Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Professor indrømmer klar fejl i tv-debat: Markant færre end 260 millioner er døde af covid-19 verden over

Faktatjek 1. dec 2021  -  2 min læsetid
This describes the image
Professor i klinisk mikrobiologi og overlæge ved Rigshospitalet Niels Høiby siger i DR2-programmet Deadline, at 260 millioner mennesker er døde af covid-19 på verdensplan. Men det korrekte tal er godt fem millioner. Niels Høiby erkender sin fejl og forklarer, at det var en fortalelse. Foto: Cathrine Ertmann/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix
  • 260 millioner mennesker er døde af covid-19 på verdensplan, lyder det fra professor Niels Høiby i tv-programmet Deadline

  • Men det tal er skudt langt over mål. Ifølge WHO er der 5,2 millioner registrerede dødsfald med covid-19 over hele verden

  • Niels Høiby erkender da også sin fejl og forklarer, at han fik byttet rundt på tallene for død og smitte

Fredag annoncerede Sundhedsstyrelsen, at de nu anbefaler børn fra 5 til 11 år at blive vaccineret mod covid-19, og senere samme aften var der debat om den beslutning i DR2-programmet Deadline

Her var blandt andre professor i klinisk mikrobiologi og overlæge ved Rigshospitalet Niels Høiby inviteret i studiet, og han er positiv over for anbefalingen. 

Overlægen lod forstå, at han er bekymret for den udbredte smitte blandt børn, fordi den i sidste ende kan ramme de ældre, som er i større risiko for at dø af covid-19. Og som en understregning af alvoren sagde Niels Høiby, at 260 millioner mennesker indtil videre er døde af covid-19 på verdensplan. 

Det udsagn er ikke gået ubemærket hen på sociale medier, hvor brugere i hobetal mener, at tallet er skudt langt over mål. TjekDet har også modtaget henvendelser fra folk, som bider mærke i det høje tal.Og det er da også alt, alt for højt. 

Officielle tal fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, viser, at det registrerede antal døde med covid-19 er lige omkring 5,2 millioner på verdensplan. 

Her skal dog tages højde for mørketallet, idet ikke alle covid-19-dødsfald verden over registreres. Men selv med mørketallet in mente er det faktiske antal dødsfald sandsynligvis langt fra 260 millioner.

Lægger sig fladt ned

Niels Høiby erkender da også blankt sin fejl. 

Han forklarer, at han fik byttet rundt på tallene for smitte og død, som han ellers udmærket kendte og havde læst op på samme dag.

Han ville have sagt, at 260 millioner er blevet registreret smittet med coronavirus i løbet af pandemien. Et tal han finder opbakning til hos WHO.

Og den klare fejl piner Niels Høiby, understreger han.

“Da jeg genså Deadline, efter jeg var kommet hjem, opdagede jeg, at jeg havde fortalt mig, og det beklager jeg,” skriver han i en mail til TjekDet og forklarer, at han er blevet gjort opmærksom på fejlen fra flere sider.  

“Jeg har ligeledes beklaget til andre, der har henvendt sig direkte eller på sociale medier. Errare humanum est (det er menneskeligt at fejle, red.). Desværre, men så skal man også indrømme det, og det er hermed gjort.”

DR har mandag i deres ‘Fejl og Fakta’-sektion ligeledes beklaget Niels Høibys fortalelse.

Opdateret 1. dec 2021