Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Strømafbrydelse i Spanien: Kan vejr og solstorme være skyld i strømafbrydelser?

Indsigt 29. apr 2025  -  3 min læsetid
Tjekdet
Strømafbrydelserne, der mandag ramte store dele af Spanien, var ifølge spanske myndigheder de mest omfattende i landets historie. På billedet ses byen Sevilla i det sydlige Spanien helt mørklagt. Også Portugal og dele af Frankrig var ramt af strømafbrydelsen. Foto: Cristina Quicler/AFP/Ritzau Scanpix
  • I det seneste døgn har Spanien og Portugal oplevet en historisk stor strømafbrydelse.

  • Der er stadig ikke nogen officiel forklaring på, hvad årsagen til strømafbrydelsen er, hvilket har sendt mange spekulationer i omløb på sociale medier, hvor en solstorm nævnes som synderen.

  • Men kan vejrmæssige og atmosfæriske fænomener overhovedet forårsage strømafbrydelser i størrelsesordenen?

Ved middagstid gik Spanien, Portugal og dele af Frankrig mandag i sort i flere timer. Ifølge de spanske myndigheder er strømafbrydelsen den største i landets historie.

 

Mandag aften meldte Portugals elnetoperatør, REN, ifølge Reuters ud, at strømafbrydelsen skyldtes et atmosfærisk fænomen med ekstreme temperaturvariationer. Den forklaring blev efterfølgende bragt i medier over hele verden, også i Danmark.

 

Forklaringen blev dog senere trukket tilbage, og REN udtalte, at man endnu ikke kender årsagen til nedbruddet, og at det ikke kan udelukkes, at store svingninger i elektriske spændinger spredte sig fra det spanske elsystem til det portugisiske. 

 

Andalusiens regionalchef, Juanma Moreno, antydede mandag, at et cyberangreb sandsynligvis var årsagen. Den forklaring udelukkede elnetoperatøren Red Eléctrica dog tirsdag på en pressekonference. Alligevel efterforsker Spaniens Højesteret, om der er tale om et cyberangreb. Det udelukkes heller ikke, at en menneskelig fejl kan være årsagen.

 

Det betyder altså fortsat, at man endnu ikke kender grunden til den massive strømafbrydelse. 

 

Det har fået Spaniens premierminister, Pedro Sánchez, til at advare mod, at man deler misinformation om årsagen til strømafbrydelsen.

 

Det har dog ikke afholdt brugere på sociale medier fra at dele bud på forklaringer. Flere har eksempelvis delt en forklaring om, at en solstorm skulle stå bag kollapset i det iberiske elnet.

 

Men kan atmosfæriske fænomener rent faktisk være skyld i strømafbrydelser? Det har TjekDet talt med flere forskere om.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

Ekstreme temperaturudsving 

Ifølge Jakob Stoustrup, der er professor ved Institut for Elektroniske Systemer på Aalborg Universitet, kan atmosfæriske fænomener af forskellig art godt være skyld i strømafbrydelser. 

 

Tager vi fat i den portugisiske el-operatørs første forklaring om, at ekstreme temperaturvariationer var skyld i strømnedbruddet, så er det rigtigt, at sådan hændelser potentielt kan sætte et elsystem ud af kraft, forklarer professoren. 

 

“Det fænomen og en del andre atmosfæriske fænomener kan have elektriske sideeffekter. Hvis man eksempelvis har nogle luftstrømme, der bevæger sig meget hurtigt op og ned, skaber det nogle ret kraftige spændinger, som kan få højspændingsdelen af en elforsyning til at trippe,” siger han.

 

Her er lyn og torden et godt eksempel på, at der opstår en spænding mellem to luftmasser, fortæller han. 

 

Det samme påpeger Christoffer Karoff, der er lektor ved Institut for Geoscience på Aarhus Universitet.

 

“Et stort tordenvejr kan skabe nogle elektriske felter, som godt kan påvirke strømmen, og det er jo ikke ualmindeligt, at tordenvejr påvirker elnettet, fordi lynene slår ned i elinstallationerne,” siger han og tilføjer:

 

“Man kan godt forestille sig, at elinstallationerne kan blive påvirket uden, at lynet slår ned, men man skal have noget vejr, der minder om voldsomt tordenvejr, før det kan lade sig gøre, men det har vi bare ikke set skulle være tilfældet i det område.”

 

Tjekdet
De fleste steder i Spanien er strømmen nu tilbage igen, men flere steder mærkes strømafbrydelsens konsekvenser fortsat - eksempelvis i transportsektoren, hvor eksempelvis fly og toge har stået stille. På en togperron i Madrid venter passagerer på en metro, mens trafikken lidt for lidt vender tilbage til normalen. Foto: Violeta Santos Moura/Reuters/Ritzau Scanpix

Solstorm udelukket - i dette tilfælde

På sociale medier findes op til flere opslagsom påpegerat myndighederne i de berørte lande nu mener, at strømafbrydelsen skyldes en solstorm.

I teorien kan det godt være en potentiel årsag, forklarer Christoffer Karoff.

 

“Der var bare ikke nogen solstorm i går, som kunne give denne form for afbrydelse, så det tør jeg godt sige, at det ikke var i dette tilfælde,” forklarer han.

 

En solstorm kommer, når der er en eksplosion på overfladen af solen. Eksplosionen opstår, når solens stærke magnetfelt brydes. Eksplosionen sender så et hav af elektrisk ladede partikler mod jorden - og de påvirker jordens magnetfelt.

 

“Det kan påvirke elnettet. Når jordens magnetfelt påvirkes, kan det trække i strømmen, som løber under jorden. Det er farligt for de højspændingsledninger, som transporterer elektriciteten samt de transformatorstationer, som står i forbindelse med højspændingsledningerne,” uddyber Christoffer Karoff.

 

Han forklarer, at vi tidligere har haft tilfælde, hvor solstorme har påvirket jordens elnet - dog ikke i en skala, som det vi så i går.

 

I 1989 i Quebec i Canada oplevede man et relativt stort udbrud, hvor netop en transformatorstation på et atomkraftværk gik i stykker, og det lukkede børsen i nogle timer,” siger han.

 

Kigger vi mod Skandinavien, har solstorme tidligere påvirket flytrafikken i Sverige, men det største enestående nedbrud som følge af en solstorm, finder vi tilbage i 1859.

 

“Den største begivenhed, vi har, var i 1859, som kaldes Carrington-eventet, men der havde man ikke højspændingsledninger, men telegraflinjer, og solstormen påvirkede telegraflinjer over hele verden,” forklarer han.  

 

“I det hele taget virker det usandsynligt for mig, at andre atmosfæriske begivenheder - end de ovennævnte - skulle kunne give et så stort udslag på elnettet, som det har været tilfældet,” siger Christoffer Karoff.

 

Ifølge Jakob Stoustrup er strømnedbruddet i det sydlige Europa ret usædvanligt, fordi det europæiske elnet generelt plejer at være godt gearet til at håndtere strømafbrydelser. 

 

“Det er meget sjældent at have et nedbrud, der varer mere end en halv time, så det fortæller jo også lidt om, at vi højst sandsynligt har med et meget komplekst nedbrud at gøre.”

 

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 29. apr 2025

Vil du vide mere?