Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Var der hele 65.000 ”på gaden for Palæstina”? Eller kun 10.000? Ekspert kommer med nyt bud

Faktatjek 24. nov 2023  -  7 min læsetid
Tjekdet
Ifølge arrangørerne bag demonstrationen 'Hele Danmark på gaden for Palæstina' deltog 65.000 personer i optoget, der bevægede sig fra Halmtorvet på Vesterbro til Christiansborg Slotsplads. Men tre danske forskere og en østrigsk ekspert regner sig frem til markant lavere tal. Foto: Presse-fotos.dk
  • Hele 65.000 deltagere mødte søndag op i København for at demonstrere for våbenhvile i Gaza, siger arrangørerne bag, der også kalder demonstrationen den største i nyere tid

  • Men TjekDets research og videoanalyser fra en østrigsk ekspert og forskere fra DTU tyder på et langt lavere antal deltagere

Hele 65.000 demonstranter var søndag gået på gaden i København for at kræve våbenhvile i Gaza. 

Sådan lyder det fra demonstrationens arrangør, Stop Annekteringen af Palæstina, i en dronevideo lagt på Instagram. Det antal deltagere skulle gøre demonstrationen, der strakte sig fra Halmtorvet til Christiansborg Slotsplads i København, til den største i nyere tid, skriver arrangørerne, der i samme omgang beskylder danske medier for at fejle og svigte ved ikke at dække demonstrationen.

Men TjekDet har talt med eksperter i at estimere størrelsen på folkemængder, og de når frem til et langt lavere antal demonstranter. 

De vurderer, at der var mellem cirka 10.000 og 21.500 deltagere på dronevideoer fra demonstrationen. Der har dog været flere demonstranter, end man kan se på videoerne, men at antallet skulle nå i nærheden af 65.000 er usandsynligt, fortæller eksperter og TjekDets research.

Et bud fra kunstig intelligens

Vi begynder hos en gruppe forskere fra Danmark Tekniske Universitet.

Professor Anders Bjorholm Dahl, der arbejder med at estimere folkemængder, adjunkt Morten Rieger Hannemose og ph.d-studerende ved DTU Jakob Lønborg Christensen, estimerer for TjekDet og andre medier, at der er omtrent 10.000 demonstranter i en dronevideo fra demonstrationen. I den video strækker demonstrationen sig fra Gasværksvej til H.C. Andersens Boulevard via Vesterbrogade.

De har inddelt optagelserne i 15 billeder, som de har sat ind i to AI-modeller, altså modeller drevet af kunstig intelligens. Den ene model tæller de personer, den registrerer, mens den anden model måler, hvor tæt personerne står. 

Modellerne registrerer kun mellem 3.000 og 4.000 individer i videoen. Men DTU-eksperterne kan se, at modellerne ikke har talt alle med, og derfor har de ud fra en subjektiv vurdering opjusteret tallet ved at gange med tre. Så lander det endelige tal på cirka 10.000.

Men det er usikre beregninger, understreger Morten Rieger Hannemose over for TjekDet og vurderer, at det endelige antal deltagere i videoen ud fra deres beregninger kan variere mellem 5.000 og 15.000.

To forskellige bud

DTU-forskernes estimat på cirka 10.000 deltagere bringer også TV 2 og Berlingske tirsdag i artikler om demonstrationen. 

Stop Annekteringen af Palæstina reagerer på TV 2’s artikel ved at lægge endnu en video på Instagram og Facebook med nye droneoptagelser og teksten “Does this look like 10.000 to you?”. 

TjekDet har fået østrigske Alexander Kollaritsch til også at analysere dronevideoer af demonstrationen. Han har en uddannelse i Crowd Safety and Risk Analysis fra Manchester Metropolitan University og er direktør for det østrigske event- og sikkerhedsfirma "4mation". 

Alexander Kollaritsch har både undersøgt optagelser af demonstranter, der bevæger sig hen ad Vesterbros gader, og en anden optagelse, hvor demonstranterne senere på eftermiddagen ankommer til Christiansborg Slotsplads. Han finder frem til flere demonstranter end DTU-eksperterne, men der er stadig meget langt op til 65.000 deltagere.

Ud fra hans analyse er der mellem 14.650 og 21.474 personer til stede i optagelserne af Vesterbros gader. Altså samme optagelse, hvor DTU-eksperterne nåede frem til cirka 10.000 deltagere.


Desuden når han frem til, at der er mellem 14.221 og 20.691 demonstranter til stede i videoen fra Christiansborg Slotsplads. 

