Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Tv-lægens udtalelser om coronavacciner fordrejes på sociale medier. Det er en “100 procent forkert udlægning”

Faktatjek 30. jun 2021  -  5 min læsetid
Tjekdet
Peter Qvortrup Geisling, der også er kendt som tv-lægen, kan ikke genkende den gengivelse af et interview med ham selv, som bliver delt på sociale medier.  Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
  • En gengivelse af et interview med tv-lægen Peter Qvortrup Geisling, hvor han udtaler sig om coronavaccinerne, spreder sig på sociale medier

  • I gengivelsen citeres han for at sige, at Danmark ikke længere vaccinerer med sundhed for øje, men at det handler om at tvinge danskerne til at lade sig vaccinere, så de kan få deres frihed

  • Men ifølge tv-lægen selv er det “en 100 procent forkert udlægning” af det, han siger

  • Da han udtalte, at det handler om frihed frem for sundhed, handlede det udelukkende om den frivillige vaccineordning, hvor danskerne kan blive vaccineret med vaccinerne fra AstraZeneca og Johnson & Johnson

  • Og tv-lægen nævner slet ikke tvang i det videoklip, brugeren bag gengivelsen henviser til

Hvis du har fulgt nyhederne om coronavirus det seneste halvandet år, er du med sikkerhed stødt på tv-lægen Peter Qvortrup Geisling, som også er kendt fra tv-programmet Lægens bord, der gang på gang har undervist danskerne i både coronavirus og vacciner.

Et af de mange interviews med tv-lægen er forsøgt gengivet og delt i flere opslag, hvor det bliver brugt til at kritisere regeringens vaccine-strategi.

“Nu handler det ikke længere om danskernes sundhed. Vaccinering er ikke længere nødvendigt set ud fra et sundhedsfagligt synspunkt. Det handler om at tvinge danskerne til at lade sig vaccinere og få et coronapas, så de kan få deres frihed”.

Sådan skulle tv-lægen have meldt “klokkeklart ud” ifølge opslagene på Facebook, der tilsammen er delt flere end 1.600 gange og vist mere end 100.000 gange. Gengivelsen er ligeledes delt på Twitter.

Men der er tale om en fejlagtigt fremstilling af Peter Qvortrup Geislings ord. Og spørger man ham selv, om han mener, at de corona-vaccinationer, der finder sted nu, ikke handler om sundhed, men om tvang og coronapas, så er det “en 100 procent forkert udlægning”.

Sådan lyder gengivelsen på sociale medier

I et interview med DR's læge Peter Qvortrup Geisling melder tv-lægen det klokkeklart ud: Nu handler det ikke længere om danskernes sundhed. Vaccinering er ikke længere nødvendigt set ud fra et sundhedsfagligt synspunkt. 

 

Tv-lægen fortsætter: Det handler om at tvinge danskerne til at lade sig vaccinere og få et coronapas, så de kan få deres frihed!

 

Danskerne er udsat for regulær afpresning fra regeringen. Ikke på grund af lægefaglige begrundelser, men alene ud fra et magtbegærligt ønske fra den socialdemokratiske regering.

 

- Magtbegær støttet af den yderste venstrefløj.

 

Vaccinerne er aldrig blevet færdigtestet - 'vaccinerne' bringer tusindvis af alvorlige bivirkninger og døde med sig.

Taget ud af kontekst

I kommentarsporet til det opslag, der først blev lagt på Facebook, og som samtidig har fået flest delinger og visninger, henviser brugeren bag opslaget til en youtube-video som kilde til tv-lægens “klokkeklare” udmelding.

Videoen er en optagelse fra mandag den 10. maj 2021, hvor Peter Qvortrup Geisling er med som corona-ekspert i studiet hos Danmarks Radio, der dækker et pressemøde med sundhedsminister Magnus Heunicke. Og her udtaler Peter Qvortrup Geisling faktisk, at vi nu i mindre grad vaccinerer for at undgå sygdom.

“Nu handler det ikke længere om at blive alvorligt syg, for det gør mange af dem, der er tilbage, der mangler at blive vaccineret, jo ikke. Nu handler det om, at nogle kan få friheden tilbage,” siger han i videoen.

Men hvad der ikke oplyses om i opslaget på Facebook er, at udtalelsen kommer i forbindelse med præsentationen af den såkaldte tilvalgsordning. Ordningen giver danskerne mulighed for frivilligt at tage imod de ellers skrottede vacciner fra AstraZeneca og Johnson & Johnson.

Artiklen fortsætter under videoen

Den er dette videoklip på Youtube, der henvises til i opslaget. I videoen taler Peter Qvortrup Geisling om den såkaldte frivillige vaccineordning og ikke om den offentlige vaccineplan.Ordningen beror på en politisk beslutning foretaget af Folketinget og ikke en sundhedsfaglig beslutning fra Sundhedsstyrelsen, som det er tilfældet med den offentlige vaccineudrulning. Og det er i den kontekst, udtalelsen skal forstås, siger han til TjekDet.

