Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Netmedie overser central passage i aktindsigt fra SSI og opdigter vaccinedød i tusindtal

Faktatjek 16. dec 2021  -  3 min læsetid
Tjekdet
Netmediet Danmarks Frie Fjernsyn hævder, at coronavaccinerne har dræbt 5.637 danskere. Men det er er der slet ikke belæg for. Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix
  • Coronavaccinerne har kostet 5.637 danskere livet, hævder det alternative netmedie Danmarks Frie Fjernsyn

  • Tallet har mediet fra en opgørelse lavet af SSI, men mediet overser en ret så central information. Opgørelsen viser nemlig slet ikke, hvor mange der er døde på grund af vaccination mod covid-19

  • Ifølge Lægemiddelstyrelsen, der holder øje med bivirkninger fra vaccinen, er to, muligvis tre, dødsfald i Danmark forbundet med coronavaccinerne

Covid-19-vaccinerne dræber 5.637 danskere i løbet af en måned efter første vaccinestik.

Sådan skriver netmediet Danmarks Frie Fjernsyn, der ifølge egen hjemmeside laver “uafhængige nyheder”.

Nyheden om de angivelige dræbervacciner har fået en varm modtagelse på sociale medier, hvor den bliver delt og delt og delt i coronaskeptiske hjørner.

Men Danmarks Frie Fjernsyn lader til at have skrevet noget nær det modsatte af sandheden. Der findes nemlig ingen dokumentation for, at coronavacciner skulle have slået 5.637 danskere ihjel.

Påstanden har netmediet hevet ud af en aktindsigt, som den pensionerede læge Henrik Isaksen Dietz har fået hos Statens Serum Institut (SSI). 

Tjekdet
Eksempel på et af de mange facebookopslag, der indeholde et skærmbillede af artiklen, som misforstår aktindsigt fra Statens Serum Institut.


Henrik Isaksen Dietz har skabt sig et navn i de samme hjørner af sociale medier på at lave blandt andet vaccineskeptiske opslag.  

I aktindsigten, som han har modtaget fra SSI, har instituttet opgjort, hvor mange personer der er døde i løbet af henholdsvis første eller anden måned efter enten første eller andet coronavaccinestik. Tallene dækker over perioden 1. december 2020 til 8. september 2021, og aktindsigten er efterfølgende lagt ud på sociale medier.

Her har Danmarks Frie Fjernsyn formentlig samlet den op. Og ved at lægge de 2.850 personer, der er døde i løbet af 30 dage efter første stik, sammen med de 2.787, der er døde i løbet af 30 dage efter andet stik, når mediet frem til, at vaccinen har dræbt i alt 5.637 danskere i perioden.

Overser central information

Men Danmarks Frie Fjernsyn har tilsyneladende overset, hvad SSI ellers skriver i afgørelsen:

“Du (modtageren af aktindsigten, red.) skal være opmærksom på, at dødsfald i denne opgørelse defineres som en person, der er død inden for 30 dage efter vaccination. Opgørelsen udtrykker dermed ikke en kausal sammenhæng mellem vaccination og dødsfald, men alene en tidsmæssig sammenhæng. Det betyder, at opgørelsen viser en oversigt over antal dødsfald efter vaccination og ikke på grund af vaccination.”

I samme aktindsigt står der altså, at der ikke er belæg for Danmarks Frie Fjernsyns påstand om, at vaccinerne har slået 5.637 personer ihjel. Den bid tekst er sågar med i samme artikel som den fejlagtige påstand.

TjekDet har spurgt Danmarks Frie Fjernsyn, hvad der får dem til at skrive, at vaccinerne har dræbt 5.637 danskere, når det slet ikke fremgår af aktindsigten. TjekDet har også spurgt, om mediet i øvrigt har dokumentation for, at så mange danskere skulle være dræbt af vaccinen.

Men Danmarks Frie Fjernsyn har ikke reageret på TjekDets henvendelse.

Indberetning af bivirkninger

Covid-19-vaccinerne er underlagt skærpet indberetningspligt. Det betyder, at læger og andre sundhedspersoner skal indberette alle formodede bivirkninger hos patienter, som de har i behandling eller har behandlet, til Lægemiddelstyrelsen, medmindre der er tale om formodede bivirkninger som følge af medicineringsfejl. Borgere kan også foretage indberetninger til Lægemiddelstyrelsen.

 

Læger skal kun indberette til Lægemiddelstyrelsen, hvis vedkommende formoder, at vaccinen kan have været medvirkende årsag eller selve årsagen til dødsfaldet. Her har lægen, der tilkaldes i forbindelse med dødsfaldet, også pligt til at anmelde forholdet til politiet med henblik på retslægeligt ligsyn og eventuel retslægelig obduktion.

 

En indberetning om en formodet bivirkning er ikke ensbetydende med, at der er dokumenteret sammenhæng mellem den formodede bivirkning og det anvendte lægemiddel. 

 

I Lægemiddelstyrelsens undersøgelser af bivirkningsindberetninger om dødsfald efter vaccination mod covid-19 indgår både journalmateriale, resultater fra obduktion og oplysninger fra behandlende læge.

 

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

To eller tre døde

Afgørelsen på aktindsigten henviser også til Lægemiddelstyrelsens hjemmeside, hvor der er information om bivirkninger og dødsfald i forbindelse med covid-19-vacciner.

Styrelsen har modtaget i alt 61.850 indberetninger om formodede bivirkninger fra coronavaccinerne. I to tilfælde er dødsfald forbundet med AstraZeneca-vaccinen, skriver Lægemiddelstyrelsen. Samme vaccine og vaccinen fra Johnson & Johnson hev sundhedsmyndighederne i foråret 2021 ud af vaccinationsprogrammet. Herefter var det kun muligt at få de to vacciner, hvis man selv bad om dem. 

I forbindelse med ét konkret dødsfald i tiden efter et stik med Moderna-vaccinen har det ikke været muligt for Lægemiddelstyrelsen at afgøre, om vaccinen eller anden sygdom er årsag til dødsfaldet. Moderna-vaccinen er stadig en del af det officielle vaccinationsprogram.

Danmarks Frie Fjernsyns artikel minder til forveksling om en historie, der forplantede sig på sociale medier for godt et halvt år siden. Da havde en borger fået en lignende aktindsigt fra SSI. Rygtet spredte sig derefter, at 4.415 personer kunne være døde af vaccinerne.

Men der var intet usædvanligt i, at 4.415 vaccinerede personer var døde i tiden efter at blive vaccineret. Og tallene viste (heller) ikke, at coronavaccinen er farligere end selve sygdommen, siger forskere. Det hævdede adskillige opslag ellers.

"At 4.415 vaccinerede er døde, lyder fuldstændigt som forventet. Folk dør, som tiden går, og det er sådan set bare det, man ser i de her tal," sagde Viggo Andreasen, lektor og epidemiforsker ved Roskilde Universitet, dengang til TjekDet.

Opdateret 16. dec 2021