Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Russisk informationskrig skal skabe skræk og rædsel omkring De Olympiske Lege

Indsigt 23. jul 2024  -  7 min læsetid
Tjekdet
Den russiske informationskrig har nu også OL i Paris i sigtekornet. Foto: Nathalie Damgaard Frisch (grafik)
  • Russiske desinformationsgrupper har gennem næsten et år forsøgt at påvirke OL i Paris med falske historier i form af artikler og videoer, der ser ud til at være lavet af kendte medier

  • Historierne fokuserer på splittelse og frygt i Frankrig - særligt terrortruslen og problemerne i Frankrigs mindre byer

  • De har også produceret en falsk Netflix-dokumentarserie om korruption i IOC

  • Ifølge eksperter i desinformation kan de falske historier blandt andet have en effekt, fordi de læner sig op ad virkeligheden

De franske sikkerhedsmyndigheder advarer potentielle deltagere om at holde sig væk fra OL i Paris 2024 på grund af risiko for terrorangreb. Og 24 procent af de købte billetter til de olympiske begivenheder Paris er blevet returneret på grund af netop frygt for terrorisme under OL. 

Muslimer fra en række lande nægter at tage til OL i Paris på grund af Frankrigs position i krigen mellem Israel og Hamas. Dødeligheden i franske byer uden for Paris risikerer at stige med 40 procent under OL, fordi ambulancer og lægehold strømmer til hovedstaden. 

Intet af det ovenstående er korrekt. Det er i stedet fire eksempler på falske historier om De Olympiske Lege i Paris, der begynder den 26. juli. Og det er fire blandt mange falske historier, der har floreret i næsten et år. 

De to første eksempler er omtalt i en rapport fra Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), der udkom den 2. juni, om en russisk desinformationskampagne, der har været rettet mod OL i Paris siden august 2023. 

Ifølge MTAC forsøger Rusland at påvirke De Olympiske Lege via falske nyheder og deepfakes om Frankrigs afvikling af OL, præsident Emmanuel Macron og Den Olympiske Komite (IOC).

Siden rapporten udkom i begyndelsen af juni, er kampagnen taget til i omfang. I hvert fald hvis man ser på antallet af falske nyheder, russerne forsøger at sprede.

“Uanset om produktet er sandt eller falsk, kan det bidrage til at skabe nervøsitet”

De sidste to eksempler i indledningen er nemlig to blandt utallige falske nyheder om OL i Paris, der hver dag lander i TjekDets indbakke. De falske historier er en del af Operation Overload - et tilsyneladende russisk påvirkningsangreb, hvor TjekDet og en lang række andre etablerede medier rundt om i verden er blevet forsøgt påvirket til at tjekke falske nyheder delt på Telegram og X - og dermed puste liv i historierne. Du kan læse mere om Operation overload her.

De falske historier i Operation Overload har handlet om lidt af hvert - fra fattigdom i Tyskland og EM i fodbold til krigen i Ukraine. Og omfanget af mails med falske nyheder er gået fra at være et par stykker om ugen siden august 2023 til at være flere historier dagligt. 

Alene i juli har vi indtil nu modtaget 46 mails med links til falske historier, hvoraf 24 har handlet om OL. Og da en rapport 4. juni beskrev Operation Overload, var der særskilt fokus på De Olympiske Lege, fordi mange af de falske historier handler om netop det. 


Effektivt at bruge terrortruslen

Jeanette Serritzlev, som er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet og specialist i informationskrig, har læst rapporten fra MTAC, og hun bider blandt andet mærke i, at kendte autoriteter som CIA og og den franske indenrigssikkerhedstjeneste bliver misbrugt i de falske historier. 

Som nævnt går de falske historier om OL blandt andet på, at der skulle være en massiv terrortrussel forbundet med begivenheden. Og det har der ikke været et særskilt fokus på tidligere. Jeanette Serritzlev tror, at det vil have en effekt at spille på den frygt, for på den måde taler man med et falsk produkt ind i en eksisterende terrortrussel.

