Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Så er den gal igen: “Løvens Hule”-investorer misbruges i fupartikel om bitcoin

Fup og spam 26. maj 2023  -  4 min læsetid
Tjekdet
Set fra venstre er investorerne Jacob Risgaard, Louise Herping, Christian Arnstedt, Anne Stampe og Jesper Buch fra DR's "Løvens Hule". De fem "løver" misbruges i fupnummer om bitcoins. Foto: Per Arnesen, DR
  • Flere investorer anbefaler at investere i Bitcoin-platform i et afsnit af DR’s “Løvens Hule”

  • Det står i en artikel på to forskellige hjemmesider, som til forveksling ligner Ekstra Bladets

  • Men artiklen er falsk, og Løvens Hule-afsnittet har aldrig fundet sted

  • Generelt bruges danske kendisser ofte som blikfang i falske historier om bitcoin-investeringer

“Afsnittet, som driver alle danskere til vanvid, er nu bekræftet”.

Sådan lyder overskriften i en artikel, der foregiver at være fra Ekstra Bladet

Artiklen beskriver, hvordan JustEat-grundlæggeren, Jesper Buch, og iværksætteren Jacob Risgaard, manden bag Coolshop, er i en intens budkamp om en handelsplatform, hvor man kan investere i den virtuelle valuta bitcoin i et afsnit af DR-programmet Løvens Hule. 

Således gør Løvens Hule danskerne rige. Angiveligt skulle DR være rasende over genistregen, og afsnittet bliver muligvis ikke sendt, står der.

Men artiklen er pure opspind, og det hele er et stort svindelnummer.

For artiklen er slet ikke bragt i Ekstra Bladet, og det omtalte afsnit af Løvens Hule har aldrig fundet sted. Iværksætterne på billedet øverst i artiklen har heller ikke noget med bitcoin at gøre. 

Svindlerne bag artiklen forsøger højst sandsynligt at lokke intetanende brugere til at skyde penge i en tvivlsom bitcoin-platform.

Falsk afsnit og falske bud

Ifølge den falske artikel er det to bedste venner, der foran "løverne" pitcher idéen om en bitcoin-trading-platform ved navn Ethereum Code. Idéen skulle angiveligt være at give “den almindelige person muligheden for at tjene penge på bitcoin-bølgen”.

Men de to unge mænd, der optræder i fupartiklens topbillede, har intet med Ethereum Code eller bitcoin generelt at gøre. I virkeligheden deltog makkerparret i sæson syv af Løvens Hule med en helt anden slags virksomhed - nemlig en webshop, der sælger udstyr til backpackere. 

Og Ethereum Code er ganske vist en ægte platform, hvor brugere kan handle med kryptovaluta. Men den har intet at gøre med hverken de unge mænd på billedet eller Løvens Hule. 

Desuden er flere af billederne af løverne Jesper Buch og Jacob Risgaard fra ottende og dermed seneste sæson. Altså en helt anden sæson end den, de to unge iværksættere, som angiveligt står bag Ethereum Code, deltager i. 

I fupartiklen får Ethereum Code flere yderst flatterende kommentarer med sig fra investorerne. 

Det påstås blandt andet, at iværksætterparret, der skulle stå bag Ethereum Code, bad Louise Herping Ellegaard, en tredje løve i hulen, om at indbetale 2.000 kroner live i showet. 

“Jeg er nået op på 2.960 kroner efter 8 minutter,” skulle hun derefter have sagt ifølge artiklen. 

Og en budkrig mellem investorerne Jacob Risgaard og Jesper Buch endte angiveligt ud i, at sidstnævnte vandt med et svimlende højt bud på mere end 18 millioner kroner for 20 procent af virksomheden.

Som du kan se herunder, skortede det efterfølgende ikke på ros fra Jesper Buch og hans fire medløver, kan man læse i artiklen.



Der er bare det problem, at de fem iværksættere - naturligvis - aldrig har sagt det, de citeres for i artiklen.

Løvernes fabrikerede udtalelser bruges til at overbevise potentielle ofre for svindelnummeret om, at de trygt kan poste penge i kryptovalutaen.

