Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Viral advarsel i omløb: Nej, disse fem personer er ikke på jagt efter danske børns organer

Faktatjek 10. nov 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Lige nu florerer på sociale medier en advarsel om, at fem personer er i Danmark på jagt efter børns organer. Men det lader til at være pure opspind. Foto: Skærmbillede fra Facebook
  • På Facebook og TikTok er der i øjeblikket en advarsel om fem kidnappere i omløb

  • I flere opslag kan man nemlig se de fem formodede gerningspersoner og læse, at kidnapperne er på færde i Danmark - særligt i Taastrup - og har til hensigt at sælge børns organer

  • Men Københavns Vestegns Politi har ikke modtaget anmeldelser, der tyder på, at advarslen har noget på sig

  • Opslaget stammer fra udlandet, og personerne på billedet er anholdt for lommetyveri i Rumænien

Fem kidnappere er på spil i Danmark med det formål at bortføre børn og sælge deres organer. 

Det er i hvert fald advarslen i opslag på både TikTok og Facebook, hvor man også kan se et billede af de fem formodede gerningspersoner.

I en video på TikTok kan man også læse, at kidnapperne er blevet spottet mindst to gange i en beskidt sort bil med en pose tomme flasker. Derudover står der, at man skal være særligt opmærksom, hvis man bor i Taastrup omkring Parkvej.

TjekDet har rakt ud til National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der arbejder med efterforskning og retsforfølgelse af organiseret kriminalitet, økonomisk kriminalitet samt IT-kriminalitet, for at spørge, om de kender til sagen. Men de henviser til Københavns Vestegns Politi.

"Vi er bekendt med opslaget og efterforsker det. Vi har ikke modtaget anmeldelser, der på nogen måde understøtter det, der beskrives i videoen," skriver Københavns Vestegns Politis kommunikationsafdeling i en mail.


Null

I et opslag, der florerer på Facebook, TikTok og tilsyneladende også Snapchat, advares der mod fem personer, som angiveligt kidnapper børn med henblik på at sælge deres organer. Men ifølge Københavns Vestegns Politi og National enhed for Særlig Kriminalitet er der ingen grund til bekymring over den pågældende advarsel. (FOTO: Skærmbillede fra Facebook)


Advarsel stammer fra udlandet

Det er ikke så underligt, at Københavns Vestegns Politi ikke kender noget til sagen. 

For tager man et skærmbillede af facebookopslaget og laver en omvendt billedsøgning, dukker der flere identiske opslag op på flere forskellige sprog. 

Det tidligste opslag, TjekDet har fundet frem til, stammer fra den 26. oktober 2023. På en tysk facebookprofil står der på serbisk, at de fem kidnappere er på spil i byen Zagar, som enten kan være i Rumænien eller Bosnien-Herzegovina.

Teksten til opslaget, der har flere end 930.000 delinger på tværs af Facebook, kan hos nogle danske facebookbrugere risikere at være blevet automatisk oversat til dansk, og af den grund kan det have snydt nogle til at tro, at advarslen stammer fra Danmark. I opslagets kommentarspor er det da også tydeligt at se, at facebookbrugere fra store dele af verden har delt opslaget i deres område.

Med til selve billedet af gerningspersonerne hører også en tekst, hvor der står, at kidnappere kører rundt i Vilnius-regionen i Litauen og jagter børn. 

Talskvinde for politiet i Vilnius-regionen, Julija Samorokovskaja, oplyser dog til TjekDets litauiske fakatjekkolleger fra Patikrinta 15min, at de ikke har modtaget anmeldelser angående det.

“Men vi har også set lignende opslag om sådanne sager i forskellige regioner, hvor nogle angiveligt kidnapper børn,” skriver hun til Patikrinta 15min, som har videresendt svaret til TjekDet.

Rumænske lommetyve

Det kan jo være en smule forvirrende med opslag på forskellige sprog og med advarsler i forskellige byer. Men laver man en omvendt billedsøgning, hvor det kun er billedet af de fem påståede kidnappere, man søger efter, begynder det at give mening, hvorfor man finder forskellige versioner af opslaget. 

TjekDet har nemlig fundet frem til et opslag fra 2016, hvor man kan se et billede af de fem personer. Og til opslaget står der på rumænsk: “Opmærksomhed på tyvene i sporvognen, værsgo!!!” I opslaget står der altså ikke noget om, at personerne er kidnappere. 

Billedet af personerne dukker også op i flere rumænske artikler, der beskriver, at de er blevet anholdt for lommetyveri. I ingen af artiklerne associeres personerne med kidnapning af børn.  

Ikke helt grebet ud af den blå luft

Selvom de fem personer, der hænges ud med billede på sociale medier, ikke har noget med kidnapning i Danmark at gøre, er historien om, at der er kidnappere på spil, måske ikke grebet helt ud af den blå luft. 

3. november skriver Fredericia Dagblad, at politiet bekræfter, at de har fået en anmeldelse fra en mor på en ifølge hende mistænkelig hændelse, hvor en mand henvendte sig til hendes søn.

Men Mikkel Ross, der er vicepolitiinspektør i Patruljecenter Syd, maner til besindighed.

“Vi har intet hørt om lignende sager, og vi har intet at gå efter. Vi har intet, der indikerer, at der stjæles børn eller skulle være forsøg på det i Fredericia,” siger han til Fredericia Dagblad.

Moren til drengen har også lavet et facebookopslag, som ifølge avisen er gået viralt og sidenhen har udviklet sig til, at der måske er en rumænsk bande på spil, der kidnapper børn for at sælge deres organer.

8. november skriver flere danske medier så, at en 20-årig rumænsk mand er blevet anholdt for kidnapningsforsøg på to kvinder på henholdsvis 18 og 22 år i Herning. Begge kvinder slap fri efter at have gjort modstand. Politiet leder stadig efter en anden gerningsmand i sagen.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 15. nov 2023