Video af danske skoleelever misbruges i udlandet

Faktatjek 20. aug 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
En video af en dansk skoleklasse på besøg i en moske for at lære om ramadan misbruges flere steder på sociale medier, hvor det påstås, at den viser konvertitter. Billedet her er sløret af TjekDet for at beskytte elevernes identitet. Foto: Skærmbillede af video
  • I opslag på sociale medier ses en dansk skoleklasse. Eleverne er konverteret til Islam, fremgår det af opslagene, der ses af tusinder af brugere

  • Men der er tale om misinformation

  • I virkeligheden ser man en almindelig dansk skoleklasse, som er besøg i en moské i forbindelse med deres undervisning

I en udbredt video på Facebook, TikTok, og X hævder forskellige brugere, at elever fra en dansk skoleklasse er konverteret til Islam.

Blandt nogle af profilerne, som spreder videoen i en forkert kontekst finder vi både en pro-islam profil som “The Quran Motivation”, og en anti-islam side som Amy Mek på X.

“Disse danskere valgte at konvertere”, står der i et af opslagene, mens der i et andet står “17 studerende konverterede til islam i Danmark”.

Men i virkeligheden ser man en dansk skoleklasse fra Nydamskolen i Sønderborg, som er på besøg i en moske, hvor de lærte om ramadan.

Det fortæller personen, som lagde den originale video på TikTok tilbage i marts - med en helt anden billedtekst. For at beskytte elevernes identitet, linker TjekDet hverken til opslagene med forkerte billedtekster eller til den oprindelige video. En slørret version af videoen kan dog ses nedenfor.

 

Skolelederen på Nydamskolen bekræfter også, at videoen viser en af deres klasser, som var på besøg i moskeen i forbindelse med undervisningen.

Forening i Sønderborg

Af videoen, som deles på sociale medier, fremgår det ikke, hvor den er optaget, eller hvem eleverne på billedet er. Det måtte vi først identificere.

Til det brugte vi omvendt billedsøgning til at finde ud af, hvor videoen er optaget.  Med de værktøjer fandt vi andre videoer, som så ud til at være optaget det samme sted, men fra andre vinkler.

Den geografiske placering fandt vi frem til ved at studere de røde gulvtæpper og vægbeklædningen. Vi fandt blandt andet en video, som var filmet oppefra, hvilket gjorde os sikre på, at der var tale om det samme sted.

Tjekdet
Ved at sammenligne de to videoer og markerer ligheder i rummene, de er filmet i, er det muligt at konkludere, at de er filmet samme sted - nemlig hos Iqra Kultur Forening i Sønderborg, hvor det også viser sig, at profilindehaveren Hassan Ibrahim Ibrahim også arbejder. Foto: Skærmbillede af X og TikTok

Video, der er optaget oppefra var lagt på det sociale medie TikTok af profilen “imamhassanibrahim1”, og via den profil fandt vi også den originale video af den danske skoleklasse.

På denne profil blev videoen delt allerede tilbage i marts med en helt helt anden billedtekst end dem, der nu er i omløb på sociale medier:

“Et ramadanbesøg fra den danske skole for at lære om Ramadanen og dens velsignelser”, står der, oversat til dansk, i videoteksten.

Videoen er optaget i Iqra Kultur Foreningen i Sønderborg af imamen Hassan Ibrahim Ibrahim, som har en populær TikTok-profil med 81.000 følgere, hvor han blandt andet deler forskellige klip fra dagligdagen i foreningen.

Et skolebesøg

Hassan Ibrahim Ibrahim fortæller til TjekDet, at der ikke er tale om en skoleklasse, som er konverteret til islam.

“Det er en klasse, som var på besøg i moskeen for at høre om islam. Bøgerne, de har i hånden, er islamiske historier oversat til dansk, som jeg plejer at dele ud. Så nej, der er ikke tale om skolelever, som er konverteret til Islam,” fortæller han.

Og det er ikke første gang, at han har set nogle af sine videoer blive delt ude af kontekst på sociale medier.

“Jeg har har haft besøg af flere forskellige klasser og skoler, og en af de videoer derfra, bliver også delt, som om eleverne er konverteret til Islam, men det var selvfølgelig heller ikke tilfældet”, forklarer han.

Null

På videoen, som vi har faktatjekket, ser man elever fra Nydamskolen i Sønderborg. Det bekræfter skoleleder Stine Skyum til TjekDet.

“Vi kan bekræfte, at det var en af vores daværende 9. klasser, der var på besøg i moskeen i foråret. Det var som en del af kristendomsundervisningen, og de var der for at lære mere om islam og ramadanen”, forklarer Stine Skyum og uddyber:

“I kristendomsundervisningen følger vi de udstukne retningslinjer fra Undervisningsministeriet, hvor eleverne skal lære om både kristendommen, andre trosretninger samt etik og moral, og da vi lægger vægt på praksisnær undervisning, har vi efter forløbet omkring Islam været på besøg i den lokale moské,” forklarer hun.

Havde givet tilladelse

Stine Skyrum understreger, at lærere og elever havde givet tilladelse til, at imamen tog billeder for at vise, at de havde været på besøg.

“Men vi er utrolig kede af, at vores elever og skolen bliver misbrugt af nogle personer, der prøver på at vinkle et skolebesøg på den måde, så det tager vi dyb afstand fra,” forklarer hun.

Nydamskolen er nu ved at undersøge, hvordan de skal reagere og vil i den forbindelse inddrage politiet for at finde ud af, hvilke skridt skolen og kommunen skal tage i den konkrete sag, siger skolelederen til TjekDet.

Også Hassan Ibrahim Ibrahim fortæller, at han er frustreret over, at videoer fra hans profil bruges ude af kontekst på sociale medier.

Opslagene minder om en video, som TjekDet tidligere har faktatjekket, hvor børn fra en dansk skoleklasse også blev delt ude af kontekst. Og faktisk spredes denne video også på sociale medier i disse dage.

Videoen er blevet bragt i flere forskellige forkerte kontekster, men i virkeligheden ser man en folkeskoleklasse, som havde en temauge, der hed “kend hinanden”, og her valgte en af eleverne at vise, hvordan en bøn til Allah foregår.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek  - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 20. aug 2024