Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Canadisk læge bruger test forkert og finder tegn på blodpropper hos 62 procent af coronavaccinerede

Faktatjek 6. jan 2022  -  5 min læsetid
Tjekdet
Ifølge to forskere er der ikke dokumentation for at påstå, at der er tegn på blodpropper hos 62 procent af covid-vaccinerede, der har fået enten Moderna eller Pfizer-BioNTechs vaccine. Faktisk er blodpropper slet ikke en kendt bivirkning ved de to vacciner, siger forsker. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
  • Der er tegn på blodpropper hos 62 procent af de personer, der er vaccineret med mRNA-vaccinerne fra Moderna og Pfizer-BioNTech

  • Sådan står der i en artikel fra netmediet Helsemagasinet, som deles heftigt på sociale medier. Helsemagasinet har hentet påstanden fra en praktiserende læge i Canada

  • Men lægens påstand må i bedste fald betragtes som en hypotese, der ikke er dokumentation for

  • Lægen bygger blandt andet sit udsagn på baggrund af en test, der ikke er i stand til at bekræfte, om en person har en blodprop

Der er tegn på mikroskopiske blodpropper hos 62 procent af covid-19-vaccinerede.

Sådan lyder konklusionen i en lang række opslag på sociale medier, der deler et skærmbillede af en artikel fra netmediet Helsemagasinet.

Artiklen gengiver dele af en video med en praktiserende, canadisk læge, der hedder Charles Hoffe. I videoen fortæller han, at han har undersøgt nogle af sine vaccinerede patienter for blodpropper, og han konstaterer, at der er tegn på blodpropper hos 62 procent af patienterne.

Blodpropperne kan i øvrigt forklare nogle af de bivirkninger ved vaccinerne, lægen har kunnet observere blandt klinikkens patienter. Blandt andet har nogle af de vaccinerede patienter oplevet et dyk i deres fysiske formåen, og det kan altså skyldes, at blodpropperne svækker lungernes evne til at ilte blodet, mener han.

Og for at gøre ondt værre kan disse mikroskopiske blodpropper føre til dødelig hjertesvigt i løbet af tre år, hævder lægen i videoen. Den risiko står også gengivet i artiklen fra Helsemagasinet, der slutter af med kraftigt at fraråde at lade sig vaccinere mod coronavirus.

Men ifølge en professor, der forsker i blodpropper, kan den canadiske læges undersøgelse ikke afgøre, om en patient har en blodprop eller ej. Desuden er lægens undersøgelser ikke dokumenteret videnskab.

Kan ikke bekræfte blodpropper

Den canadiske læge mener at have fundet de mange blodpropper hos sine patienter ved hjælp af en såkaldt D-dimer-test, som skulle have vist forhøjet niveau af blodproteinet D-dimer ved 62 procent af de vaccinerede patienter.

Testen bruges godt nok til at undersøge, om personer kan have en blodprop, forklarer Søren Risom Kristensen, der er klinisk professor ved Aalborg Universitetshospital, hvor han forsker i blandt andet blodpropper.

Men forhøjet D-dimer-niveau betyder ikke, at man har tegn på blodprop. Mange andre ting - for eksempel infektioner - kan nemlig også forhøje D-dimer-niveauet.

I stedet for at bruge testen til at påvise en blodprop, bruger man den almindeligvis omvendt. Ved mistanke om, at en patient har en blodprop i for eksempel benene eller lungerne, bruger man D-dimer.

“Vi bruger D-dimer til at udelukke blodpropper. Hvis D-dimer er lav, er sandsynligheden for, at der er en blodprop, også meget lav. Hvis D-dimer er forhøjet, så kan det betyde, at der er en blodprop. Men der kan være mange andre grunde til det. D-dimer er god til at udelukke, men den er ikke specifik nok til at bekræfte tilfælde af blodpropper,” siger Søren Risom Kristensen.

Spike-protein ved injektionssted

Ifølge Camilla Foged, der forsker i vacciner ved Københavns Universitet, er der da heller ikke noget, der tyder på, at mRNA-vaccinerne fra Pfizer-BioNTech og Moderna, der udgør det danske corona-vaccinationsprogram, skulle være skyld i blodpropper.

Camilla Foged har set på lægens teori, og den går kort sagt ud på, at dele af mRNA-vaccinernes indhold ikke bliver omkring injektionsstedet i for eksempel armen, men strømmer videre ud i kroppens mindste blodkar, der også kaldes kapillærerne.

I de små blodkar skulle vaccinen få kroppen til at danne spike-protein, som skulle være hovedårsagen til de små blodpropper. Spike-proteinet er det protein, kroppen danner antistoffer mod ved vaccination, så immunsystemet er bedre rustet, hvis man skulle blive smittet med coronavirus.

Og selvom al vaccinens indhold rigtignok ikke forbliver omkring injektionsstedet, er der ikke nogle studier, som skulle antyde, at der bliver dannet spike-proteiner i kapillærerne, siger Camilla Foged.