Også “skribenten” bag fupartiklen udtrykker begejstring for Ethereum Code og gennemgår i detaljer sit bitcoin-eventyr. I alt skulle journalisten angiveligt have tjent mere end 50.000 kroner ved at bruge Ethereum Code, lyder det.

“Jeg besluttede mig for at hæve pengene til at betale for en ferietur over atlanten. Når jeg kommer tilbage, vil jeg klart reinvestere de penge, jeg har til overs fra min ferie, i Ethereum code. Jeg siger måske endda mit job op!” skulle journalisten have skrevet.

Efterligner Ekstra Bladet

Ved første øjekast ligner hjemmesiden den rigtige udgave af Ekstra Bladet. Men flere ting afslører, at svindlerne blot har efterlignet den ægte vare.

Der er adskillige stavefejl, grammatiske fejl og sprog, der klinger af en dårlig oversættelse. For eksempel kaldes DR for “channel DR1”. Og overskriften “Afsnittet, som driver alle danskere til vanvid” giver ikke helt mening - at drive nogen til vanvid er næppe en god ting.

Artiklens www-adresse afslører nemlig, at vi slet ikke befinder os på ekstrabladet.dk. To identiske versioner af fupartiklen har webadresserne allfintechnews.com og financialpronews.com. 

Søger man efter “allfintechnews.com” og “financialpronews.com” i Whois, der er internettets opslagsværk over ejere af hjemmesider, viser det sig, at begge hjemmesider er registreret i USA af virksomheden Super Privacy Service LTD.

Super Privacy Service LTD er en virksomhed, som lever af at købe hjemmeside-adresser på vegne af deres kunder for at skjule ejerens rigtige identitet. Når en hjemmeside er oprettet ved hjælp af Super Privacy Service LTD, kan man ikke se, hvem der egentlig står bag hjemmesiden.

På hjemmesiden DNDisputes, som viser juridiske klager over domænenavne, fremgår det, at Super Privacy Service LTD har flere end 350 sager om uenigheder om domænenavne imod sig

Noget tyder altså på, at svindlere med skumle bagtanker har brugt Super Privacy Service LTD til at skjule deres sande identitet. 

Tilbagevendende Bitcoin-svindel

Med ikke mindre end 17 links forsøger artiklen at lokke dig til at lave en konto hos Ethereum Code. Linket er i skrivende stund dødt, men billeder nederst i artiklen viser, hvordan det sandsynligvis har set ud. 

 

Laver man en omvendt billedsøgning på det tredje billede, dukker en mystisk hjemmeside ved navn timebusinessnews.com op. I en artikel skrevet af en “nany gogoef” står der, at den amerikanske massemillardær og grundlægger af Amazon, Jeff Bezos, har tjent kassen på bitcoins. 

Og i artiklen optræder præcis det samme billede som i artiklen om Løvens Hule på dansk. 

Endnu mere interessant er det, at en del af teksten i artiklen om Jeff Bezos har enormt mange lighedstegn med den om Løvens Hule. Faktisk er den næsten identisk, detaljerne er blot ændret en smule.

 

Noget tyder altså på, at det samme svindelnummer både er blevet brugt i udlandet og i Danmark.

Og det er langt fra første gang, at lige netop Løvens Hule nævnes i svindelnumre med bitcoins. Helt tilbage i 2018 florerede en fupartikel, der er stort set identisk med den nyeste. I stedet for Etherium Code hed det smarte scam dengang Bitcoin Code, og i stedet for Ekstra Bladet var det Berlingske Business, der blev efterlignet. 

En lang række danske kendisser - fra Mette Frederiksen til Mads Mikkelsen - bruges som blikfang i falske artikler om deres store succes med bitcoins. 

Handelsplatformene lokker dig i fælden med falske artikler, hvor alt, du skal gøre, er at oplyse dine kreditkortoplysninger og investere et mindre beløb.

Hver gang har det vist sig at være fup og svindel.

Hvis du nåede at klikke på linket og har oplyst dine kreditkortoplysninger til svindlerne, bør du omgående kontakte din bank.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 26. maj 2023