Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Håndtasker, strandede fly og ikke-eksisterende aftaler: Falske påstande om LA-brande i omløb på sociale medier

Faktatjek 15. jan 2025  -  5 min læsetid
Tjekdet
Storbyen Los Angeles i den amerikanske delstat Californien har siden den 7. januar været hårdt ramt af skovbrande.  Foto: Ringo Chiu/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Storbyen Los Angeles i Californien er hårdt ramt af skovbrande

  • Det har affødt adskillige falske påstande på sociale medier om, hvem og hvad der er skyld i brandene

  • TjekDet giver dig her et indblik i de mest udbredte påstande

Siden den 7. januar har byen Los Angeles i den amerikanske delstat Californien været hårdt ramt af skovbrande

Brandene har dræbt mindst 24 mennesker, og op mod 200.000 beboere er blevet beordret til at lade sig evakuere fra deres hjem.

Myndighederne i Los Angeles har endnu ikke givet en officiel årsag til brandene, og de understreger, at de undersøger alle tænkelige årsager til bunds. 

Ifølge eksperter har længerevarende tørke, manglende regn og kraftige vinde givet brandene gode forudsætninger for at sprede sig hurtigt. 

På sociale medier har brugere imidlertid haft travlt med at finde andre årsager, pege på skyldige og placere ansvar.

Og når katastrofer sker, har falsk information det med at sprede sig som en steppebrand. 

TjekDet giver dig her et indblik i nogle af de mest udbredte teorier. 

Null

Nægtede at underskrive deklaration

USA’s kommende præsident, Donald Trump, har beskyldt Californiens guvernør, Gavin Newsom, der er medlem af Det Demokratiske Parti, for at være ansvarlig for skovbrandene. 

På sit sociale medie, Truth Social, skriver han, at Gavin Newsom “nægtede at underskrive den vandgenopretningsdeklaration, der blev forelagt ham, og som ville have gjort det muligt for millioner af liter vand fra overskudsregn og smeltet sne fra nord at flyde dagligt til mange dele af Californien, inklusive de områder, der i øjeblikket brænder på en nærmest apokalyptisk måde.”

Men eksperter i Californiens vandpolitik afviser overfor det amerikanske medie CNN, at en sådan deklaration findes. 

Og på det sociale medie X har Gavin Newsoms pressekontor meldt ud, at Donald Trumps beskyldning er “ren fiktion”, fordi dokumentet ikke findes.

Ifølge CNN henviser Donald Trumps stab til et initiativ, de selv foreslog i 2020, mens Donald Trump var præsident. Delstaten Californien protesterede imidlertid mod direktivet, og Gavin Newsom lagde sag an mod det i 2020. Kort fortalt gik direktivet ud på, at der skulle leveres mere vand fra det nordlige Californien til landmænd i statens landbrugscenter i Central Valley. Den plan modsatte Californien sig med begrundelsen, at planen ville true beskyttede fiskearter.

Desuden var Donald Trumps initiativ på føderalt niveau og dermed ikke noget, som Gavin Newsom kunne underskrive.

Brandfly strandet

Andetsteds på sociale medier skriver radioværten og konspirationsteoretikeren Alex Jones, at brandvæsenets fly var strandet på grund af Joe Bidens besøg i det sydlige Californien. 

Opslaget med påstanden har i skrivende stund over 15 millioner visninger på X.

Det er umiddelbart rigtigt, at fly, der kan smide vand ud over ilden, midlertidigt blev holdt på jorden. Men det er der en mere logisk forklaring på end Joe Bidens besøg. 

Årsagen skal i stedet findes i vindforholdene. Flere amerikanske medier beretter om, at der har været ekstreme vejrforhold med vindstød på op mod 44 meter i sekundet. Derfor var det ifølge brandvæsenet i en periode for farligt at sende flyene på vingerne. Med de vejrforhold ville det heller ikke give mening at smide vand ud over brandene, fordi vinden ville tage vandet med det samme, lyder det. 

Håndtasker til slukningsarbejde

På sociale medier har brugere også moret sig over en video, hvor man angiveligt kan se, at brandvæsenet i Los Angeles fylder - hvad der ligner - håndtasker op med vand og efterfølgende kaster vand på flammerne. 