“Når jeg siger, at det handler om frihed, så er det kun i sammenhæng med tilvalgsordningen. Det har jo intet med den kæmpestore offentlige vaccinationsudrulning at gøre, som det bliver blandet sammen med her,” siger han og uddyber:

“Hvis du er 30 år gammel og står sidst i køen til at få en vaccine gennem det offentlige program og ikke vil vente på det, men tager de frivillige vacciner i stedet for, så er det, fordi du gerne vil have din frihed tilbage. For dem handler det ikke om sundhed og sygdom, der handler det om frihed,” siger han.

Peter Qvortrup Geisling understreger, at han mener, at Danmark både i maj, da interviewet blev sendt, og nu vaccinerer personer af sundhedsfaglige grunde gennem den offentlige vaccineudrulning. 

“Det vil fortsat være sundhedsfagligt at vaccinere, indtil vi har opnået stærk flokimmunitet, og der er stadig langt, så det er helt forkert. Selvfølgelig var det ekstra vigtigt sundhedsfagligt at få vaccineret de sårbare og de ældre, men det betyder ikke, at vi ikke stadig fortsætter af sundhedsfaglige grunde,” siger han.

Peter Qvortrup Geisling kan heller ikke genkende påstanden om, at der skulle være tale om tvang, når danskerne bliver vaccineret.

“Der er overhovedet ikke nogen, der bliver tvunget til at blive vaccineret. Jeg vil ikke drømme om at have den holdning, at det her fra myndighedernes side handler om at tvinge folk til at lade sig vaccinere. Selvfølgelig gør det ikke det. Tværtimod er vaccinationsordningen 100 procent frivillig, og det skal den også være,” siger han til TjekDet.

En gennemgang af klippet viser da også, at han ikke nævner tvang en eneste gang undervejs.

Blev gjort opmærksom på opslaget

Peter Qvortrup Geisling har ikke selv en facebookprofil, men blev af en ven gjort opmærksom på det opslag, der har fået flest interaktioner, og som blev delt først.

Ifølge tv-lægen selv forsøgte han kort efter at finde et telefonnummer på brugeren bag opslaget. Han ville gerne vide, hvorfor brugeren havde lavet en misvisende gengivelse af hans udtalelser.

Det lykkedes ham ikke at komme i kontakt med vedkommende, og derfor fik han en bekendt til skrive en kommentar til opslaget på sine vegne.

“Kære facebookbrugere. Jeg er ikke selv på Facebook, men er blevet gjort opmærksom på et opslag, hvor jeg helt skævt citeres for en række påstande om coronavaccinen. Det, jeg har set, er på ingen måder udtryk for mine holdninger til coronavaccinen, og jeg vil opfordre til, at man kontakter mig i DR, hvis man vil citere mig for noget, ligesom alle andre medier,” skriver han i kommentaren.

Artiklen fortsætter under billedet


 

Her er den kommentar, Peter Qvortrup Geisling fik en bekendt til at lægge ind, da han fik nys om opslaget. I kommentaren tager tv-lægen afstand fra gengivelsen.TjekDet har også forsøgt at komme i kontakt med facebookbrugeren bag opslaget ad flere omgange. Men ligesom Peter Qvortrup Geisling har det været uden held.

Vi ville gerne have spurgt hende, hvorfor hun tager Peter Qvortrup Geisling til indtægt for noget, han ikke har sagt. Men hun er ikke vendt tilbage på TjekDets henvendelser.

Til gengæld har hun efter vores henvendelse redigeret sit opslag, så det nu fremgår, at hendes gengivelse af Peter Qvortrup Geislings udtalelser ikke er citater, og at opslaget er ment som en provokation mod tv-lægen og "DR's manipulerende markedsføring af eksperimentel medicin."

Er blevet misforstået før

At Peter Qvortrup Geislings ord er blevet brugt som middel til at kritisere Danmarks håndtering af corona-pandemien, er ikke et enkeltstående tilfælde.

I november sidste år sagde Peter Qvortrup Geisling i en tv-udsendelse, at 25 personer var døde af coronavirus den seneste måned, mens rygning og alkohol tilsammen havde været skyld i 4.500 dødsfald i samme periode. Han sagde også, at der ikke er nogen overordnet national handleplan for det danske sundhedsvæsen generelt.

Det brugte nogle som bevis på, at den nye coronavirus ikke er værre end hård influenza, mens andre tolkede det som om, at folkesundheden ifølge tv-lægen ikke er regeringens hovedprioritet.

Men heller ikke den udlægning af sine egne ord kunne Peter Qvortrup Geisling genkende, fortalte han dengang til TjekDet.

I det hele taget er tv-lægen uforstående overfor, at hans udtalelser gang på gang bliver hevet frem af coronaskeptikere til at kritisere coronastrategien.

“Mest af alt undrer jeg mig over, at folk har tid til det, og at de ikke sætter sig ind i, hvad jeg mener. Jeg synes, det er mærkeligt. Og hvis det bliver groft nok, så går jeg til dem med DR’s jurister,” siger han.

 

Opdateret 1. jul 2021