“Spike-proteinet bliver primært dannet ved injektionsstedet og i lymfeknuderne under armen, hvor det så bliver præsenteret for immunsystemet. Noget af mRNA-vaccinerne vil også ende i vores kredsløb, men det, der cirkulerer videre, vil ikke danne blodpropper i kapillærerne,” siger hun.

Teori, ikke videnskab

Den canadiske læge skriver i en mail til TjekDet, at han har undersøgt i alt 15 patienter i sin klinik for niveauet af D-dimer, men at hans videre undersøgelser er blevet forhindret af en brand, der ødelagde hans klinik i den canadiske by Lytton. Derfor er der heller ikke udgivet noget vedrørende undersøgelsen, skriver han. Byen var ifølge Reuters hærget af skovbrande i sommer, hvor videoen er fra.

Men Camilla Foged understreger, at man ikke kan konkludere, at der er tegn på blodpropper hos 62 procent af de vaccinerede på baggrund af undersøgelser af lægens egne 15 patienter.

“Han laver nogle små undersøgelser, men det er ikke den måde, man videnskabeligt beviser, at der er en sammenhæng. Han har lov at have sin hypotese, men der er ikke noget bevis for den,” siger hun.

Hun henviser også til, at man ikke har set blodpropper som bivirkninger i forbindelse med vacciner, der bygger på mRNA-teknologien.

“Vaccinerne har jo været testet i nogle store, kliniske studier, hvor man har holdt øje med bivirkninger. Man overvåger jo også bivirkninger løbende, og vi ser slet ikke den her type bivirkninger for mRNA-vaccinerne. Det mest alvorlige, vi har set, er betændelse i hjertemusklen, og det er en kendt bivirkning,” siger hun.

Den alvorlige betændelse er sjælden og de, som rammes, er ofte i hurtig bedring.

Tjekdet
Camilla Foged er professor i vaccinedesign ved Københavns Universitet.  Foto: Pressebillede fra Københavns Universitet


Derimod er blodpropper en kendt - men stadig sjælden - bivirkning for corona-vaccinerne fra Johnson & Johnson og AstraZeneca. 

I Danmark har Lægemiddelstyrelsen, der overvåger bivirkninger og dødsfald i forbindelse med vacciner herhjemme, indtil videre registreret to dødsfald efter vaccination med AstraZeneca-vaccinen, hvor dødsårsagen netop var en sjælden form for blodpropper i kombination med et lavt antal blodplader og blødning. I forbindelse med et tredje dødsfald efter vaccination med Modernas vaccine har Lægemiddelstyrelsen ikke kunnet afgøre, om vaccinen var den egentlige årsag til dødsfaldet.

Vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson er taget ud af det danske vaccineprogram, mens Moderna stadig er en del af programmet.

Ifølge den canadiske tv- og radiostation CBC har Charles Hoffe tidligere udtalt sig kritisk om coronavacciner og påstået, at de er farligere end selve sygdommen. Sundhedsmyndighederne i delstaten British Columbia har bekræftet overfor CBC, at Charles Hoffe ikke længere arbejder på akutafdelingen på et lokalt hospital. 

Hvad siger Helsemagasinet?

TjekDet har spurgt Niels Jespersen, der står bag netmediet Helsemagasinet, hvad han har gjort for at undersøge, om det er korrekt, hvad Charles Hoffe siger i den video, Helsemagasinet henviser til.

Til det svarer han, at han har oversat og videreformidlet information, og at han ikke har gjort 'noget specielt' for at finde ud af, om Charles Hoffes udtalelser er korrekte. Niels Jespersen mener desuden, at professor Søren Risom Kristensens indvending mod Charles Hoffes brug af D-dimer-testen er ordkløveri.

TjekDet har også spurgt, hvorfor Helsemagasinet slutter artiklen af med kraftigt at fraråde, at man lader sig vaccinere mod covid-19, når der også står på Helsemagasinets hjemmeside, at “intet på dette website er et forsøg på at afholde dig fra nødvendig lægebehandling. Nedtrapning af medicin eller behandling bør ske i samråd med en kvalificeret læge.”

Det viser sig, at i spørgsmål om coronavacciner forholder det sig helt anderledes end Helsemagasinet skriver. Her anbefaler Niels Jespersen “ikke at lytte til en ‘kvalificeret læge’,” skriver han til TjekDet. Kvalificerede læger, der går imod myndighedernes anbefalinger, risikerer at blive fyret eller miste deres autorisation, og derfor kan de ofte ikke tale frit, skriver han.

Siden TjekDets henvendelse har Helsemagasinet opdateret artiklen to gange med henvisning til to studier, der dog heller ikke dokumenterer, at mRNA-vaccinerne fører til blodpropper.

TjekDet har også spurgt Charles Hoffe, hvordan han kan udelukke, at det høje D-dimer niveau hos patienterne ikke skyldes andre omstændigheder end blodpropper, når også infektioner kan give udslag i D-dimer-niveauet. Det har han ikke svaret på.

Opdateret 14. dec 2022