“Så uanset om produktet er sandt eller falsk, kan det bidrage til at skabe nervøsitet,” siger Jeanette Serritzlev. 

Hun vurderer, at det kan have tre overordnede effekter at tale ind i terrortruslen, som en overvægt af de falske historier om OL gør.

“For det første kan det genere de franske myndigheder, der skal afholde OL. Dernæst kan det skabe frygt hos deltagerne og publikum og i værste tilfælde få dem til at blive væk. For det tredje puster det til en splittelse i det franske samfund, for terrortruslen er jo ikke grebet ud af den blå luft,” siger Jeanette Serritzlev.

Valentyna Shapovalova, der er ph.d.-stipendiat ved Institut for Kommunikation på Københavns Universitet og forsker i russisk desinformation, vurderer, at det giver god mening for russerne at fokusere på terrortruslen i deres desinformation. 

Som også Jeanette Serritzlev nævner, har det nemlig en grad af sandhed i sig. 

“Der er jo altid terrortrusler ved store begivenheder i Europa, så de spiller på en allerede eksisterende frygt og reel trussel. Og det gør de ved at puste historierne op og gentage det igen og igen,” siger Valentyna Shapovalova og tilføjer, at terrortruslen ved OL også fylder meget internt i det russiske mediebillede.

Naturligt fokus på OL

Det kommer i det hele taget ikke bag på Valentyna Shapovalova, at Rusland fokuserer på De Olympiske Lege i deres informationskrig. 

“Det er en kæmpe begivenhed, som millioner af mennesker strømmer imod. Det er en begivenhed, der fylder meget i vestlige medier, og ved sådanne begivenheder er der en mulighed for at skabe splid og forvirring i befolkningen,” siger hun.

Spliden og splittelsen ved denne type desinformation spiller ifølge Valentyna Shapovalova også på en grad af sandhed, for ligesom med terrortruslen så er det jo ikke helt forkert, at den franske befolkning er utilfreds med regeringen og præsidenten.

Ifølge Valentyna Shapovalova bliver mængden af indhold og information samlet set så enorm, at folk begynder at betvivle alt indhold, de møder. Selv på de nyhedssites, man stolede på førhen, for hvad nu hvis der havde sneget sig en falsk russisk historie ind.

“Og i sidste ende tør man måske af samme grund ikke dele det indhold, man plejede at stole på. På den måde handler det også om at skabe kaos,” siger Valentyna Shapovalova.

Hun forklarer, at selvom det falske indhold og dets form er relativt ny, så er det en strategi, der er blevet brugt i propagandakampagner de sidste 100 år.

“Man spiller på negative følelser som frygt, vrede og frustration, der allerede eksisterer i visse kontekster, og bruger narrativer om dårlig ledelse og planlægning, der også eksisterer i forvejen i Frankrig og Europa i det hele taget. Og det er meget effektivt,” siger Valentyna Shapovalova.

Tjekdet
Forud for åbningsceremonien for de Olympiske Lege den 26. juli har pro-russiske aktører spredt falske nyheder om OL i Paris. Blandt andet et russisk medie med navnet "Reliable Recent News" (RNN) har skrevet artikler med anti-OL-budskaber, fremgår det af en analyse fra Microsoft. Foto: Skærmbillede fra Microsoft-rapporten "How Russia is trying to disrupt the 2024 Paris Olympic Games"

Kopierer Netflix-film

I rapporten fra MTAC nævnes det også, at avancerede deep fakes er blevet brugt som våben i desinformationskampagnen mod OL i Paris.

Sidste sommer blev dokumentaren “Olympics Has Fallen”, der er speaket af Hollywood-stjernen Tom Cruise og har ham på plakaten, delt på en Telegram-kanal. Den var produceret af Netflix og gik kritisk til IOC - og så fik den i øvrigt femstjernede anmeldelser af The New York Times og BBC. 

