Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Tidligere politibetjent guider til falsk coronapas på 'det mørke internet'

Indsigt 21. jan 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
Demonstration mod vacciner, coronarestriktioner og coronapas i Aarhus, lørdag den 8. januar 2022. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
  • På en hjemmeside på 'det mørke internet' kan man med en "coronapas-generator" lave falske certifikater, der viser, at man er testet negativ for coronavirus

  • Det er ikke i sig selv ulovligt at lave et falsk coronapoas med generatoren

  • Men bruger du det falske pas ude i samfundet, er det dokumentfalsk, som er strafbart med op til to års fængsel

De fleste kender efterhånden humlen. Man skal have et gyldig coronapas for at komme på restaurant, i biografen, eller hvis man vil besøge landets museer eller forlystelsesparker. Sådan et pas kan man få gennem vaccination eller med en negativ PCR- eller kviktest - medmindre man er fritaget.

Men gennem internetbrowseren Tor, der anonymiserer ens gøren og laden og giver adgang til the dark web - det mørke internet - er der en alternativ vej for dem, der ingen affinitet har for hverken nåle eller podepinde. På en side på netværket kan man nemlig finde en “coronapas-generator”. Her indtastes navn og et test-sted efter eget valg, og så spytter siden en fil ud med et testcertifikat, der viser, at man netop er testet negativ for coronavirus. 

Det lyder ikke just lovligt, tænker du nok, og det har du ret i. Forsøger du at anvende det falske pas, vil det være dokumentfalsk, vurderer strafferetsprofessor. Og så kan du risikere bøde eller op til to år bag tremmer. 

Tor-nettet

Tor står for The Onion Router, der direkte kan oversættes til ‘løg-routeren’, og giver adgang til det, der populært kaldes the dark web. Løg har - som bekendt - flere lag, og det er også sådan, man skal forstå løg i denne sammenhæng. Det henviser nemlig til den måde, hvorpå Tor-netværket anonymiserer ens gøren og laden gennem flere lag af kryptering. Der har dog været eksempler på, at Tor-netværkets brugeres identitet og aktivitet alligevel er blevet afsløret.

Strafbart at anvende

Coronapasset, man kan generere gennem hjemmesiden, ligner til forveksling det, man kan hente ned fra Sundhed.dk, når man er testet negativ ved PCR-test. Det er udstyret med QR-kode, certifikat-id og er vandmærket med en krone, mens både Sundhedsministeriets og Politiets logoer også fremgår af brevhovedet. 

TjekDet har forelagt coronapas-generatoren for Trine Baumbach, der er professor i strafferet ved Københavns Universitet. Hun understreger, at hun aldrig udtaler sig om konkrete sager eller konkrete personers eventuelle strafansvar.

"Men man skal være opmærksom på, at det er strafbart efter straffelovens paragraf 171 at begå dokumentfalsk," siger hun.

Hun forklarer, at det ikke er dokumentfalsk at generere et testcertifikat gennem hjemmesiden. Det bliver det derimod i det øjeblik, man forsøger at anvende det, for eksempel til at komme på restaurant, der i øjeblikket er underlagt krav om coronapas. 

“Det, der er strafbart efter bestemmelsen, er at gøre brug af et falsk dokument. Her er strafferammen bøde eller fængsel indtil to år,” siger Trine Baumbach. 

Hvor hård en straf, man vil kunne se frem til, kommer an på de konkrete omstændigheder. Blandt andet er det nødvendigt at vurdere den tiltaltes personlige forhold, og hvor stor en skade, der er sket. På den måde er det umuligt at forudsige, hvilken straf folk får, forklarer Trine Baumbach.  

“Men man kan godt forestille sig i den her situation, hvor Danmark er i en krisesituation, at man ville få en kortere ubetinget fængselsstraf,” vurderer hun.

Ex-betjent guider 

Blandt brugerne af coronapas-generatoren på Tor-nettet er tidligere politimand og nu selverklæret fortaler for frihed og ejendomsret, Lars Andersen, der har godt 47.000 abonnenter og mere end ni millioner visninger på sin youtubekanal.

I sidste uge delte han en video under overskriften ‘Sådan laver du en falsk corona-test på det hemmelige Tor-net’.

På få dage opnåede videoen mere end 17.000 visninger, inden YouTube fjernede videoen for at overtræde platformens fællesskabsregler, hvorunder det er forbudt at give instruktioner i forfalskning af officielle dokumenter. 

Man kan fortsat finde i hvert fald én kopi af videoen på platformen. Her opfordres der i kommentarfeltet til, at man downloader videoen, sandsynligvis for at den ikke skal gå tabt, hvis kopien af videoen også bliver fjernet. 

I videoen viser Lars Andersen, hvordan man finder frem til hjemmesiden på Tor-nettet, og man ser ham skrive sit navn i generatoren og hente et falsk coronapas ned.


Tjekdet
Sådan ser pas-generatoren ud, når man åbner siden på 'det mørke internet'. Efter man har indtastet sine oplysninger, genereres et coronapas, der på en prik ligner det, man kan hente på Sundhed.dk efter negativ PCR-test. Foto: Skærmbillede

“Hvis man vil lave en falsk test for at omgå det her tyranni (coronarestriktionerne, red.), så skal man ind at downloade Tor-browseren … og så skal man sætte det link ind, som står nede i beskrivelsen af den her video. Det var dagens servicemeddelelse,” siger han sidst i videoen. 

I beskrivelsen under videoen har han skrevet en guide med links til, hvordan man finder frem til coronapas-generatoren. 

Strafferetsprofessor Trine Baumbach vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men oplyser, at det kan være strafbart at opfordre til forbrydelse eller medvirke til dokumentfalsk.

Straf er som en medalje

Lars Andersen oplyser, at han ”har det fint” med, at hans video kan hjælpe folk med at begå noget strafbart. Det skriver han i en besked til TjekDet via den krypterede beskedtjeneste Signal.

”Jeg har ingen betænkeligheder ved at hjælpe folk til at omgå tyranniske love. For det (at man skal bruge coronapas for at komme på restaurant eksempelvis, red.) er en krænkelse af folks basale rettigheder,” skriver han.

Han mener desuden, at der indlysende er tale om dokumentfalsk, hvis man bruger de falske coronapas.

”Ligesom det ville være dokumentfalsk for en bomuldsslave at lave en falsk passérseddel for at kunne slippe væk fra bomuldsplantagen,” skriver han.

Han påpeger desuden, at han formentlig overtræder straffeloven ved at opfordre folk til at bruge de falske testcertifikater. Men heller ikke det bekymrer ham.

”Slet ikke. At blive straffet for at gøre det rigtige er som at få en medalje.”

Han er imidlertid ikke blevet kontaktet af politiet i forbindelse med videoen, oplyser han.

TjekDet har spurgt Rigspolitiet, om de kender til coronapas-generatoren. De har ikke besvaret vores henvendelse inden redaktionens deadline. 

Opdateret 21. jan 2022