Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Politiker kalder det breaking, men… Pfizer har aldrig lagt skjul på, at de ikke testede vaccinens effekt på smitte

Faktatjek 24. okt 2022  -  4 min læsetid
This describes the image
Pfizer 'indrømmer', at de aldrig har testet deres vacciner for, om vaccinerede kan smitte andre med coronavirus, siger hollandsk politiker i populær video, der udlægges som afsløring af bedrag fra medicinalvirksomheden side. Men allerede ved lancering i 2020 meddelte Pfizer, at vaccinens smitteeffekt krævede “yderligere undersøgelser”. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
  • Pfizer indrømmer, at de aldrig har testet deres vacciner for, om vaccinerede kan smitte andre med coronavirus

  • Sådan kan man høre den hollandske politiker og medlem af Europa-Parlamentet Rob Roos sige i en video på Twitter, hvor han i deleteksten samtidig kalder det breaking news

  • Men der er på ingen måde tale om en stor afsløring

  • Pfizer har nemlig aldrig påstået, at de testede vaccinen for det, eller at den dengang rent faktisk mindskede videresmitte

  • Sidenhen har studier vist, at vaccinerede smitter videre, men i mindre grad end ikke-vaccinerede

“Blev coronavaccinen fra Pfizer testet for at forhindre videresmitte, før den blev sendt på markedet?” 

Sådan spørger den hollandske politiker og medlem af Europa-Parlamentet Rob Roos direktøren for Pfizers internationale markeder, som smågrinende svarer “nej”. 

Og det “nej” udlægges nu som den store afsløring af vaccineproducentens bedrageri i en video, der er blevet delt tæt på 150.000 gange på Twitter. 

Men der er på ingen måde tale om en stor afsløring.

Pfizer har, lige siden deres vaccine blev sendt på markedet, været klare i mælet om, hvad vaccinen er og ikke er testet for. Og de påstod heller ikke, at vaccinen mindskede risikoen for at smitte, inden den kom på markedet. 

Formålet med vaccinen har hele tiden været at forhindre alvorlig sygdom og død hos den vaccinerede, fortæller forskere.

Rob Roos siger til TjekDet, at hans kritik ikke handler om Pfizer, men snarere om indførelsen af coronapasset.

I videoen (arkiveret her) udlægger den hollandske politiker og medlem af Europa-Parlamentet Rob Roos angiveligt den store afsløring af Pfizer, men både Pfizer og forskere understreger, at der slet ikke er tale nogen stor afsløring. Det har nemlig hele tiden været kendt, at vaccinerne ikke blev testet for, om de kunne forhindre, at vaccinerede smitter videre.


Påstod aldrig at mindske smitte

I december 2020 blev Pfizer-BioNTechs vaccine mod COVID-19 taget i brug som den første vaccine i Danmark, efter at Europa-Kommissionen gav den en betinget godkendelse som følge af en anbefaling fra Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA.

Og i de kliniske studier, som vaccinen er godkendt på baggrund af, står der heller ikke noget om, at vaccinen kan forhindre smitte. Det er nemlig ikke blevet undersøgt. Det oplyser Pfizer Danmark til TjekDet.

“Fase 3-studierne af vaccinen var ikke designet til at evaluere vaccinens evne til at forhindre spredning/transmission af virussen,” skriver virksomheden i en mail.

Betinget godkendelse af vaccine

En vaccine gennemgår normalt fire faser. De første tre faser finder sted, inden den brede befolkning kan få vaccinen. I den første fase tester forskerne vaccinen på ganske få mennesker. I anden fase på mellem 50 og 100 mennesker. Og i tredje fase testes vaccinen på et betydeligt større antal mennesker, ligesom man anvender både en testgruppe og en kontrolgruppe. Det betyder, at man sammenligner den vaccinerede gruppe med en tilsvarende gruppe ikke-vaccinerede.

 

Inden en vaccine kan nå fase fire, hvor den endeligt godkendes og normalt vil rulles ud i den brede befolkning, skal der gå to til tre år. I den tid overvåger man virkninger og bivirkninger af vaccinen på længere sigt i den store fase 3-testgruppe.

 

Men når en vaccine godkendes betinget, som det er tilfældet med coronavaccinerne, godkendes den til fase fire, inden der er gået to-tre år. Det betyder, at vaccinens mere langsigtede virkninger og bivirkninger overvåges, mens den brede befolkning gradvist vaccineres.

 

En betinget godkendelse kan gives, hvis sundhedsmyndigheder vurderer, at dokumentationen for vaccinens effekt og sikkerhed er tilstrækkelig solid, og hvis det vurderes, at det er særligt vigtigt, at vaccinen hurtigt kan gives til den brede befolkning.