De tal er han kommet frem til ved at inddele optagelserne af demonstrationen i forskellige zoner. For hver zone beregner han mængden af mennesker ud fra, hvor mange mennesker der er per kvadratmeter. 

Han regner eksempelvis med, at der højst er 1,75 personer per kvadratmeter i demonstrationens frontgruppe, da den befinder sig ved Rådhuspladsen.

Det har ikke været muligt for eksperterne - hverken de danske eller den østrigske - at analysere dronevideoer af demonstrationens fulde længde. De har udelukkende haft adgang til de droneoptagelser, Stop Annekteringen af Palæstina har delt på sociale medier. 

TjekDet har adskillige gange kontaktet gruppen for at få tilsendt flere droneoptagelser, der kunne give eksperterne bedre forudsætninger for et præcist bud. 

Men Stop Annekteringen af Palæstina er ikke vendt tilbage på henvendelserne.


Hvor mange er der derudover?

Flere steder i kommentarspor på sociale medier skriver demonstranter, at bagtroppen end ikke havde forladt Halmtorvet, da fortroppen var nået forbi Rådhuspladsen. TjekDet har været i kontakt med flere deltagere, der siger det samme.

Derfor er der grund til at tro, at der her været væsentligt flere deltagere i demonstrationen, end man kan se på dronevideoen, der blev lagt ud først.

Men hvor mange?

Stop Annekteringen af Palæstina har lagt et kort over ruten på deres Facebookside, hvoraf det fremgår, at demonstranterne er gået fra Halmtorvet ad Absalonsgade hen ad Istedgade, før de drejer af ved Gasværksvej, hvor dronen fanger dem.

Ved at markere den del af demonstrationens rute på siden mapchecking.com er det muligt at komme med et skøn for, hvor mange deltagere der kan have været ud over eksperternes bud.

Området dækker ved TjekDets afgrænsning cirka 10.000 kvadratmeter. Hvis det område var fyldt op med folk, så der stod to personer per kvadratmeter, ville det give 20.000 ekstra deltagere. Af videoer og billeder er det dog tydeligt, at demonstranterne ikke går eller står så tæt længere nede i optoget, ligesom de heller ikke fylder hele kørebanen, som TjekDet ellers har markeret. 

Alexander Kollaritch vurderer også, at demonstrationen tynder ud blandt de bagerste, man ikke kan se på droneoptagelserne.

“Jeg antager derfor, at tætheden er mellem 0,5 og én person per kvadratmeter. Men uden luftfotos er det umuligt at lave en seriøs antagelse,” skriver han i en mail til TjekDet.

Med en person per kvadratmeter kunne der således have været 10.000 ekstra demonstranter oveni de 21.474 demonstranter, dronen filmede, hvis man altså regner efter de to højeste estimater.

Tjekdet
TjekDet har markeret kørebanen på Istedgade, Absalonsgade og Halmtorvet frem til Slagtehusgade, hvor man på en video kan se, at forsamlingen strækker sig til. TjekDets markering af området tager ikke højde for træer, parkerede biler, vejarbejde på Halmtorvet eller andre genstande, der ville indskrænke området yderligere. Foto: Skærmbillede fra mapchecking.com

I andre videoer fra demonstrationen, hvor masser af deltagere stadig venter på at komme ud på ruten, kan man se, at der også står folk hen ad sidegader til Halmtorvet. Sidegaderne har TjekDet dog ikke markeret.

Det er nemlig muligt at identificere to grupper af hvidklædte demonstranter på videoen fra Halmtorvet. De to grupper er nået til henholdsvis Vesterbrogade og H.C. Andersens Boulevard, da dronevideoen fra Vesterbros gader bliver optaget. Derfor må en stor del af de andre demonstranter også være kommet et godt stykke ud på ruten.

Da de to hvidklædte grupper stadig opholder sig på Halmtorvet, strækker mængden af demonstranter sig omtrent hen til Slagtehusgade. Derfor har TjekDet også afgrænset området helt dertil, selvom bagtroppen af demonstranter sandsynligvis vil være rykket hen ad Halmtorvet tættere på Absalonsgade.

Ifølge Ekstra-Bladet vurderer Københavns Politi, at optoget strakte sig over halvanden kilometer. Det svarer cirka til rutens afstand fra Halmtorvet til Rådhuspladsen og tyder på, at Halmtorvet ikke har været fyldt, da dronevideoen af Vesterbros gader er optaget.


