Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Afslør med få klik om et billede er blevet faktatjekket

Guides 4. apr 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Med få klik i Googles Fact Check Explorer kan du nu afsløre, om et billede eller en video er blevet faktatjekket. På billedet ses tre eksempler, som TjekDet tidligere har faktatjekket. Foto: Skærmbilleder fra X

Støder du på et billede eller en video på sociale medier, som du gerne vil give et baggrundstjek, er der nu hjælp at hente. 

Google har nemlig lanceret en ny funktion i søgemaskinen Fact Check Explorer, hvor du kan søge efter billeder, der er blevet faktatjekket af faktatjekmedier fra hele verden. 

TjekDet har tidligere beskrevet Googles Fact Check Explorer, som er en søgemaskine, der samler artikler fra faktatjekmedier verden over. Du kan læse mere om, hvordan den fungerer her.

Med den nye funktion kan du nu uploade et billede, og så vil der dukke artikler op fra faktatjekmedier, hvis de faktatjekket netop det billede, du vil undersøge. 

Du kan også tage et skærmbillede af en bid fra en video og uploade det, hvis du gerne vil vide, om en video rent faktisk viser det, som den foregiver at vise. 

Sådan fungerer det

Lad os for eksempel tage fat i et billede, som TjekDet faktatjekkede i januar 2024. Lad os herefter antage, at vi ikke ved, at TjekDets faktatjek af billedet eksisterer.  

I januar florerede et billede på det sociale medie X, der angiveligt viste en eksplosion som følge af amerikanske og britiske luftangreb mod Houthi-bevægelsen i Yemen.

Nu vil vi gerne finde ud af, om det nu også er rigtigt ved at søge efter, om nogen faktatjekmedier har skrevet om billedet. 

Derfor tager vi et skærmbillede af billedet eller gemmer det ned på computeren, og så kan vi derefter uploade det til Fact Check Explorer. 


Systemet fungerer som en omvendt billedsøgning, men Fact Check Explorer søger kun efter faktatjekartikler, hvori billedet fremgår. Søgemaskinen vil også finde billedet, hvis det er blevet ændret en smule - eksempelvis hvis et faktatjekmedie har sat et kryds over billeder for at indikere, at billedet er falsk.

I dette tilfælde angiver søgemaskinen fire artikler, der har faktatjekket billedet. Bemærk, at du i højre side kan filtrere efter sprog og vælge alle sprog for at få flere resultater. 

Dernæst kan du klikke på artiklerne og få den fulde historie om, hvad billedet rent faktisk viser og finde ud af, at billedet i virkeligheden stammer fra Kina tilbage i 2015, hvor der skete flere voldsomme eksplosioner i en lagerbygning

Fungerer også med videoer

Du kan også bruge Fact Check Explorers nye funktion til at søge efter videoer, du gerne vil give et baggrundstjek.

Lad os igen tage udgangspunkt i en video, som TjekDet har haft under luppen for nylig

I marts viste russisk stats-tv et klip med Ukraines daværende sekretær for Sikkerheds- og Forsvarsrådet, Oleksiy Danilov, som angiveligt bekræftede, at Ukraine havde en finger med i spillet i terrorangrebet i Moskva i marts. Klippet florerede også flere steder på sociale medier

Du kan ikke uploade videoen, men du kan i stedet tage et skærmbillede af en bid af videoen og uploade det til søgemaskinen. Med dette eksempel finder søgemaskinen 13 artikler på forskellige sprog, som alle konkluderer, at videoen med Oleksiy Danilov er en deepfake. 

Lancerer flere funktioner

Google lancerer udover søgning efter faktatjekkede billeder også en funktion, hvor du lynhurtigt kan få informationer om et billede eller en hjemmeside. 

Ved billeder vil du eksempelvis kunne se, hvor på internettet billedet ellers optræder, og hvor længe billedet har været på internettet. 

Søger du for eksempel efter billeder af Christiansborg Slot på Google, vil du i toppen af billedet se tre prikker. 


Klikker du på dem, popper en boks op, hvor du kan vælge ‘Om dette billede’. Her vil søgemaskinen vise dig andre hjemmesider, hvor billedet også optræder.

Søger du efter en hjemmeside på Google, vil der ved siden af hjemmesidens adresselinje være tre prikker. Når du klikker på dem, dukker en boks op i højre side, og der vil du kunne læse informationer om kilden ved at trykke på ‘Mere om denne side’. På den måde kan du nemmere vurdere, hvorvidt du er på vej ind på en troværdig eller utroværdig hjemmeside.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. 

Opdateret 23. jul 2024