Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Falsk ministerprofil på Twitter erklærer Anders Fogh død. Italiensk journalist står bag

Indsigt 21. dec 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Den nyudnævnte klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) havde knap sat sig til rette på posten, før hans navn blev misbrugt i en falsk Twitter-profil, der erklærede forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen for død. Bag profilen står en italiensk journalist med en klar mission.  Foto: Ukrinform/Shutterstock/Ritzau Scanpix
  • Mandag erklærede Danmarks nye klimaminister Anders Fogh Rasmussen for død på sin twitterprofil

  • Men både udsagnet og profilen var falsk, og det samme gjaldt dagen efter, da det ellers lignede, at Mette Frederiksen var kommet på Twitter

  • I begge tilfælde står en garvet, italiensk fupjournalist bag, som vil udstille, hvor nemt det er at sprede misinformation for sociale medier

Støvet har knapt lagt sig efter dannelsen af den nye SVM-regering, før først klimaminister Lars Aagaard (M) og siden statsminister Mette Frederiksen (S) måtte se deres navn og ansigt misbrugt på falske twitterprofiler.

Mandag nåede Lars Aagaards falske profil ifølge DR 3.300 følgere, før den med sit blot andet tweet for alvor vakte opsigt. Tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen blev nemlig erklæret for død.

“En meget trist nyhed. Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister i Danmark og tidligere generalsekretær i NATO, er død for kort tid siden. En officiel meddelelse vil blive sendt ud inden længe,” skrev den nytiltrådte klimaminister tilsyneladende.

Kort tid efter blev dødsattesten dog fulgt op af et tweet med den besked, at profilen var falsk og skabt at den italienske journalist Tommaso Debenedetti. Og nogenlunde samtidig bekræftede Klimaministeriet på Twitter, at profilen ikke tilhørte Lars Aagaard. 

 

Mette Frederiksen offer for anden gang

Tommaso Debenedetti var dog ikke færdig med at blande sig i dansk politik. Tirsdag dukkede der en twitterprofil op, som udgav sig for at tilhøre statsminister Mette Frederiksen, som ellers aldrig har været på Twitter.  

Også her gik der dog kort tid, før både han selv og Statsministeriet på Twitter erklærede profilen som falsk.

Det er faktisk ikke første gang, at Tommaso Debenedetti udvælger Mette Frederiksen. Tilbage i 2019, blot en måned inde i hendes første periode som statsminister, oprettede han ligeledes en twitterprofil i hendes navn. 

Dengang nåede han at erklære den tidligere sovjetiske leder Mikhail Gorbatjov for død, inden han to minutter senere gav sig til kende i et nyt tweet.

 

 

Ser ikke sig selv som troll

I en mail til Jyllands-Posten skriver Tommaso Debenedetti, at målet med de falske profiler var at vise, hvor let det er at udgive sig for at være en vigtig minister eller en fremtrædende person og sprede falske nyheder.

“Mange troede rent faktisk, at Anders Fogh Rasmussen var død og sendte beskeder, hvor de kondolerede, inden jeg få minutter efter skrev på kontoen, at jeg stod bag kontoen. Kort tid efter lukkede Twitter for kontoen,” lyder det.

Han skriver desuden til Jyllands-Posten, at han ikke ser sig selv som en såkaldt troll.

“Men jeg er en fupjournalist, der laver falske nyheder for at vise, hvor let det er og for at åbne befolkningens og journalisters øjne for dette.”

Jyllands-Posten har også spurgt Tommaso Debenedetti, om han mener, det er uetisk at dele dødsrygter.

“Jeg undskylder over for dem, som er blevet påvirket af den falske nyhed om Fogh Rasmussens død. Jeg prøver ikke at ramme personer, når jeg laver falske nyheder. I stedet prøver jeg, hvordan situationen er på sociale medier,” svarer han.

Garvet fupjournalist

I 2010 blev Tommaso Debenedetti taget i at have bragt interviews med kendisser, han aldrig havde mødt - heriblandt Dalai Lama, Pave Benedikt XVI og Toni Morrison. Derefter valgte han at dedikere sig åbent til fupjournalistikken, og siden 2011 har han oprettet falske profiler for politikere og andre prominente folk. 

“Sociale medier er den informationskilde i verden, der er sværest at verificere, men nyhedsmedier stoler på det på grund af deres behov for hastighed,” udtalte han til den britiske avis The Guardian tilbage i 2012.

Artiklen fortsætter under billedet

Tjekdet
Torsdag den 15. december præsenterede statsminister Mette Frederiksen (i midten i rød jakke) sin nye SVM-regering på Amalienborg Slotsplads. Men allerede den følgende mandag blev regeringen ramt af misinformation, da både statsministeren samt klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (længst til venstre) fik oprettet falske Twitter-profiler i deres navne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Og særligt ved de falske dødsfald mener han, at Twitter fungerer godt. Blandt andre Pave Benedikt XVI, Bashar al-Assad og Fidel Castro har han løgnagtigt erklæret døde gennem falske profiler. 

DR nævner et eksempel fra 2016, der underbygger Tommaso Debenedettis påstand om, at det virker. 

Dengang udgav han sig for at være det amerikanske forlag Alfred A. Knopf og skrev, at den Pulitzer-prisvindende amerikanske forfatter Cormac McCarthy var død. Det fik mediet USA Today til at gå i breaking på Twitter - men de måtte senere dementere deres nyhed.

Opdateret 22. dec 2022