Men der var hverken nogen Netflix-produktion eller femstjernede anmeldelser for den sags skyld. Tom Cruise var heller ikke med, i stedet var hans stemme blevet forfalsket med kunstig intelligens. Og titlen ligger mistænkeligt tæt på Hollywood-filmen “Olympus Has Fallen” fra 2013, der har blandt andre Morgan Freeman på rollelisten og ikke handler om OL. Du kan se et uddrag af 'dokumentaren' nedenfor. TjekDet har valgt ikke at bringe og ikke linke til den fulde udgave. Dette sker for at undgå at tilskynde til yderligere spredning af videoen.

MTAC skriver i deres rapport, at den russiske desinformationsgruppe Storm-1679 stod bag produktionen af deep fake-videoen. Og ifølge Jeanette Serritzlev virker det stærkt at bruge netop populærkultur med kendte ansigter. 

“Når det ligner et flot Hollywood-produkt, kan man måske nemt blive fanget i det og tro på det, også fordi det virker overvældende, når man ser et billede af Tom Cruise og en stemme, der lyder troværdig,” siger hun og tilføjer:

“Afsenderne kan tale ind i nogle forskellige narrativer, som eksisterer i virkeligheden, så folk tænker, at det faktisk lyder meget plausibelt, og så kan de lykkes med at få deres usande budskaber ind lidt ad gangen.”

Uddrag af af den 10-minutter lange angivelige Netflix 'dokumentar' “Olympics Has Fallen”. I videoen hører og ser man Tom Cruise miskreditere De Olympiske Lege og legenes komité. Men videoen har ikke noget med Netflix at gøre, Tom Cruise's stemme er (formodentlig) genereret med kunstig intelligens, og 'dokumentaren' har aldrig fået femstjernede anmeldelser, som det ellers hævdes. TjekDet har valgt ikke at link til den fulde udgave af videoen. Dette sker for at undgå at tilskynde til yderligere spredning af videoen. VIDEO: Redigeret af Eva Clemens.



Valentyna Shapovalova finder det interessant, at afsenderne bruger ressourcer på at efterligne et vestligt produkt som en rigtig Netflix-dokumentar. Hun forklarer, at produktionen af videoer, der skal ligne faktuelt indhold og angiveligt stamme fra vestlige kilder, er en strategi, der er begyndt at vokse frem. 

“Det er ikke en ny strategi, men det er bemærkelsesværdigt, hvor meget den bliver brugt lige nu,” siger Valentyna Shapovalova.

Udnytter de en troværdighed, som de her medier har?

“100 procent. Det er for at opbygge en illusion om, at der er meget dækning af de her falske historier på tværs af forskellige nyhedsmedier, der har en høj troværdighed i Vesten,” siger hun. Det er samme strategi, der anvendes i Operation Overload.

Valentyna Shapovalova tilføjer, at genkendeligheden i produktet også er afgørende.

"Det er jo ikke tilfældigt, at de vælger at bruge Netflix-logoet her eller får anmeldelsen til at ligne en fra BBC. Det er nøje udvalgte vestlige, genkendelige medier og platforme, der bliver brugt eller simuleret i de her desinformationsprodukter. Og det gør jo indholdet potentielt mere farligt, fordi det bliver sværere for folk at forstå og være kildekritiske omkring medieindhold, der er lavet til at ligne noget, de kender i forvejen og stoler på,” siger hun.

TjekDet har tidligere beskrevet, hvordan formentligt russiske aktører har forsøgt at udbrede falske nyhedshistorier om EM i fodbold, der netop er afsluttet. Også de historier har været et led i Operation Overload. Læs om hele operationen, dens formål, og hvordan den blev afdækket her.

Operation Overload har også haft europæiske faktatjekmedier som målgruppe ved at sende blandt andet TjekDet omkring 100 mails i et halvt år. Formålet har været at påvirke medierne til at skrive om de falske nyheder. Vi gennemgår metoden og mål i den grafiske fortælling, du kan se ved at klikke her.

De Olympiske Lege 2024 i Paris skydes i gang med den officielle åbningsceremoni på fredag.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 23. jul 2024