Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Kronik tillægger D-vitamin alt for stor effekt mod covid-19, siger forskere, som kronikørerne ellers henviser til

Faktatjek 2. dec 2021  -  5 min læsetid
Tjekdet
Forfatterne til en kronik overdriver D-vitamins rolle mod infektioner som covid-19. Foto: Jeppe Gustafsson/Shutterstock/Ritzau Scanpix
  • D-vitamin er nødvendigt for at gennemleve infektioner som covid-19 på normal vis, lyder det blandt andet i en kronik i dagbladet Nordjyske

  • Som dokumentation henviser kronikørerne til forskning på området. Men forskere bag mener, at kronikørerne overdriver D-vitamins betydning mod covid-19

En kronik i avisen Nordjyske beklager, at der for at hindre sygdom og død fra covid-19 ikke er satset på “naturlig, effektiv, billig og bivirkningsfri forebyggelse og behandling.”

I stedet er der rullet coronavacciner ud til befolkningen, og det ærgrer kronikørerne, som er lægerne Claus Hancke og Kim Varming og erhvervsjurist og fysioterapeut Michael Schultz. Alle er de i løbet af coronapandemien blevet hyldet i coronaskeptiske hjørner af sociale medier for ofte at mene det stik modsatte af myndigheder og forskere.

Og kronikken er ingen undtagelse. Den har nydt stor opmærksomhed på Facebook, hvor den er delt tusindvis af gange​​​.

I kronikken står blandt andet:

“Med sund levevis og tilstrækkeligt af de vitaminer og mineraler, der er afgørende for, at immunsystemet virker, som det skal, vil stort set ingen virus være alment farlig for befolkningen i lande med dansk levestandard.”

Især er det mere D-vitamin i befolkningen, kronikørerne ønsker som værn mod sygdom fra coronavirus, og i et facebookopslag har Michael Schultz oplistet en række referencer til kronikken. De skulle dokumentere, at det altså er sandt, hvad kronikken hævder.

Men TjekDet har talt med forskere bag nogle af de studier, som kronikørerne henviser til. Én af forfatterne erklærer sig meget uenig i kronikkens budskab. En anden siger, at kronikken tillægger D-vitamin “alt for stor betydning.”

Stærkt overvurderet

Blandt andet mener kronikkens forfattere at finde opbakning til D-vitamins afgørende virkning i et studie fra Københavns Universitet.

“Et banebrydende studie fra København Universitet (KU) påviste, at D-vitamin er nødvendigt for vores evne til at gennemleve infektioner på normal vis. Studiets fund blev af KU bedømt som så vigtigt, at ‘en del immunologibøger skal skrives om’”, skriver de i kronikken.

Studiet er fra 2010 og udgivet i tidsskriftet Nature Immunology. Da universitetets kommunikationsafdeling ville gøre opmærksom på studiet, skrev de også rigtigt nok, at lærebøgerne nu måtte skrives om.

Men Carsten Geisler, professor ved Københavns Universitet, der står bag studiet, siger, at omtalen dengang nok overvurderede betydningen af studiet.

“For ti år siden, hvor studiet kom frem, troede jeg også, at D-vitamin havde en kæmpe betydning. Men jo mere jeg har undersøgt det, jo mindre overbevist er jeg,” siger Carsten Geisler til TjekDet. 

Siden han udgav studiet, har han undersøgt folk, der er født med en fejl i D-vitaminreceptoren, så kroppen ikke kan anvende D-vitamin.

“Der er ingen rapporter om, at de skulle have flere infektionssygdomme end helt normale mennesker. Det tyder også på, at niveauet af D-vitamin ikke har den helt store betydning ved infektionssygdomme,” siger han.

I kronikken står ellers, at en tilstrækkelig mængde D-vitamin er afgørende for, at kroppens T-celler bliver aktiveret ved infektioner. T-cellernes rolle er at slå celler med virus ihjel og hjælpe b-cellerne med at lave antistoffer.

Artiklen fortsætter under billederne



Men Carsten Geisler mener, at kronikken stærkt overvurderer D-vitamins rolle i immunforsvaret.

"Der står jo nærmest, at T-cellerne ikke kan aktiveres, hvis der ikke er tilstrækkeligt med D-vitamin, og det er forkert. I laboratoriet kan man godt se, at D-vitamin har en effekt på de her T-lymfocytter. Men det er ikke sådan, at de ikke kan aktiveres i fravær af D-vitamin. Der sker blot en forskydning af de hormoner de laver, når der er D-vitamin til stede. Men det er ikke sikkert, det samme gælder inde i kroppen, hvor næsten al D-vitamin er stærkt bundet til et protein og derfor utilgængeligt for immunforsvarets celler” siger han til TjekDet.

Ikke reel dokumentation

Kronikken henviser også til et andet studie fra Københavns Universitet. Det skulle vise, at manglen på visse vitaminer og mineraler får immunforsvaret til at svigte.

Bag studiet står blandt andre Jens Lykkesfeldt, der er professor ved Institut for Veterinær- og Husdyrvidenskab på Københavns Universitet. Han har i mange år forsket i betydningen af C-vitamin for sygdom og sundhed.