Fyldt foran Christiansborg

Også andre end Stop Annekteringen af Palæstina har været optimistiske, når de har vurderet antallet af deltagere til egne demonstrationer. Det lader til at være en tendens, at arrangører sjusser sig et godt stykke over eksperters estimater.

TjekDet har tidligere faktatjekket Black Lives Matter-forperson, Bwalya Sørensen, da hun mente, at 50.000 personer stod foran Christiansborg på den antiracistiske demonstrations endestation i juni 2020. Eksperter nåede via billedanalyse frem til, at højst 16.000 deltagere var mødt frem på slotspladsen foran Christiansborg.

Også Fagbevægelsens Hovedorganisation vurderede, at 50.000 personer i februar var mødt op på Christiansborg Slotsplads for at demonstrere mod afskaffelsen af store bededag. Men professor og ekspert i optælling af folkemængder Keith Still nåede for TV 2 frem til et væsentligt lavere antal demonstranter på mellem 12.750 og 19.125.

Demonstrationen for Gaza i søndags endte også her, men hvor mange personer kan der egentlig være på pladsen foran Christiansborg? Det kunne også give et skøn over, hvor mange demonstranter der var mødt op.

TjekDet har igen ved hjælp af MapChecking.com fundet forskellige scenarier for, hvor mange mennesker der kan opholde sig på Christiansborg Slotsplads.    

Af dronevideoer fremgår, at pladsen var spærret af, så biler stadig kunne køre ad Børsgade over Holmens Bro og ad Holmens Kanal. Det tog altså noget af den plads, hvor demonstranterne kunne placere sig. Så ved at markere hele slotspladsen, kørebanen der løber langs og fortovet ud til kanalen og hen forbi slotskirken får man et areal på cirka 11.500 kvadratmeter.

Tjekdet
Christiansborg Slotsplads er her markeret ud fra dronevideoer fra demonstration søndag. Der opholdt sig ikke umiddelbart deltagere foran indgangen til Rigsdagsgården eller på Børsgade, så markeringen er afgrænset dertil. Foto: Skærmbillede fra mapchecking.com

Til Black Lives Matter-demonstrationen vurderede eksperter for TjekDet, at der var mellem to og tre deltagere per kvadratmeter i den inderste zone af demonstrationen nærmest arrangørernes scene, hvor demonstranterne stod tættest. Når bare man kommer få meter længere væk fra scenen, står demonstranterne længere fra hinanden med cirka en deltager per kvadratmeter.

Selv hvis demonstrationen for Gaza i søndags fyldte hele pladsen, og der i snit stod tre deltagere per kvadratmeter, kunne der umiddelbart ikke være samlet flere end 35.000 demonstranter. Det er vel at mærke så tæt, at man rører ved personerne omkring sig. Og det er altså i et scenarie, hvor alle deltagere på hele pladsen skulle stå så tæt.

Dronevideoer fra slotspladsen, der er optaget, mens deltagerne stadig marcherer dertil, viser imidlertid, at der i flere områder er noget bedre plads mellem demonstranterne, end TjekDet forudsætter.

Alexander Kollaritch vurderer, at det ikke er muligt at fylde hele slotspladsen med 3 personer per kvadratmeter.

“Menneskene i front står tættere sammen, men koncentrationen falder, des længere væk man står fra centrum, såsom scene eller højtalere, ligesom til andre events.”

“For at opnå en stor koncentration på pladsen, skal alle sideveje være meget fyldte, men jeg tror ikke på mere end 2,25 til 2,5 personer per kvadratmeter i gennemsnit,” vurderer han.

Flere steder på sociale medier skriver brugere, at bagtroppen af demonstrationen ikke kunne komme rundt om Christiansborg Slotskirke, så de faktisk ikke kunne komme hen på slotspladsen. TjekDet har dog ikke set droneoptagelser, hvor alle demonstranter er kommet frem til slotspladsen. Det er derfor ikke til at sige, hvor mange flere deltagere det kunne omfatte.

TjekDet ville gerne have spurgt Stop Annekteringen af Palæstina, hvordan de er nået frem til, at der skulle have været 65.000 deltagere. Om de præsenteret for eksperternes estimater stadig mener, at demonstrationen er den største i Danmark i nyere tid. Og om de stadig mener, at medierne fortier demonstrationen, når den slet ikke har været så stor, som de hævder.

Men Stop Annekteringen af Palæstina har ikke reageret på TjekDets henvendelse

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 28. nov 2023