Hvor meget guld er der egentlig i OL-medaljerne?

Faktatjek 19. aug 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
328 gange blev der vundet guld ved OL i Paris i år. Blandt vinderne var det danske herrehåndboldhold. Men hvor meget guld får holdet egentlig med hjem? Foto: Thomas Coex/AFP
  • OL-guldmedaljerne i 1908 var 100 procent guld, mens de i 2024 kun indeholder en  procent guld

  • Sådan lyder det i flere enslydende opslag på sociale medier, men nogle brugere sætter spørgsmålstegn ved, om det er rigtigt

  • Der er ganske rigtigt ægte guld i guldmedaljerne. Vi giver svaret på hvor meget

Skrevet af: Vu Nguyen

I 1908 var OL-guldmedaljerne i London 100 procent guld, mens OL-guldmedaljerne i Paris 2024 består af en procent guld.

Sådan lyder det i flere enslydende opslag på sociale medier som Facebook, X, TikTok, Instagram og Reddit på afslutningsdagen for De Olympiske Lege (OL), I opslagenes kommentarspor stiller nogle brugere sig dog tvivlende over for påstanden.

For at afklare spørgsmålet har TjekDet i første omgang kontaktet Frankrigs Olympiske Komité (CNOSF). Det er nemlig værtslandet, der har ansvaret for at udforme medaljerne, som i sidste ende skal godkendes af Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Tjekdet
I opslagene på sociale medier hævdes det, at der er sket meget med medaljernes guldindhold over de seneste godt 100 år. Dette opslag stammer fra X, men påstanden florerer også på Facebook, TikTok, Instagram og Reddit. Foto: Skærmbillede af X

CNOSF henviser til deres pressemateriale om OL-medaljerne i Paris. Her står der, at en OL-guldmedalje vejer 529 gram og består af seks gram guld, 505 gram sølv og 18 gram jern fra Eiffeltårnet, der er indsamlet i forbindelse med tidligere istandsættelser og reparationer af det franske vartegn. Med andre ord består en OL-guldmedalje i 2024 primært af sølv og rigtigt nok af en procent guld.

“Guldindholdet har varieret meget i OL-guldmedaljerne gennem tiderne. Guld, der bruges i nutidens OL-medaljer, er 24 kt. Det er dog kun et tyndt lag ovenpå sølvet, som ifølge IOC skal udgøre mindst 92,5 procent af medaljen,” siger Jakob Kløve Keiding, der er centerleder for Videncenter for Mineralske Råstoffer og Materialer ved GEUS.

Han forklarer, at guld ofte iblandes med andre metaller i en proces, som kaldes legering. Det skyldes, at guld i sig selv er meget blødt.

100 procent i guld i 1908?

CNOSF kan dog ikke svare på, hvor meget guld, der var i guldmedaljerne ved sommer-OL i London i 1908. Her skal vi have fat i IOC, som endeligt skal godkende formgivningen af medaljerne, uanset hvor OL afholdes.

I denne forbindelse henter IOC assistance fra The Olympic Studies Centre (OSC) til at besvare vores henvendelse, da de er “mest egnet til opgaven”. OSC oplyser til TjekDet, at de ikke kan angive det præcise indhold af guldmedaljerne fra 1908 på grund af manglende “førstehåndskilder.”

OSC skriver til gengæld i en mail, at “Hvad angår OL i 1912, var medaljerne til førstepladsen i individuelle discipliner af massivt guld. Til gengæld bestod guldmedaljerne i holdkonkurrencer af forgyldt sølv.”

TjekDet har her oversat den engelsksprogede mail fra OSC, der bruger det engelske udtryk “solid gold” - som direkte oversat er “massivt guld” - men som på dansk nærmere forstås i betydningen “ægte” eller “rent guld.”

Tjekdet
Det er værtslandene, der har ansvaret for at udforme OL-medaljerne ved hvert OL. Derfor var det i denne omgang Frankrig, der skulle foreslå, hvordan medaljerne skulle se ud, hvorefter de skulle godkendes af IOC. Her holder den franske præsident, Emmanuel Macron, en af guldmedaljerne under en tale. Dette års medaljer indeholder ud over guld også hver især 18 omstøbte gram af Eiffeltårnet. Foto: Benoit Tessier / POOL / AFP

OSC skriver videre i mailen til TjekDet, at massive guldmedaljer ikke var helt rent guld, da guld typisk er blandet op med andre metaller for at øge holdbarheden.

Den engelske tekst i mailsvaret til TjekDet lyder:

“Regarding the 1912 Summer Olympics, the medals awarded to 1st place winners in individual events were made of solid gold. However, for team events, the 1st place medals were composed of gilt-silver. (..). It is important to note that solid gold medals are not made from pure gold. They are typically alloyed with other metals to improve durability.”

Jakob Kløve Keiding forklarer, at i det meste guld, også det, vi i daglig tale omtaler som rent guld, vil der være iblandet andre metaller i legeringen for at styrke holdbarheden.

“Det giver guldet større slidstyrke og hårdhed, da guld i sig selv er meget blødt og nemt får ridser, hvilket ikke er ideelt,” siger han.

24 karat guld er den reneste form for guld. Det kaldes også finguld, som er minimum 99,9 procent guld. 18 kt guld indeholder 75 procent guld, 14 kt guld består af 58,5 procent guld, mens otte kt guld stemples som den laveste renhed.

Guldpriser på himmelflugt

Siden årtusindskiftet er prisen på guld næsten tidoblet, og siden 2015 er prisen fordoblet. I 2024 har guldprisen slået nye rekordhøjder.

Guld bliver handlet på metalbørser over hele verden. Ser man på dagsprisen, i skrivende stund den 19. august 2024, koster et gram guld omkring 540 kroner.

Ifølge det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg ligger den økonomiske pris for en OL-guldmedalje i Paris 2024 et sted mellem 6.000-6.500 kroner, hvis man udelukkende ser på metalindholdet.

Hvis årets guldmedalje var af 24 karat ville den koste svimlende 285.660 kroner.

Null

Der har både før og under OL været flere eksempler på falsk information om begivenheden. Blandt andet har russiske aktører forsøgt at udbrede desinformation om blandt andet terrortruslen ved legene. Den har TjekDet tidligere beskrevet her.

Den russiske desinformation om OL er en del af en større koordineret propagandaindsats fra Rusland. Indsatsen, hvor medier - herunder TjekDet - kontaktes direkte i indbakken, har fået tilnavnet Operation Overload. Du kan læse alt om operationen i TjekDets visuelle fortælling her.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek  - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 26. aug 2024