Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hamas-kritisk skilt blev fjernet fra Gaza-demonstration. Men hvilke skilte var der ellers til stede?

Indsigt 12. jan 2024  -  4 min læsetid
Tjekdet
Jaleh Tavakoli fik sit Hamas-kritiske skilt taget ned til pro-palæstinensisk demonstration i København 7. januar. TjekDet har undersøgt, hvilke andre skilte demonstranterne havde med på turen fra Frederiksberg til Københavns Rådhus. Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
  • Debattør Jaleh Tavakoli fik taget sit skilt med “Befri Gaza fra Hamas” ned til pro-palæstinensisk demonstration i København søndag

  • Årsagen var ifølge arrangørerne, at skiltet ikke var i overensstemmelse med demonstrationens budskab om blandt andet våbenhvile og humanitær hjælp i Gaza

  • TjekDet har undersøgt, hvilke skilte der i øvrigt var til stede til demonstrationen

 

Efter søndagens pro-palæstinensiske demonstration i København skabte det stor offentlig bevågenhed, at debattør Jaleh Tavakoli fik taget et Hamas-kritisk skilt ud af hænderne.

Optrinnet er dokumenteret i en video, som har floreret på sociale medier og er blevet vist af flere danske medier. I den kan man se, at et skilt med skriften “Befri Gaza fra Hamas” og “Palæstina ≠ Hamas = Terrorister” ikke måtte være en del af demonstrationen.

Bilal Al-issa, der er talsperson for gruppen Stop Annekteringen af Palæstina, som stod bag demonstrationen, har til DR og TV 2 forklaret, at Jaleh Tavakolis skilt blev taget ned, fordi dets budskab ikke havde noget at gøre med de fire krav, der blev demonstreret for. 

“Vi er gået på gaden med fire konkrete krav: Øjeblikkelig våbenhvile, øjeblikkelig humanitær hjælp til Gaza, stop af blokaden af Gaza og fangeudveksling”, forklarede Bilal Al-issa til DR-programmet P1 Morgen. Ifølge talsmanden var budskabet “Befri Gaza fra Hamas” ikke foreneligt med demonstrationens fire krav.

Jaleh Tavakoli fik sit skilt fjernet til den pro-palæstinensiske demonstration i København. Det er dokumenteret i videoen her.


Og under samme interview tilføjer han:

“Vi tillader ikke andre symboler og flag end det palæstinensiske flag.”

Men hvilke flag, bannere og skilte var der i øvrigt til stede ved den pro-palæstinensiske demonstration?

Det har TjekDet gennemgået videoer og billeder fra demonstrationen for at finde svar på. 

Hammer og segl og revolution

På et billede fra demonstrationen finder vi et rødt banner, der er påmalet det kommunistiske symbol hammer og segl. Desuden er der på banneret skrevet “Det er rigtigt at gøre oprør” og “Vi har ret til at gøre oprør” med arabisk skrift. Banneret er illustreret med to personer maskeret af partisantørklæder og med slangebøsser i hænderne. Du kan se billedet i opslaget herunder.

Det var koldt, men hvor var det varmt at mærke fællesskabet. Noget som handlede om næstekærlighed. Højlydte budskaber om...

Slået op af Jan AndersenSøndag den 7. januar 2024

"Det er rigtigt at gøre oprør," lyder teksten på et rødt banner med hammer og segl til den pro-palæstinensiske demonstration i København 7. januar. Det er billedet øverst til venstre i opslaget herover.


Et andet banner er også udstyret med hammer og segl og påført teksten “For intifada og revolution.” Ordet intifada henviser til palæstinensisk oprør mod Israel, siger Thomas Hoffmann, der er professor ved Københavns Universitet. Han er forsker i islam og har set bannere og skilte igennem for TjekDet.

Derudover har en demonstrant medbragt et skilt i palæstinensiske farver, der er formet som en nøgle. Nøglen er et palæstinensisk symbol på Nakba, som er den arabiske betegnelse for fordrivelsen af palæstinensere. Mange palæstinensere tog angiveligt husnøglerne med sig og har beholdt dem som et klenodie.

Teksten på nøglen lyder blandt andet “Jerusalem skal tilhøre os. Vi kommer,” og henviser sandsynligvis til, at Israel annekterede den østlige del af Jerusalem i forbindelse med seksdageskrigen i 1967, forklarer Thomas Hoffmann. 

Andet budskab end våbenhvile

Thomas Hoffmann vurderer, at flere af skiltene og bannerne umiddelbart strider mod de retningslinjer for demonstrationen, som Bilal Al-issa henviser til.

"Det er stærkt politisk budskab, når de med symboler som hammer og segl taler om intifada og revolution. På den røde fane med de formummede personer står der, at det er rigtigt at gøre oprør. Det er et noget andet budskab end våbenhvile nu og humanitær hjælp," siger han.

I videoen her kan man se det hvide banner med hammer og segl og opfordring til revolution og intifada.


TjekDet ville gerne have spurgt demonstrationens talsmand, Bilal Al-issa, hvordan arrangørerne generelt har håndhævet retningslinjerne for skilte, bannere og flag, og om de har fjernet andre skilte end det Hamas-kritiske skilt. Vi ville også have spurgt, om et banner med opfordring til revolution og oprør kan høre under arrangørernes fire krav om blandt andet våbenhvile. Stop annekteringen af Palæstina har dog ikke reageret på TjekDets henvendelse.

I et opslag på Facebook og Instagram skriver gruppen, at de ønsker at holde fokus på, at demonstranter hver uge samles for våbenhvile og nødhjælp til Gaza, og derfor ønsker de ikke at deltage i yderligere indslag om emnet.

@__nora.m ✊🏽 #foryoupage #fyp #copenhagen #demonstration #københavn #denmark #foryou #europe ♬ original sound - NM

En TikTok-video fra demonstrationen viser nøglen med teksten om at Jerusalem tilhører palæstinenserne.


Pro-Israel

Til Ekstra-Bladet siger Jaleh Tavakoli, at hendes ærinde med at medbringe skiltet til demonstrationen var at provokere. Hun forventede også, at arrangørerne ville være utilfredse med skiltet, og at de ville blive vist væk.

Den dansk-iranske debattør og forfatter har tidligere markeret sig som en islam-kritisk stemme i debatten. På sin Facebook-side viser hun, at hun står på Israels side i konflikten i Gaza.

Tirsdag lagde Jaleh Tavakoli endnu en video på det sociale medie X. Her siger en meddemonstrant til hende, at “Hamas træder på jeres hoveder,” “Fri Hamas” og “Hamas træder på dit ansigt.”

Opdateret 12. jan 2024