Hvad 2025 har i vente: En hilsen fra chefredaktøren

Artikel 7. jan 2025  -  4 min læsetid
Tjekdet
2025 bliver et år med endnu mere mis- og desinformation, end vi har set før, forudser TjekDets chefredaktør, Thomas Hedin. Foto: Nathalie Damgaard Frisch (grafik)
Skrevet af: Thomas Hedin

Kære læser

Jeg håber, du har haft en god start på det nye år. Her på redaktionen er vi tilbage efter juleferien, klar til at tage fat på et år, hvor jeg tror, at vores mission bliver både udfordrende og endnu mere vigtig. Lad mig dele nogle tanker om, hvad vi kan stå overfor – og hvordan vi hos TjekDet vil arbejde for at hjælpe alle med at navigere i den massive informationsstrøm.

2025: Et år med endnu mere misinformation

Jeg tror, vi går ind i et år, hvor vi vil se endnu mere misinformation og desinformation, end vi tidligere har oplevet. Krigene i Ukraine og Gaza pågår stadig og har i de senere år allerede fyldt den offentlige debat med falske påstande og målrettede påvirkningskampagner. Og det ser desværre ikke ud til at stoppe foreløbig. Tyskland er ofte genstand for påvirkningskampagner fra pro-russiske aktører, og i februar går tyskerne til parlamentsvalg, der med al sandsynlighed vil blive mål for udenlandske påvirkningskampagner, ligesom vi ser en voksende polarisering i debatter - både herhjemme og i andre lande.

Samtidig har vi techgiganterne som for eksempel TikTok, YouTube, X, Meta og Microsofts forskellige platforme, der i stigende grad bliver uklare og tøvende, når det kommer til deres ansvar for at dæmme op for falsk information på deres platforme. Der er nærmest opstået en kamp mellem EU og platformene – og det er en kamp, der kan få konsekvenser for os alle. Europa-Kommissionen har for eksempel indledt en formel undersøgelse, der skal se på TikToks manglende indsats i forhold til at stoppe desinformation under det rumænske præsidentvalg i november. TikTok blev i den forbindelse beskyldt for at have lagt platform til russiske påvirkningskampagner. Rumæniens højesteret erklærede endda valgresultatet ugyldigt, fordi retten mente, der var overbevisende tegn på omfattende påvirkningsoperation – udført fra udlandet – der skulle påvirke resultatet af valget. Hvis platformene svækker indsatsen for at overvåge og dæmme op for misinformation og desinformation, åbnes døren for, at den falske eller unuancerede information får friere rammer og lettere ved at sprede sig i 2025.

Pres på den frie presse og faktatjekmedier

I USA har Donald Trump – snart tilbage som præsident – gjort det klart, at han vil begrænse pressens og forskningens arbejde. Han beskylder medierne for at sprede "fake news" og har kaldt dem "folkets fjende". Samtidig vil han ændre injurielovgivningen, så det bliver lettere at sagsøge medier, fratage store tv-stationer deres sendetilladelser og true journalister med fængselsstraffe.

I en valgkampagnevideo præsenterer Trump en plan, der går endnu videre: Han vil forbyde statslig støtte til forskning og organisationer, der arbejder med at bekæmpe desinformation. Universiteter, der har samarbejdet med sociale medier, kan miste forskningsmidler, og nonprofitorganisationer kan fratages deres finansiering. Samtidig kræver han, at sociale medier giver voksne adgang til en umodereret strøm af indhold – uanset konsekvenserne. Dog lige med undtagelse af ulovligt indhold som for eksempel opfordring til terror, dødstrusler og børneporno.

Ytringsfriheden er en kerneværdi i ethvert demokrati, men at forhindre forskning og organisationer i at bekæmpe misinformation og desinformation er ikke en løsning. Når pressen og forskningen bringes i knæ, svækkes vores evne til at beskytte den offentlige debat mod halve og hele usandheder. Jeg frygter, at Donald Trumps tilgang skaber en farlig præcedens, der kan sprede sig til andre lande – og det skal vi tage alvorligt.

Fake news og økonomisk svindel

Desværre stopper udfordringerne ikke her. Vi ser også, hvordan falske oplysninger bruges til at lokke folk i økonomiske fælder. Professionelle svindlere bliver hele tiden bedre til at bruge misinformation som våben – både til at stjæle penge og til at skabe frygt og mistillid. Svindlerne er blevet 'dygtigere', og det er blevet sværere end nogensinde at gennemskue dem. Derfor er den sunde fornuft ikke længere nok.

Hos TjekDet vil vi arbejde endnu hårdere i år for at hjælpe dig og andre danskere med at spotte og undgå denne type svindel. Vi ønsker, at vores arbejde gør en forskel, og kan vi bare hjælpe enkelte danskere med ikke at blive snydt, har vi gjort vores arbejde godt.

Desinformation rettet mod Danmark

Ifølge Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) seneste rapport, Udsyn 2024, står Danmark over for en stigende trussel fra fremmede stater, der bruger hybride metoder – herunder desinformationskampagner – for at påvirke danske interesser og skabe splittelse i befolkningen. Selvom antallet af dokumenterede eksempler på påvirkningskampagner rettet mod specifikt Danmark er lavt, påvirkes vi stadig gennem de globale informationsstrømme. Russiske desinformationskampagner rettet mod andre målgrupper kan stadig have effekt på et dansk publikum, skriver Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker ved Institut for Militære Operationer, i en rapport fra analysecentret for desinformation i Europa, EU DisinfoLab.

Alt dette gør den offentlige debat sårbar, selvom vi er et land med høj tillid til hinanden og en befolkning med en stærk kildekritisk sans.

TjekDet i 2025

I år har vi mange planer for at styrke vores indsats. Vi vil fortsat lave grundige faktatjek, dykke ned i både simple og komplekse problemstillinger og dele viden, der gør det lettere for dig at navigere i den massive informationsstrøm. Vi vil også arbejde på at nå endnu flere danskere – blandt andet gennem en kampagne, der skal sikre, at flere kender os og ved, hvad vi står for.

Men vi kan ikke gøre det alene. Din opbakning betyder alt. Når du tipper osdeler vores artikler eller taler om misinformation med din omgangskreds, er du med til at gøre en forskel. Jo flere, der kender fakta og nuancer, desto stærkere står vi sammen.

Vi skal bevare håbet

Selvom alt dette kan virke overvældende, må vi ikke miste håbet. Vi skal møde informationsstrømmen med kritisk sans – ikke med mistro. Hvis vi lukker helt af, risikerer vi at kvæle den demokratiske samtale, og det er præcis, hvad misinformation og desinformation ønsker. Hos TjekDet vil vi fortsætte med at kæmpe for en åben, ærlig og faktabaseret debat.

Jo mere vi taler om disse udfordringer, desto større opmærksomhed skaber vi omkring dem, og jo stærkere kan vi modstå de kræfter, der forsøger at vildlede os og svække vores demokrati.

Lad os gå ind i 2025 med åbenhed, kritisk sans og en fælles vilje til at holde fast i fakta. Tak for at du læser med.

De bedste nytårshilsner

Thomas Hedin
Chefredaktør

Opdateret 7. jan 2025