Ifølge opslagene er det konsekvensen af, at man har sendt for mange penge til Ukraine og brugt for mange penge på “woke agendaer”. 

Selvom det umiddelbart ser ud, som om at brandmændene desperat forsøger at slukke ilden med vandfyldte håndtasker, er der ifølge brandvæsenet en mening med galskaben. 

Til det tabloide amerikanske medie TMZ oplyser brandvæsenet, at “håndtaskerne”, man ser i videoerne, er poser lavet af canvas, som brandfolk medbringer til forskellige opgaver. Når de skal håndtere en lille brand som den i videoen, er det lettere for dem hurtigt at fylde poserne med vand og slukke flammerne, end det er at trække en brandslange frem.

Løb tør for vand

En fjerde udbredt påstand har været, at Los Angeles amt løb tør for vand, fordi myndighederne ikke havde fyldt vandreservoiret op. Det har fået kritikere til at skyde skarpt mod den demokratiske borgmester i Los Angeles, Karen Bass.

Et opslag på X med påstanden har flere end 9,5 millioner visninger, ligesom mange andre brugere efterfølgende også har delt påstanden.

“Påstandene om, at tankene ikke var fulde, er falske. Når der sker sådan noget som dette, så går følelserne højt, og det er nemt at blive fanget i noget information, som ikke er præcist,” siger Karen Bass selv som reaktion på påstanden.

Jeffrey Mount fra Water Policy Center i Californien har bekræftet, at der ikke på noget tidspunkt har været for lidt vand, og at vandreservoirerne har været fyldt op. Problemet har imidlertid været at få vandet transporteret derhen, hvor det skulle bruges.

Brandmændene brugte nemlig så meget vand i de første timer af redningsaktionerne, at de vandtanke, som skal sørge for at holde vandtrykket højt, ikke kunne følge med. Det resulterede i, at vandet, som skal forsyne vandreservoirerne højt op i Los Angeles' bakkede landskab, ikke kunne følge med, fordi vandtrykket var for lavt.

“Vi skubbede systemet til det ekstreme. Fire gange af den normale efterspørgsel på vand i 15 timer i træk fik vandtrykket til at synke,” siger Janisse Quinones. Hun er chef for selskabet Los Angeles Department of Water And Power, som forsyner storbyen Los Angeles med blandt andet vand.

Forsyningsselskabet er sidenhen blevet sagsøgt, fordi vandreservoiret Santa Ynes var ude af drift, da brandene brød ud. Det har det været siden april. 

En ekspert fortæller til flere amerikanske medier, at tilgængeligheden af vandreservoiret kunne have hjulpet i starten af brandslukningerne, men at det på sigt heller ikke ville være nok til at holde vandtrykket på et tilstrækkeligt niveau.

Omfanget af brandene har nu skabt debat om, hvorvidt man skal ændre på vandforsyningsinfrastrukturen, så systemet kan pumpe nok vand ud ved ekstreme hændelser.

Plyndringer under brandene

Det er ikke kun selve kampen mod flammehavet, der bliver spredt påstande om i disse dage.

På Instagram og X florerer en populær video, der viser flere mænd bære forskellige genstande ud af et hus - blandt andet et stort tv.

“Brænde og plyndringer. En normal demokratisk-styret by,” står der i det populære opslag på Instagram

Men det amerikanske faktatjekmedie Lead Stories skriver, at klippet i virkeligheden viser noget andet.

Den 8. januar talte en reporter fra tv-stationen KTLA med en kvindelig husejer, som var blevet bedt om at evakuere fra huset på grund af faren fra flammerne.

Hun forklarer i indslaget, at mændene, man ser i klippet, er hendes brødre, som hjalp hende med at redde nogle af de vigtigste ting, inden flammerne tog over. 

Videoen viser altså i dette tilfælde ikke en plyndring af de forladte hjem. Der har dog været flere eksempler på, at personer har udnyttet situationen og plyndret de mange tomme huse. 

Mediet Los Angeles Times skriver, at ni personer indtil videre er blevet tiltalt for at plyndre. En har eksempelvis fået stjålet sin Emmy-statuette.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 22. jan 2025