Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Mejer israelsk helikopter festivalgæster ned? Video fordrejes på sociale medier en måned efter Hamas’ angreb

Faktatjek 20. nov 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
En israelsk politibetjent inspicerer det, der er tilbage af Nova-festivalen, 10 dage efter Hamas' angreb den 7. oktober 2023. Foto: Manuel De Almeida/EPA/Ritzau Scanpix
  • En lækket video viser en israelsk helikopter skyde på gæster til Nova Festivalen den 7. oktober samme dag, som Hamas angreb festivalen

  • Det hævder stribevis af danske og udenlandske brugere på sociale medier

  • Helikopteren i videoen er rigtigt nok israelsk, men der er ikke dokumentation for, at den skyder på festivalgæster, eller at den overhovedet befinder sig ved festivalen

En israelsk helikopter angreb festivalgæster og deres biler til Nova-festivalen den 7. oktober i Israel.

Sådan lyder teksten til en video, der angiveligt skulle være lækket af israelske kilder, og som de seneste par uger er flittigt delt på Facebook og X

I den 14 sekunder lange video, der er optaget fra en eller flere helikoptere i luften, kan man se, at der bliver skudt mod personer og biler på landjorden. Men det er umiddelbart svært at se, hvorhen der bliver skudt og på hvem.

Videoen puster således til teorier på sociale medier om, at Hamas’ angreb den 7. oktober ikke har fundet sted, eller at det er Israel selv, der dræbte civile festivalgængere.

Men intet tyder på, at helikopteren i videoen skyder mod festivalgæster. Den er heller ikke lækket af israelske kilder, som opslagene hævder, for det israelske militær har selv lagt videoen på X to dage efter Hamas’ angreb på festivalen.


Null

Palæstinensiske Quds News Network har delt videoen på X. Men teksten dertil er misvisende (Foto: Skærmbillede af X).


Misbrugt en måned efter

Videoen er blevet delt i de private danske facebookgrupper Sandhedens øje i Palæstina og Muslimerne til stemmeboksene, der tilsammen har flere end 30.000 medlemmer. 

Den lader dog til at stamme fra X, hvor populære brugere den 9. november delte den først, blandt andre det palæstinensiske Quds News Network, der angiveligt har tråde til Hamas. De har alle den udlægning, at videoen viser en israelsk helikopter skyde mod festivalgæster den 7. oktober.

Men videoen er lagt på X en hel måned tidligere af Israels militær, IDF, via deres hebraiske konto. Den udgør de sidste 14 sekunder af et længere klip, der blev lagt på det sociale medie med teksten:

“I løbet af den seneste dag har flyvevåbnets fly udført omfattende angreb langs Gazastribens grænser, hvilket har skabt kaos for Hamas-terrorister. På blot de seneste tre timer blev omkring 130 mål angrebet ved hjælp af snesevis af fly. Mål for angrebet: Beit Hanon, Sajaya, Al Furkan og Rimal.”

To dage senere er de 14 sekunder klippet ud af den længere video og bliver delt på X af en bruger med teksten “Israelsk AH-64 Apache-helikoptere angriber Hamas-militser med 30 mm-maskingeværer og Hellfire-missiler”.

Klods op ad hegnet

Men i mellemtiden har videoen altså skiftet hænder og bliver nu øjensynligt brugt til at sprede misinformation. På X påpeger flere brugere dog, at videoen fra den israelske helikopter nu bliver udlagt forkert. Blandt andre GeoConfirmed, der samarbejder med OSINT-mediet Bellingcat, og som i den forbindelse mener at have fundet frem til, hvor dele af videoen er optaget.

Null

De to øverste billeder er fra helikoptervideoen. Det nederste er fra Google Earth. De røde og blå ringe markerer de buske, der gør det muligt at geolokalisere videoen. De farvede linjer markerer de forskellige markstier. Den første del af videoen er ifølge Google Earth optaget 150 meter inde på Gazasiden af grænsen. Satellitbilledet på Google Earth er fra 7. maj 2022.


På satellitbilledet kan man ane markeringer i landskabet, der matcher optagelserne fra helikopteren. Ud fra den geolokalisering bevæger personerne, der bliver beskudt i videoen, sig mod Gazastriben. På det første billede er de på Gazasiden af grænsen og bevæger sig længere ind i Gazastriben. På det andet billede er de ifølge GeoConfirmed lige ved grænsehegnet på den israelske side og bevæger sig hen mod det.

Tjekdet
Dele af videoen fra helikopteren er optaget mere end 10 kilometer fra festivalpladsen. Foto: Google Earth

Stederne ligger kun få kilometer fra kibbutzerne Nahal Oz og Kfar Aza i Israel, der begge blev angrebet af Hamas om morgenen den 7. oktober

Til sammenligning blev Nova-festivalen afholdt mere end ti kilometer derfra mellem kibbutzerne Re’im og Be’eri.

Israel afviser

Videoen på 14 sekunder er dog sammensat af fire forskellige klip, og det har ikke været muligt at geolokalisere de to sidste, ligesom det heller ikke er til at sige, præcis hvornår de forskellige klip i videoen er optaget.

Israel selv afviser, at videoen, de har lagt ud på X, skulle vise, at helikopteren angriber festivalgæster.

Til medierne France 24, Check Your Fact og Newsweek har IDF udtalt følgende:

“IDF’s officielle Twitter-profil offentliggjorde 9. oktober en video af IDF-angreb på Gazastriben. Målet med angrebet var at stoppe morderiske terrorister i at trænge ind i Israel for at begå brutale og inhumane forbrydelser. Det virale opslag om et luftangreb på Nova-festivalen er falsk.”

Ifølge det israelske medie Haaretz siger en anonym kilde i det israelske politi, at en politiundersøgelse når frem til, at en israelsk kamphelikopter også skulle have ramt civile festivalgæster, da den skød efter Hamas-soldater. Den historie afviser israelsk politi

TjekDet har også rakt ud til IDF i håb om yderligere oplysninger om videoen, men har ikke modtaget svar inden udgivelsen af artiklen. Heller ikke palæstinensiske Quds News Network har reageret på TjekDets forespørgsel.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 5. dec 2023