 

Kilde: Lægemiddelstyrelsen
 

Og allerede i december 2020 fortalte Pfizers administrerende direktør, Albert Bourla, i et interview til den amerikansk tv-station NBC, at det stadig var “uklart” og krævede “yderligere undersøgelser” at fastslå, om vaccinerede kan smitte andre.

Det samme påpegede den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, i en pressemeddelelse, da Pfizer-vaccinen fik en betinget godkendelse til brug i USA. Og i EMA’s ditto blev vaccinens evne til at forhindre videresmitte slet ikke nævnt. 

Selvom Pfizer aldrig har påstået, at vaccinerede smitter i mindre grad, har den amerikanske præsident, Joe Biden, ved flere lejligheder fejlagtigt påstået, at vaccinerede slet ikke kan smitte videre.   

Et svært studie

Ifølge professor i immunologi ved Københavns Universitet Jan Pravsgaard Christensen er det et tegn på manglende indsigt i Pfizer-vaccinens testforløb, når Rob Roos siger, at den aldrig er blevet testet for, om vaccinerede kan smitte videre.

“Kvalitetskravet fra myndighedernes side var først og fremmest, at vaccinerne skulle danne de rigtige antistoffer mod coronavirus. Målet med vaccinen var ikke at mindske risikoen for transmission, men at forhindre alvorlig sygdom og indlæggelse” siger han.

For Viggo Andreasen, der er lektor og epidemiforsker ved Roskilde Universitet, er der heller ikke tale om nogen stor afsløring af Pfizer.


“Mit budskab handler om regeringer, der bruger et misvisende argument til at krænke grundlæggende rettigheder”


Han påpeger, at det er metodisk svært at undersøge, om vaccinerede kan smitte videre, før vaccinen er udrullet. Man skal nemlig finde ud af, hvem både smittede, vaccinerede og ikke-vaccinerede har været sammen med, og derudover skal man direkte kunne påvise, at det er en vaccineret, der har smittet en anden person, siger Viggo Andreasen.

“Det er væsentlig nemmere at teste, om vaccinen beskytter, for der skal du bare kigge på, om der er mindre risiko for, at den vaccinerede dukker op som et sygdomstilfælde,” fortæller han.

Vaccinerede smitter mindre videre

På sociale medier er det faldet flere for brystet, at det digitale coronapas, der oplyste om vaccinestatus, blev indført, når der angiveligt manglede dokumentation for, at vaccinerede kunne smitte andre. Coronapasset blevet taget i brug herhjemme i maj 2021. 

Men ifølge et faktatjek fra nyhedsbureauet Reuters begyndte der i de første måneder af 2021 at titte studier om vaccinens effekt frem. Og her testede man også, om vaccinerne var i stand til at forhindre, at vaccinerede smittede videre. Studierne antydede, at selvom vaccinerede stadig kan videregive smitte, så smittede de i mindre grad end uvaccinerede.

I februar 2021 udkom et israelsk studie, der viste en væsentlig nedgang i antal smittede blandt sundhedspersonale inden for 15 til 28 dage efter vaccination. 

På daværende tidspunkt var vaccinerne udviklet til den oprindelige variant af coronavirus, Alpha-varianten. Men så kom Delta-varianten til, og det reducerede vaccinens effekt. Alligevel havde den stadig en virkning i forhold til at mindske videresmitte, viste et engelsk studie

Selvsamme studie fremhævede administrerende direktør ved Statens Serum Institut (SSI), Henrik Ullum, da regeringen i november 2021 valgte at genindføre kravet om coronapas.

Sidenhen meldte Omikron-varianten sig på banen, og den så ud til at begrænse vaccinens effekt mod at smitte videre til at være minimal. Dog har et amerikansk studie vist, at der stadig er mindre risiko for at smitte, hvis man er vaccineret, end hvis man ikke er. 

Handler slet ikke om Pfizer

TjekDet har spurgt Rob Roos, hvorfor han præsenterer Pfizers svar som den store afsløring, når det hele tiden har været kendt, at de ikke testede vaccinen for at kunne forhindre videresmitte.

Men han påpeger, at kritikken slet ikke handler om Pfizer. Den handler i stedet om indførelsen af coronapasset.

“Mit budskab handler om regeringer, der bruger et misvisende argument til at krænke grundlæggende rettigheder. Regeringer verden over har indført COVID-mandater og -pas, som har haft en enorm indvirkning på millioner af mennesker.” 

“Det gjorde de ved udtrykkeligt at argumentere for, at vaccinerede mennesker forårsager mindre overførsel af virus. Fru Smalls (direktøren for Pfizers internationale markeder, red.) svar på mit spørgsmål beviser, at dette var en antagelse fra regeringernes side, som der ikke var fremlagt beviser for,” skriver han i en mail.

Opdateret 13. dec 2022