Russisk stats-tv bringer manipuleret video af ukrainsk topchef
-
“Det er sjovt i Moskva i dag. Jeg synes, det er rigtig sjovt. Jeg vil gerne tro, at vi vil arrangere sådan sjov for dem oftere”
-
Sådan sagde Ukraines sekretær for Sikkerheds- og Forsvarsrådet, Oleksiy Danilov, angiveligt på russisk tv få timer efter terrorangrebet i Moskva
-
Men videoen er en såkaldt deepfake
I weekenden blev Rusland ramt af et terrorangreb, hvor der i skrivende stund meldes om 137 dræbte.
Angrebet fandt sted i koncertsalen kaldet Crocus City Hall i den russiske hovedstad Moskva, og efterfølgende tog terrororganisationen ISIS ansvaret for angrebet.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, har efter terrorangrebet forsøgt at dreje skylden for angrebet over på Ukraine og tale det ind i den nuværende krig mod ukrainerne.
“En ond aktion, som kun kan linkes til en hel række af forsøg fra dem, som har kæmpet mod vores land siden 2014 via det nazistiske Kyiv-regime”, sagde Ruslands præsident Vladimir Putin blandt andet i kølvandet på angrebet.
Men det er ikke kun Vladimir Putin, der prøver at spinne Ukraine ind i angrebet.
Ifølge BBC bragte den russiske stats-tv-kanal NTV få timer efter angrebet et klip, hvor man angiveligt kan høre Ukraines sekretær for Sikkerheds- og Forsvarsrådet, Oleksiy Danilov, sige:
“Er det sjovt i Moskva i dag? Efter min mening, meget sjovt. Jeg vil gerne tro, at vi vil arrangere sådan sjov for dem oftere.”
Oleksiy Danilov bekræfter altså tilsyneladende, at Ukraine stod bag angrebet. Men klippet er en såkaldt deepfake, og Oleksiy Danilov har slet ikke sagt sådan.
To interviews klippet sammen
Den 19. marts 2024 bragte det ukrainske medie Pravda et interview med Oleksiy Danilov. I interviewet taler Oleksiy Danilov blandt andet om, at franskmændene muligvis sender tropper afsted til Ukraine.
I interviewet er Oleksiy Danilov iført en sort skjorte med skriften “Danilov”, og i baggrunden kan man se, hvad der ser ud til at være en bogreol.
Ser man på “interviewet” med Oleksiy Danilov på den russiske tv-kanal NTV, ser hele opsætningen med ham og bogreolen i baggrunden påfaldende identisk ud. Det vil altså sige, at NTV efter alt at dømme har klippet Oleksiy Danilov ud af interviewet fra det ukrainske medie og sat det ind i en helt anden kontekst.
Det klip har NTV så blandet sammen med et andet klip, hvor det er den ukrainske militærleder, Kyrylo Budanov, der den 16. marts 2024 bliver interviewet til det ukrainske tv-program “Vi er Ukraine”.
I klippet kan man se en kvindelig og en mandlig tv-vært. Kvinden er iført en ternet blazer og en blå trøje, mens manden er iført sort blazer, hvid skjorte og et blåt slips. Her har NTV så klippet værterne ud og sat dem ind ved siden af Oleksiy Danilov for at få det til at ligne, at de interviewer ham.
Værterne optræder i det helt samme tøj, og tv-skærmene i baggrunden viser det helt samme. NTV har med andre ord klippet Kyrylo Budanov ud og erstattet ham med et klip fra et andet interview med Oleksiy Danilov. Et interview, hvor han ifølge BBC slet ikke nævner det, som NTV tager ham til indtægt for.
En ekspert i AI-genereret indhold siger da også til BBC, at Oleksiy Danilovs stemme højst sandsynligt er en såkaldt voice clone deepfake. Det vil sige, at de med kunstig intelligens har trænet en computer med klip af Oleksiy Danilovs stemme og dermed kan få ham til at sige hvad som helst.
Valentyna Shapovalova, der er ph.d.-stipendiat ved Institut for Kommunikation på Københavns Universitet, er da heller ikke overrasket over, at klippet er blevet bragt på russisk stats-tv. Det taler nemlig lige ind i den generelle russiske fortælling om, at Ukraine er en terrorstat, og at Ukraine er de skyldige.
“Det bliver gentaget på forskellig vis i de statskontrollerede medier. Pilen bliver peget mod Ukraine som de skyldige med fortællingen om, at de anholdte mænd var på vej til Ukraine, hvor der angiveligt var et transitvindue, der var blevet lovet dem, og at der var nogen i Ukraine, der ville tage imod dem. Derfor er det ifølge dem bevis nok til at sige, at det er Ukraine, der står bag,” fortæller hun og forklarer, at selvom ISIS har taget skylden, bliver det i nogle tilfælde ignoreret i medierne.
“Hvis ISIS ikke bliver ignoreret, bliver deres indrømmelse integreret i fortællingen om, at det faktisk er Ukraine, der står bag, fordi Ukraine er en terrorstat, der er kendt for at samarbejde med andre terrorstater, organisationer og grupperinger, og at de derfor i samarbejde med ISIS har udført det eller har fået ISIS til at tage skylden for det.”
Mens det ifølge Valentyna Shapovalova er et sjældent syn med manipulerede videoer og deepfakes på russisk tv, sker det næsten på daglig basis, at der bringes videoer uden for den oprindelige kontekst med det fælles formål at desinformere.
“Det er en praksis, der har kørt i russisk tv meget aktivt i flere år. Også før krigen startede, tog de videoer fra vestlige medier, primært engelsksprogede medier, og så bruger de dem inden for en fortællingsramme, der handler om, at den russiske fortælling er den rigtige, og at Vesten og Ukraine fører en informationskrig mod Rusland og har gjort det i mange år.
Oleksiy Danilov er sidenhen blevet afskediget af Volodymyr Zelenskyj, der ikke har uddybet årsagen til fyringen.
Mimik og lyd passer ikke sammen
Deepfakes kan i dag være så gode, at de kan være svære at spotte. Men i klippet fra NTV kan man se, at noget ikke hænger sammen.
Ser man godt efter, vil man nemlig opdage, at der er noget mærkelig ved Oleksiy Danilovs mimik. Her er det særligt munden, der ikke bevæger sig naturligt efter ordene.
Efter et par sekunder kan man også se, at Oleksiy Danilov stopper med at tale, mens selve lyden fortsætter, hvilket ofte kan være en god indikation af, at noget er manipuleret.
TjekDet har tidligere beskrevet, hvordan Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, blev udsat for en deepfake, der fik det til at se ud, at han opfordrede ukrainerne til at lægge deres våben og overgive sig.
Ifølge det amerikanske medie CNN florerer der også flere deepfake-videoer, der udgiver sig for at være ægte nyhedsudsendelser med ægte værter fra amerikanske tv-stationer som CBS og CNN.
I videoen nedenfor får du fem gode tips til, hvordan du selv kan spotte, om en video er skabt ved hjælp af kunstig intelligens.