Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

En hård tone skader den demokratiske samtale

Undervisning 24. okt 2021  -  2 min læsetid
This describes the image

Du har sikkert hørt nogen sige, at vi skal passe på tonen i debatten. Men hvad det egentlig for en tone, og hvorfor er den så vigtig at passe på?

Tonen i debatten er et udtryk for, hvordan vi taler sammen, når vi diskuterer samfundets udfordringer og problemer. Både når vi er enige, og når vi er uenige. 

Og når det er vigtigt, hvordan vi taler med hinanden, er det fordi, det kan have betydning for, hvilke løsninger vi kommer frem til, og hvor gode de løsninger er.

Bliver tonen for hård, er den præget had og tilsvininger, og bliver vi vrede og skriver med store bogstaver, når vi er uenige, er det nemlig svært nogensinde at blive enige om noget som helst. Det betyder også, at det bliver ubehageligt at deltage i den offentlige debat, og at nogle måske helt undgår at være med. Det er et problem for den demokratiske samtale og for vores demokrati.

Derfor er det vigtigt, at vi taler pænt til hinanden - også på internettet og også når vi er uenige. Det er det, videoen herunder handler om. I videoen kan du blandt andet høre om Mathias Zilberberg, der har oplevet at få ubehagelige og hadefulde beskeder, efter han stillede op som kandidat ved kommunalvalget i 2021.

Videoproduktion: R/OXY v. OXYMORON

Videoen om hadtale på sociale medier er den fjerde af fire videoer, der indgår i projektet Stop. Tænk. Tjek det. Projektet er en national indsats mod misinformation, desinformation og malinformation. Bag indsatsen står faktatjekmediet TjekDet, Medierådet for Børn og Unge, Enigma - Museum for Post, Tele og Kommunikation samt FALS - Foreningen af Lærere i Samfundsfag. Indsatsen omfatter også podcastserien Digital Detektiv og et undervisningsmateriale. Indsatsen er blevet til med støtte fra Kulturministeriets Demokratipulje. Læs mere om indsatsen på tjekdet.dk/stop.