Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vi fulgte en svindelannonce og endte hos Mike fra Diamond Capitals

Indsigt 15. apr 2024  -  11 min læsetid
Tjekdet
I vores jagt på folkene bag den omfattende investeringssvindel skrev vi os op til svindelnummeret og fik Mike Bo Hansen fra Diamond Capitals i røret. Foto: Nathalie Damgaard Frisch (grafik)

Null

“Jeg administrerer lige nu mere end 270 millioner euro. Jeg er bestyrer i syv banker og investeringsrådgiver. Så bare rolig. Jeg vil bruge min viden og erfaring til at tjene så meget som muligt for dig.”

Den beroligende peptalk kommer fra en investeringsrådgiver i Diamond Capitals, der hedder Mike Bo Hansen. Eller det siger han i hvert fald, at han hedder. 

Vi er kommet i kontakt med ham ved at skrive os op til det klassiske bitcoin-svindelnummer, der de seneste år har franarret danskere millioner.

Det har vi gjort for at afdække, hvordan svindlen helt konkret foregår, og hvordan det lykkes bagmændene at lokke tusindvis af kroner ud af intetanende danskere. Og så vil vi undersøge, om vi ved at optræde som "kunder" kan finde spor, der i sidste ende kan lede os til bagmændene.

Vores kontakt med svindlerne kommer til at strække sig over flere uger. Men vi starter ved begyndelsen.

Sådan gjorde vi

Som dækhistorie over for svindlerne opdigter vi en dansk mand ved navn Andreas, der arbejder som kok, bor alene i København og gerne vil tjene flere penge. Han drømmer især om en større lejlighed og en fed bil. 

 

Vi opretter desuden en Gmail-konto i hans navn, og gennem TjekDets bank får vi udstedt et betalingskort med et loft på 3.000 kroner. Vi opretter også et telefonnummer specifikt til formålet.

Perfekt parathedsscore

Jeg starter mit investeringseventyr med at klikke på en af de mange, mange annoncer på Facebook, som leder ind til en falsk B.T.-artikel, hvor tv-vært og journalist Anders Lund Madsen angiveligt fortæller om en investeringsfidus, der har gjort ham rig på rekordtid. 

Heldigvis kan jeg nemt gøre ham kunsten efter ved blot at indtaste mit navn, mail og telefonnummer via det link, der flere gange henvises til i artiklen. Da jeg har gjort det, får jeg at vide, at jeg vil blive ringet op i løbet af 30 minutter, og ventetiden kan jeg så bruge på at svare på en række spørgsmål om min økonomiske situation og investeringsvillighed. 

Og til min store glæde giver svarene mig en parathedsscore på 81, som er 6 point højere end den påkrævede minimumsscore på 75. Jeg har især scoret højt i kategorierne ‘mindset’ og ‘motivation’, og samlet set er resultatet ‘perfekt’.

Tjekdet
Efter vi har indtastet vores kontaktinformation, skal vi svare på flere spørgsmål om vores økonomiske situation og målsætning. Svarene giver os en såkaldt parathedsscore på 81 og potentiel købekraft og investeringsevner i den høje ende. Foto: Skærmbillede

Så kan jeg bare læne mig tilbage og vente på det lovede opkald. Og der går ikke mange minutter, før jeg bliver ringet op fra et britisk nummer. Manden i den anden ende snakker engelsk med accent og præsenterer sig som min account manager Bryce O’connel fra Diamond Capitals. 

Efter lidt indledende småsnak om vind og vejr retter han min opmærksomhed mod den mail, han netop har sendt. I den er et link, der fører ind til en betalingsside, hvor jeg skal indbetale et startbeløb på 238 euro for at komme i gang med investeringseventyret. 

Bryce er meget pædagogisk og guider mig tålmodigt gennem de forskellige oplysninger, jeg skal indtaste på betalingssiden. Til gengæld er han knap så imødekommende, da jeg foreslår at dobbelttjekke med min bank, om det, jeg har gang i, nu også foregår efter bogen.

Tre gange lufter jeg idéen, og alle tre gange bliver Bryce påfaldende tavs, inden han fortsætter med at instruere mig igennem informationerne på betalingssiden, som om intet var hændt. 

Da jeg fjerde gang foreslår at konsultere banken, spores et let suk i den anden ende, inden Bryce spørger, hvilken bank jeg bruger. Mit svar er tilsyneladende opløftende.

“Jeg har masser af kunder med den bank. Det er intet problem. Du skal bare udfylde informationen og fortælle mig, så snart du er færdig,” lyder det i den anden ende af røret.

Således beroliget indtaster jeg de sidste oplysninger på betalingssiden. Da det er gjort – og Bryce har sikret sig, at betalingen er gået igennem – får jeg en mail med loginoplysninger til min helt egen konto på Diamond Capitals’ investeringsplatform. 

Bryce ønsker mig stort tillykke og fortæller, at hans arbejde som account manager slutter her. Nu er det op til min senior broker at føre investeringen ud i livet og give mig råd til både bil og lejlighed.

Mike fra Ribe

Og her kommer førnævnte Mike Bo Hansen ind i billedet. I første omgang kontakter han mig på mail, og ifølge hans mailsignatur har han den officielle titel Hedge Fund Portfolio Manager hos Diamond Capitals. Han har både telefonnummer og adresse angivet i sin mailsignatur, og der er endda et billede af ham.

Alt i alt ser det ret professionelt ud. 

