidste år, så er formuleringerne mere forbeholdne,” siger Ulrik Pram Gad.
Der har den seneste tid været flere falske påstande om Grønlands relation til Danmark i omløb. TjekDet har blandt andet faktatjekket, hvorvidt Danmark tjener en milliard om året på bloktilskuddet til Grønland, og vi har kigget nærmere på, om det teknisk set er muligt for Danmark at sælge Grønland til USA. Du finder alle vores artikler om Grønland her og alle vores artikler om amerikansk politik her.
Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.