Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Populært opslag sammenligner vejrkort for at udstille klimahysteri. Men forklaringen bag er en helt anden

Faktatjek 6. jul 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
I et ekstremt populært dansk facebookopslag sammenstilles to vejrkort over Sverige. Det ene er angiveligt fra 1998, mens det andet er fra 2023. Ifølge opslaget viser det, at tv-stationerne overdriver effekterne af klimaforandringerne. Men det er ikke forklaringen bag de forskellige kort. Foto: Skærmbillede af Facebook
  • Det, man før kaldte sommer, bliver nu markeret på vejrkort med rødt som ekstremt vejr

  • Sådan lyder budskabet i et populært facebookopslag med billeder af henholdsvis et grønt og et rødt vejrkort - det ene angiveligt fra 1998 og det andet fra 2023

  • Men det første vejrkort er i virkeligheden fra 2016, og det andet er fra 2021

  • Og de to svenske medier, hvor vejrkortene er fra, oplyser, at de stadig bruger de grønne kort i deres almindelige vejrudsigter. De orange bliver brugt engang imellem for at vise temperaturforskelle

“I 1998 kaldte man det sommer - nu farver man det hele rødt og kalder det ekstremt vejr.”

Sådan står der i et voldsomt populært facebookopslag, der er delt flere end 36.000 gange af både danske og udenlandske brugere. I opslaget kan man se et billede af to vejrkort over Sverige, hvor det ene angiveligt er fra 1998, og det andet er fra 2023.

Men selvom vejrkortet fra 2023 viser noget lavere temperaturer end vejrkortet fra 1998, er landjorden på det nyeste vejrkort farvet i en alarmerende mørk, orange farve, mens det 25 år gamle vejrkort er farvelagt med en mere neutral grøn, dækket af ikoner af sol og skyer.  

De to kort viser med al tydelighed, at klimaforandringernes effekt på temperaturen overdrives gevaldigt, må man forstå.

Men for det første er der ikke 25 år mellem de to kort. Kortet fra 1998 er i virkeligheden fra 2016, og kortet fra 2023 er fra 2021.

Desuden er der tale om vejrkort fra to forskellige svendske tv-stationer og med to helt forskellige formål.

Null

Bruger begge dele

Vejrkortet fra 1998 stammer i virkeligheden fra en vejrudsigt den 20. juli 2016 hos den svenske tv-station SVT. 

Og siden dengang er SVT’s vejrkort tilsyneladende ikke blevet mere klimaalarmistiske.

I deres nuværende vejrkort på tv-stationens hjemmeside - eksempelvis fra 29. juni 2023 - er designet nogenlunde identisk med det syv år gamle vejrkort. Landjorden er grøn, og der er forskellige ikoner for sol, skyer, regn, vindretning samt høj- og lavtryk. I en af SVT’s vejrudsendelser på tv den 29. juni 2023 bruges det præcis samme kort som på hjemmesiden samme dag.


I en mail til TjekDet oplyser SVT, at de ofte anvender temperaturkort som et supplement til deres almindelige kort. Og de kort er orange. På nettet gør de det faktisk hver dag, mens det ind imellem bliver benyttet i deres tv-udsendelser.

SVT henviser desuden til et faktatjek fra sidste sommer, hvor det svenske faktatjekmedie Källkritik byrån afkræftede en lignende påstand. Også TjekDet har tidligere afvist en tilsvarende påstand.

Forskellige funktioner

Vejrkortet til højre i facebookopslaget, der angiveligt skulle være fra 2023, er i virkeligheden fra en vejrudsigt 13. august 2021 på TV4 - en anden svensk tv-kanal. Det skriver faktatjekmediet AFP, der ligeledes har gransket de to vejrkort, da de blev delt lystigt blandt franskmænd på sociale medier forud for sommeren 2022.

Tjekdet
I TV4's vejrudsigt fra den 3. juli 2023 kan man se, at baggrundsfarven er grøn, ikke mørk orange. Foto: Skærmbillede af TV 4's vejrudsigt

TV4 bruger både de grønne og de orange vejrkort i deres vejrprogrammer, og det er der en særlig grund til.

“Det med rød baggrund bruges til at vise den aktuelle dags maksimumtemperatur over større områder. Farven illustrerer, hvilke områder der ifølge prognosen har samme temperatur. Kortet med grøn baggrund viser udover temperaturer andre meteorologiske oplysninger som skyer, vind og trykfelter,” skriver TV4’s vejrredaktion i en mail til TjekDet.

Tv-stationen opererer dog med flere typer vejrkort end de to. Og høje temperaturer er ikke altid angivet med en “faretruende” mørk orange farve. I en vejrudsigt 17. juni 2023 bruger TV4 eksempelvis en blå farve til at illustrere et område af Sverige, hvor temperaturerne kan ramme mellem 26 og 30 grader tre dage i streg.

Tjekdet
TV4 benytter sig af flere forskellige farver. Her bruges blå eksempelvis til at markere på kortet, hvor temperaturen vil være være højest. Foto: Skærmbillede af TV 4's vejrudsigt

Findes også på andre sprog

Billedet af de to vejrkort har før floreret på sociale medier med andre årstal og på andre sprog, men hver gang har påstanden været den samme som i det danske opslag. 

Forud for sommeren 2022 var billedet populært hos franske facebookbrugere, ligesom der også florerede versioner på ungarsk, polsk og rumænsk - og naturligvis også på svensk

Samme sommer var et andet billede af to vejrkort vældig populært blandt danske facebookbrugere, der ligeså mente at have fundet bevis for, at medierne forsøger at skabe klimapanik.

Dengang kunne TjekDet fortælle, at de forskellige vejrkort skyldes noget så banalt som et leverandørskifte i 2020. De to vejrkort stammede begge fra et tysk tv-program kaldet ‘Tagesthemen’ - ‘Daglige Emner’ på dansk - og blev vist i programmet i henholdsvis 2017 og 2022 på tv-kanalen Das Erste.

Den nye leverandør af vejrkort brugte allerede i 2017 de røde nuancer i et af Das Erstes andre programmer, og da de også overtog ansvaret for ‘Tagesthemen’ i 2020, ensrettede de designet, så der blev gjort brug af vejrkort med røde nuancer hos Das Erste uanset, hvilket program der var tale om.

Den tidligere leverandør brugte hvid skrift på grøn baggrund, uanset om der var tale om varme juni-temperaturer, køligere marts-vejr eller minusgrader i januar. 

TjekDet har været i kontakt med personen bag facebookopslaget. Han oplyser, at han ikke er interesseret i at medvirke i artiklen.

Opdateret 6. jul 2023