Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Nej, undersøgelse viser ikke, at især bærere af mundbind bliver smittet med ny coronavirus

Faktatjek 11. nov 2020  -  4 min læsetid
This describes the image
Det er især folk, der går med mundbind, der blive syge med covid-19, lyder det i flere facebookopslag. Men opslagene fortolker en amerikansk undersøgelse helt forkert og flår undersøgelsens tal ud af sammenhæng.  Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
  • Det er især personer med mundbind, der bliver syge med covid-19, lyder det i opslag på sociale medier

  • Opslagene henviser til tal fra en ny amerikansk undersøgelse

  • Men personerne bag opslagene fejlfortolker tallene fuldstændig

  • I stedet peger undersøgelsen på, at restaurantbesøg og kontakt med andre smittede er de egentlige syndere

  • Til gengæld er den videnskabelige dokumentation for, i hvilket omfang mundbind har en effekt mod ny coronavirus, sparsom

Bemærk: Denne artikel, som undersøger en påstand, der relaterer til coronavirus-pandemien, er mere end 24 timer gammel. Situationen udvikler sig løbende. Faglige vurderinger og data, der var rigtige for nogle dage eller uger siden, kan have ændret sig eller ikke længere være retvisende. Derfor er det vigtigt at have for øje, hvornår denne artikel er udgivet.

“Det er fortrinsvis folk, der går med mundbind, der bliver syge med covid-19.”

Sådan lyder det i både danske og amerikanske facebookopslag, der henviser til en undersøgelse fra den amerikanske sundhedsmyndighed Center for Disease Control and Prevention (CDC).

Ifølge opslagene viser undersøgelsen, at personer, der bruger mundbind, i højere grad bliver smittet med den ny coronavirus, end folk der ikke gør. Og derfor gør mundbindene angiveligt kun ondt værre.


This describes the image
Facebookopslagene, der henviser til studiet fra den amerikanske sundhedsmyndighed CDC, bruger undersøgelsens tal uden for kontekst, så det ser ud, som om mundbindene øger risikoen for covid-19. Foto: Skærmbillede af Facebook

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har også flere gange refereret til undersøgelsen i forsøg på at underminere effekten af mundbind.

Men både præsidenten og de danske og amerikanske facebookbrugere tolker undersøgelsen forkert.

Den viser nemlig slet ikke, at mundbind øger risikoen for at blive smitte med ny coronavirus.

I stedet når CDC frem til, at mundbind faktisk både skærmer mundbindsbæreren og forhindrer vedkommende i at smitte andre.


Både smittede og ikke-smittede brugte mundbind

Ifølge de mange facebookopslag konkluderer CDC, at 70,6 procent af dem, der smittes med ny coronavirus, altid går med mundbind. Til sammenligning er det kun 3,9 procent af dem, der smittes, der aldrig går med mundbind.

Og det sådan set rigtigt nok. Men facebookopslagene får ikke konteksten med.

De glemmer at fortælle, at undersøgelsen også omfatter personer, der ikke var smittet med ny coronavirus. Og 74,2 procent af dem oplyste, at de også altid brugte mundbind i 14 dage op til, at de fik en negativ covid-19-test, mens 3,1 procent af de ikke-smittede slet ikke havde brugt mundbind i samme periode.

Undersøgelsen viser altså, at de ikke-smittede har brugt mundbind næsten nøjagtig lige så meget som de smittede. Og derfor er det altså ikke undersøgelsens konklusion, at mundbind skulle øge risikoen for at blive smittet med ny coronavirus.

Artiklen fortsætter under faktaboksen

Om undersøgelsen

Det amerikanske CDC-studie undersøger, hvilken effekt folks omgangskreds har på smitte med ny coronavirus.

 

Studiet omfatter 314 deltagende over 18 år, hvoraf 154 udgør den såkaldte case-gruppe - det vil sige gruppen, som ved PCR-test er konstateret smittet med ny coronavirus. Case-personerne viste alle symptomer på covid-19. De resterende 160 deltagende er kontrolpersoner, der også er testet for covid-19, og ikke var smittede. Kontrolpersonerne bruges som sammenligningsgrundlag, når man skal finde ud af, hvilken adfærd der resulterer i smitte.

 

De deltagende personer er blevet stillet en række spørgsmål i et spørgeskema. Spørgsmålene angik de seneste 14 dage, inden personerne blev testet enten positive eller negative. Deltagerne blev blandt andet spurgt til, hvorvidt de har handlet ind, kørt med offentlig transport, trænet i et fitnesscenter eller spist på restauranter i den givne periode. Derudover blev de spurgt, hvor ofte de har brugt mundbind, og i hvilket omfang visse personer omkring dem har brugt mundbind og holdt afstand.

