Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Hvem skylder i klimaregnskabet? Her er de mest CO2-udledende lande

Indsigt 24. nov 2022  -  3 min læsetid
Tjekdet
I slutningen af august i år mærkede Pakistan konsekvenserne af klimaforandringerne. Rekordstore oversvømmelser påvirkede mindst 30 millioner indbyggere, og mere end 3.000 kilometer hovedvej blev skyllet væk. Foto: Fayaz Aziz/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Ved det netop overståede COP27 blev verdens lande enige om at oprette en klimafond

  • Den skal dække de tab og skader, nogle af de mest udsatte lande oplever som følge af klimaforandringer primært forårsaget af nogle af verdens rigeste lande

  • Der er dog ikke enighed om, hvem der skal betale for gildet, for hvem skylder i det store klimaregnskab?

  • TjekDet er dykket ned i tallene for de seneste 170 års CO2-udledninger for verdens lande

I sidste uge var verdens ledere samlet til FN’s årlige klimakonference, denne gang kaldet COP27, for at diskutere en række klimaforpligtelser. I år i den populære turistby Sharm el-Sheikh i Egypten. 

Særligt ét punkt på dagsordenen var omstridt: En klimafond, der skal håndtere de tab og skader, verdens fattigste lande oplever som direkte konsekvens af klimaforandringerne.

Argumenterne hos de hårdest ramte lande har blandt andet lydt, at de rigeste lande skal betale til de lande, der er mest sårbare over for klimaskader, fordi de rige lande historisk set har udledt mest CO2.

Natten til søndag blev klimafonden for klimakompensation så en realitet - sådan da. 

Det er nemlig ikke afgjort, hvem der skal betale til fonden, og hvor meget de skal bidrage med. Ligesom det heller ikke er besluttet, hvem der skal modtage pengene.

Et krav fra EU, USA og andre vestlige lande for at forpligte sig økonomisk til fonden er, at kredsen af donorlande bliver bred og inkluderer et land som Kina, der i dag er den suverænt største udleder af CO2.

Men hvem er historisk set ansvarlig for al den CO2, der har opvarmet kloden? Vi dykker ned i tallene og rådfører os med to klimaforskere.

Historisk udledning

Global Carbon Project har med hjælp fra mere end 100 forskere fra 80 forskellige organisationer rundt om i verden undersøgt landes udledning af CO2 gennem historien. 

Deres tal viser, at USA siden slutningen af første verdenskrig har været den absolut største udleder af CO2 samlet set. Her mere end 100 år senere har de stået for omtrent 25 procent af al den udledte CO2 på kloden.

 

Og det er slet ikke så overraskende, fortæller professor i klimaforandringer ved Syddansk Universitet og leder af instituttet SDU Climate Cluster, Sebastian Mernild

“USA og EU-landene blev industrialiseret længe før lande som Kina og Indien. Derfor har de også samlet set udledt mest CO2,” siger han. 

Det samme påpeger Dorthe Dahl-Jensen, professor i glaciologi på Niels Bohr Institutet ved Københavns Universitet. 

“Det er nutidens rige lande, der står for langt størstedelen af CO2-udslippet gennem historien. Og i den forstand er de jo skyldnere, da det er dem, som har skabt den nuværende situation,” forklarer hun.

Et af de seneste eksempler på konsekvenserne af klimaforandringerne er de voldsomme oversvømmelser, der ramte Pakistan i slutningen af august.

Over en tredjedel af landet blev oversvømmet, millioner blev fordrevet og mere end 1.000 personer mistede livet. Den pakistanske regering udpegede klimaforandringerne som årsag til katastrofen. 

Men landet har stået for blot 0,3 procent af den samlede mængde CO2-udledning på kloden.

Kina - som i FN-regi stadig er kategoriseret som et udviklingsland - har gennem COP27 lagt vægt på, at de industrialiserede lande skal betale til fonden på grund af deres klimagæld.

Det bør ifølge landets topforhandler til COP27 være frivilligt for udviklingslande - som Kina selv - om de vil bidrage. 

Kinas andel af den samlede udledning er dog steget markant de seneste årtier og har nu kurs mod at overtage EU’s placering som næststørste udleder af CO2 gennem tiden. I dag er Kina den tredjestørste udleder.

Udledning per indbygger

Vi har valgt ikke at inkludere den historiske CO2-udledning per indbygger, da tallene bygger på flere usikre beregninger og antagelser. Carbon Brief, der specialiserer sig i klima-, videnskabs- og energipolitik, har forsøgt at regne på det og forklarer her deres overvejelser og udregningernes svagheder. 

Kina stikker af

Indtil videre har vi i artiklen kigget på landenes samlede CO2-udledning gennem historien. Og her er USA og EU altså de største syndere.

Hvis man i stedet ser på den årlige udledning, er billedet et andet. USA og EU’s årlige CO2-udslip har siden årtusindeskiftet overordnet set været aftagende, mens det er modsat for lande som Kina og Indien. 

Siden 2006 har Kina været den største årlige udleder af CO2, og det er kun steget siden. I 2021 udledte landet mere end dobbelt så meget CO2 som USA.

 

“Kina er på et historisk højt niveau, og det fortæller noget om, at de ikke har omstillet sig for at komme klimaet til undsætning,” siger Sebastian Mernild. 

“Vi ikke kan komme uden om lande som Kina og Indien, hvis vi skal nå Parisaftalens målsætning om at begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader,” tilføjer han. 

Og selvom Kina ikke historisk set har udledt helt så meget CO2 som EU og USA, så viser Kinas nuværende CO2-udledning, hvorfor landet også bør punge ud, mener Sebastian Mernild. 

“Naturligvis skal Kina betale. Det skal Indien også - sammen med EU og USA. Én ting er landes historiske udledning af CO2, noget andet er deres nuværende og fremtidige udledning.”

Ifølge aftalen ved COP27 skal der nu nedsættes en komité, som frem mod COP28 næste år i De Forenede Arabiske Emirater skal beslutte, hvem der skal betale til klimafonden, og hvem der skal modtage pengene. 

 
Opdateret 25. nov 2022

Vil du vide mere?