Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Svindlere lokker med autocampere i konkurrencer på sociale medier

Fup og spam 25. aug 2021  -  3 min læsetid
This describes the image
Foto: Stijn te Strake/Unsplash
  • I flere konkurrencer på flere sprog udloves autocampere på sociale medier
  • Og tusindvis har deltaget i håbet om at vinde en hjem på fire hjul
  • Men deltagerne må forberede sig på at blive skuffede. Konkurrencerne er fup
  • Forhandleren af den autocamper, der udloves, tager afstand fra konkurrencerne og har anmeldt dem til Facebook

Lige nu loves autocampere ud i flere enslydende svindelkonkurrencer på Facebook. Konkurrencerne findes på dansk, svensk og engelsk.

Den engelsksprogede konkurrence er slået op på en side ved navn Happy Campers. Her kan man læse, at man for at vinde sig en autocamper skal dele opslaget, kommentere med et ”tak” og synes godt om Happy Campers’ side.

Og der er tilsyneladende mange, som drømmer om et hjem på fire hjul. Oplaget har nemlig mere end 88.000 delinger, 45.000 har kommenteret det og over 50.000 synes godt om siden.  

Helt så populær er den danske udgave af konkurrencen ikke. Den findes i en anden facebookgruppe, der også kaldes Happy Campers. Her er ikke nogen beskrivelse af konkurrencen, men siden facebookgruppen blev oprettet for en uge siden, har flere end 2.800 facebookbrugere meldt sig ind i den. Og mange har lavet opslag, hvor de skriver ”Tak” og giver udtryk for, at de godt kunne tænke sig at vinde autocamperen.

Alle konkurrencerne bruger det samme billede af en autocamper.

Artiklen fortsætter under billedet.


Tusindvis har tilsyneladende gjort, hvad de kunne for at vinde en autocamper i den falske konkurrence. (Foto: Facebook)I bunden af billedet er angivet en webadresse, der leder til hjemmesiden for ’Beltrani Camper & Caravan’, som er en italiensk forhandler af autocampere og campingudstyr. På hjemmesiden kan man genfinde billedet af autocamperen.

Her gives den dog ikke væk gratis. Derimod er angivet en salgspris på 71.120 euro – godt en halv million danske kroner.  

Og autocamperforhandleren står da heller ikke bag konkurrencerne på Facebook, lyder det fra Luca Beltrani, der er salgskonsulent ved Beltrani.

”Vi har ikke noget med konkurrencerne at gøre, vi kender ikke Happy Campers, og derfor har vi allerede anmeldt dem til Facebook,” skriver Luca Beltrani en mail til TjekDet.

”Det er fup,” slår han fast.

Vindere trukket før tid

I Happy Campers-gruppen undrer brugere sig da også over, at de er blevet kontaktet med besked om, at de har vundet autocamperen. Ifølge konkurrencen bliver vinderen nemlig først annonceret 31. august.

En svensk bruger har delt et skærmbillede af en besked, han har modtaget fra Happy Campers, hvor han kåres som vinder af konkurrencen. I beskeden er et link, man skal følge og registrere sig på for at få sin præmie.

Artiklen fortsætter under billedet.


'Hvis ikke du registrerer dig, får du ikke din præmie', lyder det beskeden, som fupmagerne sender ud til "vinderne" af fupkonkurrencen. Svindlerne vil formentlig sælge oplysningerne videre. (Foto: Facebook)TjekDet har tidligere beskrevet, hvordan svindlere via for eksempel falske konkurrence på sociale medier kan sælge andres private oplysninger videre til virksomheder, der så kan sende reklamer til de ufrivillige modtagere.

Det er langt fra første gang svindlere har held med at lokke facebookbrugere med transportable hjem.

Ad flere omgange har TjekDet kunnet rapportere om, at tusindvis af danskere er faldet for lignende falske konkurrencer, hvor man kunne vinde små hjem på hjul.

Autocamperen, der loves ud i de verserende fupkonkurrencer, er en model 686F af mærket Rapido, en fransk autocamperfabrikant. TjekDet har spurgt Rapido, om de har noget med konkurrencerne at gøre, men vores henvendelse er ikke blevet besvaret.

Opdateret 25. aug 2021

Vil du vide mere?