Musk-tilhængere manipulerer med tysk Tesla-undersøgelse

Faktatjek 25. mar 2025  -  3 min læsetid
Tjekdet
En tysk åben afstemning fandt først, at kun få havde lyst til at købe en Tesla. Men efter undersøgelsens resultat blev delt på X, ændrede det sig pludselig. Foto: Annabelle Gordon/AFP
  • Først viste en tysk undersøgelse, at kun de færreste vil købe en Tesla. Men så blev undersøgelsen kapret af en Elon Musk-venlig internethær, for pludselig viste undersøgelsen stor tilslutning til den omdiskuterede elbil.

Tyskerne vender Tesla ryggen, lød det fra det tysk medie T-Online, der på baggrund af en åben afstemning på sin hjemmeside den 11. marts kunne bringe en artikel om, at hele 94 procent af deres læsere ikke vil købe en Tesla.

 

Resultat af T-Onlines åbne afstemning var ikke så overraskende set i det lys, at Tesla-salget styrtdykker i Tyskland, og at der i landet er bred utilfredshed med Tesla-ejer Elon Musk.

 

Det opsigtsvækkende skete først nogle dage efter. For T-Onlines afstemning var stadig åben, og linket dertil blev delt på det sociale medie X. Blandt andre af Musk-kritiske Anonymous.

 

Og pludselig eksploderede antallet af afgivne stemmer, skriver T-Online.

 

Ved artiklens udgivelse havde 100.000 givet deres mening om Tesla til kende. En uge efter havde hele 467.500 stemt. Afstemningens resultat var også fuldstændig ændret. Nu havde 70 procent angivet, at de gerne ville købe en Tesla.

 

T-Online kiggede nærmere på eksplosionen af stemmer og kunne angiveligt konstatere, at hele 253.000 af stemmerne kom fra bare to IP-adresser, der begge har hjemme i USA. Det har fået mediet til at meddele, at deres afstemning er blevet manipuleret, og de har lukket for flere stemmer.

 

På X delte Elon Musk afstemningens nu Tesla-venlige resultat og et opslag om, at afstemningen før var misvisende, men at den nu har fået flere stemmer.

 

Elon Musk lavede et opslag på X, efter at den tyske undersøgelse var blevet vendt helt på hovedet af flere hundredtusinder stemmer.

Led i informationskrig

Med så mange afgivne stemmer fra få IP-adresser er der sandsynligvis tale om, at en pro-Musk gruppe har påvirket den tyske afstemning, vurderer Jakob Bæk Kristensen, der er lektor på Roskilde Universitet og forsker i digitale offentligheder.

 

“Det er en gruppe, som ikke skyer midler i forhold til at bruge digitale platforme til at føre den her form for informationskrig. Det er sikkert ikke mange personer, men nogle enkelte ret hardcore, der har evnerne til at igangsætte et større net af bots til at manipulere en afstemning,” siger han.

 

En tilsvarende kamp foregår på X, hvor der er eksempler på, at Trump-støtter stimler sammen om opslag i forsøg på at omstøde platformens egne community notes. På den måde kan de befri usandheder fra den amerikanske præsident fra at være stemplet som falsk indhold på platformen, siger Jakob Bæk Kristensen.  

 

Da T-Online afstemning har været åben for enhver, har den på intet tidspunkt været retvisende, påpeger Jakob Bæk Kristensen. Af samme grund mener han, at det er en “fjollet kamp”, Elon Musk-støtterne har insisteret på at vinde.

Tilmeld dig TjekDets nyhedsbrev

“Åbne surveys som denne er i forvejen ekstremt biased, når alle kan stemme. At gå ind i den her viser et behov, som Musk-støttere har, for at vinde selv små kampe,” siger han.


Åbne afstemninger har før voldt problemer. I en dansk kontekst måtte Dansk Folkeparti forrige år sande, at deres afstemning om “skøre woke-historier” efter partiets eget udsagn blev kapret af woke-aktivister.

TjekDet har også tidligere beskrevet, hvordan undersøgelser mislykkes med at nå frem til repræsentative resultater, når spørgeskemaet ligger frit fremme på nettet.

Hvis du kan lide TjekDets artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 10. apr 2025