Men han afviser, at studiet skulle være med til at dokumentere, at et tilstrækkeligt niveau vitaminer og mineraler skulle sikre os mod alvorlige sygdomsforløb med covid-19.

“Selv om der i litteraturen er dokumentation for, at både C- og D-vitamin spiller vigtige roller for immunforsvarets funktion, er der efter min opfattelse ikke reel dokumentation for, at kosttilskud med disse vitaminer til den brede befolkning skulle mindske risikoen for hverken at blive smittet med covid-19 eller at få et alvorligt sygdomsforløb. Begge dele er derimod veldokumenteret for vaccinerne. Jeg er derfor meget uenig i kronikkens budskab,” siger Jens Lykkesfeldt. 

Alt for stor effekt

Michael Schultz, der har lavet facebookopslaget med henvisninger til forskning, siger til TjekDet, at der ikke er nogen chance for, at han og hans medkronikører har misforstået eller fordrejet studiernes konklusion. Hvis ikke forskerne er enige i, hvad der står i Michael Schultz’ kronik, må de have skiftet mening, mener han. 

Han forestiller sig også, at forskerne kunne have en politisk frygt for at sige noget, der ikke passer ind i en officiel fortælling om coronavirus, og at de derfor er uenige i kronikkens påstande. 

Michael Schultz beder også TjekDet om at dykke ned andre steder i hans henvisninger.

For eksempel henviser han til en video på YouTube. Det gør han både i et facebookopslag og til TjekDet. Og den video skulle kunne overbevise om D-vitamins betydelige positive virkning mod blandt andet covid-19. 

Videoen er en snart seks år gammel udgave af Danmarks Radios tv-program Sundhedsmagasinet. Her interviewer tv-læge Peter Qvortrup Geisling overlæge på Hvidovre Hospital Jens-Erik Beck Jensen om D-vitamin-mangel blandt danskerne.

Så mener overlægen, at kronikørerne har ret i, at D-vitaminer er afgørende for ikke at blive alvorligt syg af coronavirus? 

"De tillægger D-vitamin alt for stor effekt. Vi har indlagt coronapatienter, der har været ved at dø, men som havde fin D-vitaminstatus. Der er andre ting, der afgør det, som hvordan ens immunapparat er stykket sammen, om man for eksempel fejler andre ting som sukkersyge og hjertesyge. Man kan ikke tillægge det sådan en alt eller intet rolle. Overhovedet ikke," siger han til TjekDet.

I enkelte tilfælde vil D-vitamin dog godt kunne vise sig effektiv mod covid-19, mener overlægen.

"Den del af befolkningen, der er mørke, overvægtige og har diabetes kan være i stor risiko. Det gælder en del indvandrere og efterkommere. Og jeg tror, det kan have en betydning at bringe deres niveau af D-vitamin op, for de er også syge på andre måder," siger Jens-Erik Beck Jensen.

Statens Serum Institut (SSI) har i øjeblikket gang i et studie specifikt om D-vitamin og dets mulige virkning mod covid-19. Men SSI oplyser til TjekDet, at de endnu ikke er langt nok med studiet til at ville dele resultaterne.

Der eksisterer også en række studier, der peger på en mulig sammenhæng mellem lave niveauer af D-vitamin og covid-19 såvel som andre sygdomme. Men ifølge Carsten Geisler har studierne svært ved at afgøre, at det lige præcis er D-vitamin og ikke alle mulige andre forhold, der er det afgørende.

Jens Lykkesfeldt påpeger også, at der er studier, som har vist, at patienter, der dør af covid-19, har lavere C-vitaminstatus, end dem som overlever. Men det er langt fra det samme som at konkludere, at det er årsagen til udfaldet, siger Jens Lykkesfeldt. 

”Man kan dog ikke afvise, at folk med mangel på C-vitamin måske har lavere modstandskraft over for en mulig infektion med covid-19, men det har vi ingen data på, og i givet fald ville det kun udgøre én af mange faktorer. Endelig er den situation ikke relevant for langt størstedelen af befolkningen, da C-vitaminmangel er relativt sjælden i Danmark.”
 

ARTIKLEN ER OPDATERET | 30-11-2022 | KL. 16:52

Statens Serum Institut (SSI) offentliggjorde 17. november 2022 det i artiklen omtalte studie af D-vitamin og dets mulige virkning mod covid-19. I en pressemeddelelse skriver SSI, at “danskere med lavt D-vitamin niveau, der blev smittet med covid-19, blev ramt hårdere af virussen end danskere med tilstrækkeligt D-vitamin niveau.” SSI skriver også, at deres resultater ikke er en opfordring til at indtage høje doser D-vitamin gennem eksempelvis kosttilskud, men at deres resultater “understøtter, at vi skal sørge for at have optimale vitamin D-niveauer, som Sundhedsstyrelsen anbefaler, hverken mere eller mindre”. Studiet ændrer således ikke ved artiklens konklusion.

Opdateret 30. nov 2022