Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, næsetest ødelægger ikke din hjerne

Faktatjek 3. mar 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Mens FC København og resten af Superligaen har holdt vinterpause, er tusindvis af danskere blevet næsetestet i Parken. Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
  • Næsetesten for coronavirus dræber en ud af 10.000. For podepinden smutter nemt gennem næsen og op i hjernen, hævder bruger på Facebook

  • Men det er slet ikke farligt at blive podet i næsen

    , understreger sundhedsforsker 

     

  • Facebookbrugeren misbruger både en amerikansk klinik og en tv-kok i forsøget på at udbrede den falske påstand

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 3 dage gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

Et rasende populært facebookopslag fraråder på det kraftigste at blive testet for coronavirus i næsen.

Podepinden skulle angiveligt kunne smutte gennem kraniet og gøre skade på hjernen, hævder en facebookbruger. Desuden skulle et estimat nå frem til, at en ud af 10.000 dør af næsetesten.  

Andre brugere på Facebook har i den grad taget alarmen til sig. Opslaget er delt flere end 10.000 gange.

Men det er helt forkert, at næsepodningen er farlig.

“Det er ikke farligt at blive coronatestet via næsen, selvom det er ubehageligt og giver tårer i øjnene,” siger Christoffer Holst Hahn, der er klinisk lektor på Rigshospitalet.

Til opslaget er der en tegning af et hoved, hvor en tang piller ved en rød klump inde bag næsen oppe i hjernen.

Men tegningen har ikke det fjerneste at gøre med næsetest eller coronavirus. I stedet illustrerer den en såkaldt hypofyseoperation via næsen gennem vingebensbihulen, hvor en tumor i hjernen bliver fjernet.

Det står også på den hjemmeside, hvor billedet er taget fra. Den tilhører en amerikansk klinik, der blandt andet udfører operationer i hjernen.

Har man fået foretaget sådan en operation, kunne podepinden godt smutte op i hjernen, hvis det altså virkelig gik galt. Men normalt er der flere lag knogle, som en blød podepind ikke kan gå igennem, siger Christoffer Holst Hahn.

Facebookbrugeren bag opslaget har ikke noteret, hvor det omtalte estimat findes. Så det har ikke været muligt at be- eller afkræfte, om der rent faktisk eksisterer et estimat, der når frem til, at en ud af 10.000 næsetestede dør.

Samme bruger henviser dog til, at tv-kok Claus Holm begyndte at styrtbløde ud af næsen efter at være blevet coronatestet. Det skulle kokken angiveligt have sagt i programmet Go’ Aften Live på TV 2 tirsdag.

Også her tager facebookbrugeres fejl. For Claus Holms voldsomme næseblod opstod efter en lang periode med fed mad og ingen motion. Desuden skete det i 2016, fire år før der første gang blev næsetestet for coronavirus i Danmark.

Opdateret 11. okt 2021