Restaurantbesøg og tæt kontakt med smittede er de virkelige syndere

Men betyder det så, at det hverken gør fra eller til at have mundbind på?

Ikke ifølge CDC's undersøgelse. For CDC peger på to punkter, som kan forklare, hvorfor de smittede blev smittet, selvom størstedelen af dem brugte mundbind.

Dels havde 42 procent af de smittede personer været i tæt kontakt med en person med covid-19. Det samme gælder kun 14 procent af de ikke-smittede.

Og dels finder undersøgelsen, at de smittede havde været markant mere på restaurant eller bar, inden de blev testet positive.

De smittede har for eksempel været på dobbelt så mange restaurantbesøg sammenlignet med de ikke-smittede.

Undersøgelsen tolker, at mundbind derfor virker skærmende mod smitte med ny coronavirus. For netop når man spiser og drikker, har man af gode grunde ikke mulighed for at have mundbindet på.

“Mundbind kan ikke bæres effektivt, når man spiser og drikker, hvorimod shopping og en lang række andre indendørs aktiviteter ikke udelukker maskering,” står der i CDC’s rapport.

CDC har også senere gentaget denne pointe i en række tweets, efter undersøgelsen gav anledning til misforståelser.

Undersøgelsen viser da også, at der ikke er nogen mærkbar forskel på, hvor meget hver af de to grupper har handlet ind, været på arbejde, været til frisør, kørt med offentlig transport eller været i kirke - alt sammen aktiviteter, hvor det er muligt at bære mundbind. 

Formålet med mundbind misforstås

Facebookbrugerne bag de forfejlede opslag misforstår desuden, hvad formålet med mundbind er. For det er sådan set ikke meningen, at mundbindet skal beskytte personen, der har det på.

Derimod er formålet at mindske risikoen for, at bæreren smitter andre. Det skriver CDC på sin hjemmeside:

“Mundbind kan hjælpe med at forhindre personer med covid-19 fra at sprede virussen til andre.”

Og tallene i facebookopslagene viser altså alene, om bæreren af mundbindet selv er blevet smittet. Ikke om vedkommende har smittet andre.

Derfor kan tallene, facebookopslagene trækker ud af undersøgelsen, slet ikke sige noget om, hvorvidt mundbind virker efter CDC's hensigt.

Det er der til gengæld andre tal i undersøgelsen, der muligvis kan, og de indikerer ifølge CDC, at mundbind virker efter hensigten.

For i sin undersøgelsen har CDC også bedt de deltagende personer om at vurdere, hvor mange af de personer de har været omgivet med på restauranter, barer eller caféer i den pågældende periode, der har båret mundbind og taget andre anbefalede corona-forbehold som eksempelvis at holde afstand.

Og her er der stor forskel på de to grupper.

Kun 2,3 procent af de ikke-smittede vurderer, at enten få eller ingen på de restauranter, de har besøgt, har taget sådanne forbehold.

Samtidig vurderer 19 procent af de smittede, at få eller ingen på de restauranter, de har besøgt, har båret mundbind eller holdt afstand.

Sparsom viden om mundbind mod ny coronavirus

Det er dog værd at bemærke, at undersøgelsen kun baserer sig på svar fra 314 personer, der er blevet testet for covid-19 ved 11 teststeder i USA. Undersøgelsen kan derfor næppe siges at være repræsentativ for hele den amerikanske befolkning.

I det hele taget er den videnskabelige dokumentation for, at mundbind har en effekt mod ny coronavirus, sparsom.

De danske sundhedsmyndigheder har i flere tilfælde fået kritik for at famle i blinde angående brug af mundbind. Eksempelvis ville Sundhedsstyrelsen i starten af pandemien ikke anbefale mundbind, men de ændrede senere holdning til for eksempel at anbefale det i den kollektive trafik. 

Mandag den 26. oktober fastslog Søren Brostrøm på et pressemøde, at den sundhedsfaglige dokumentationen for at bære mundbind ikke er perfekt, men dog tilstrækkelig til en anbefaling, mener han.

Tidligere på året forlød det, at et dansk studie af netop mundbindenes effekt mod ny coronavirus, snart ville blive udgivet.

I første omgang var udgivelsesdatoen sat til den 1. juli, men i skrivende stund er studiet endnu ikke publiceret. Og det har givet anledning til spekulationer om, hvorvidt studiets resultater taler imod sundhedsmyndighedernes anbefalinger og måske viser, at mundbind ikke virker efter hensigten. 

Opdateret 14. dec 2020