Tjekdet
Tilsyneladende er intet overladt til tilfældighederne i Mike Bo Hansens mailsignatur. Han har både billede, navn, telefonnummer og adresse, og han linker endda til sin børsmæglerlicens. Men licensen er udløbet, telefonnummeret er svensk og uden forbindelse, og linksene til Facebook, X og LinkedIn fører til de etablerede medier Business Insider og Wireds sociale medier. Senere skal det vise sig, at flere ting ikke stemmer. Foto: Skærmbillede

Han skriver i mailen, at han vil ringe til mig den følgende dag på et specifikt tidspunkt, og dagen efter hører jeg så min investeringsrådgivers stemme for første gang. Ligesom Bryce taler han også engelsk med tydelig accent. 

Desværre kan Mike ikke dansk, selvom han af alle tænkelige steder er født i Ribe. Han flyttede dog allerede derfra som et-årig sammen med sin danske far og polske mor, og nu bor han med sin kone og to børn i Zürich i Schweiz, hvor han også arbejder.

Da vi har været overfladisk igennem både min og Mikes livshistorie, vil han vide en helt masse om min økonomiske situation og min motivation for at indgå i samarbejde med Diamond Capitals. 

Han spørger blandt andet, hvorfor jeg lige valgte dem blandt mange andre spillere på markedet, og han er tydeligt tilfreds med, at Anders Lund Madsens påståede investeringssucces ledte mig i armene på ham – selvom han ikke lader til at ane, hvem Anders Lund Madsen er.

“Jeg kan konstatere, at vores marketing virker, og jeg er helt vild med, at en af vores succesfulde kunder deler sin oplevelse,” siger Mike.

Som det sidste, inden Mike lader mig slippe for i dag, giver han mig en kort indføring i min investeringsplatform. Og for lige at vise, at det er alvor, investerer jeg – med Mikes kyndige vejledning – mine 238 euro i blandt andet bitcoin.

Behandler alle kunder ens

Dagen efter starter vores samtale ud med et kig på den investering, jeg foretog dagen før. Og til Mikes store glæde har jeg tjent 40 euro natten over uden at røre en finger.

“Hvornår fik du sidst 16 procent i profit på en enkelt dag?” spørger Mike begejstret.

Derudover forløber dagens samtale ret udramatisk. Mike slår hurtigt fast, at vi ikke skal investere yderligere i dag, men at han i stedet vil bruge tiden på at introducere mig til syv store, succesfulde virksomheder. Og derefter går han i gang med et næsten 20 minutter langt foredrag om Apple, Amazon, Google, Microsoft, Meta, NVIDIA og Tesla, inden vi siger tak for i dag.

“Jeg garanterer dig 1.000 procent, at du ikke tør stille mig de spørgsmål ansigt til ansigt”

Næste dag tager vi igen et kig på min investering, der er steget med yderligere 10 euro, så jeg nu har tjent omkring 50 euro på to dage. Mike fortsætter, hvor han slap dagen før, og fortæller igen lidt om de syv store virksomheders succes, og så fortæller han mig også, at han behandler alle kunder ens.

“Jeg ser ingen forskel i kunden, der investerer 250 euro, og kunden, der investerer to millioner euro. For når alt kommer til alt, handler det om performance,” siger han.

Men jeg fornemmer et men. Og det kommer Mike da også til ganske hurtigt efter.

“Andreas, jeg vil være ærlig over for dig nu. De 238 euro var bare en investering for at kunne vise dig, hvem vi er, og hvad vi er i stand til. Vi kan ikke købe aktier i både Facebook, Amazon og Google for 238 euro. Det er umuligt,” siger han.

Han spørger, om jeg på nogen måde kan skaffe eksempelvis 10.000 euro. Og jeg opnåede jo ikke en parathedsscore på 81 uden grund, så jeg får den gode idé at spørge mine forældre om et lån. Det, synes Mike, er et glimrende forslag, for selvom 10.000 euro er “langt mindre”, end hans andre kunder investerer, er det en god start.

For at tydeliggøre sin pointe sender Mike mig et eksempel på en af sine kunder, der ved at investere i blandt andre Apple, Google og Tesla på en måned tjente 1,2 millioner euro på en investering på knap 13 millioner. 

“Nu må du ikke blive stresset, for det her er en stor kunde. Men ligesom dig startede hun med 238 euro for lige at se det hele an,” fortæller Mike. 

Udløbet børsmæglerlicens

Næste dag er Mike naturligvis glad for at høre, at mine forældre er gået med til at låne mig de 10.000 euro. Og det gør ingenting, at de er på ferie og derfor først kan overføre pengene på den anden side af weekenden. 

I stedet bruger vi tiden på at udfylde min aktieportefølje, så jeg ved selvsyn kan konstatere, at jeg med en investering på godt 12.500 euro kan tjene 4.300 euro – cirka 32.000 kroner – på en måned.

“Det er det minimale afkast i løbet af en måned – det værst tænkelige scenarie,” forklarer Mike.

Tjekdet
Med Mikes vejledning over telefonen udfylder jeg en aktieportefølje, han har sendt mig på mail. Vi når sammen frem til, at jeg ved at købe aktier for godt 12.500 euro i syv af verdens største virksomheder kan tjene over 4.000 euro på blot en måned - og det er det aboslut minimale afkast, forsikrer Mike. Foto: Skærmbillede

Det ser jo lovende ud, men inden jeg går planken ud, må jeg hellere spørge Mike om nogle ting, jeg undrer mig over. 

For det første har jeg bemærket, at mit startindskud på 238 euro er betalt til et firma, der hedder Study Capital og ligger i London. For det andet er der i Mikes mailsignatur vedhæftet en børsmæglerlicens, som godt nok tilhører en Michael Bo Hansen, men licensen er udløbet, og Diamond Capitals er ikke nævnt med et eneste ord. I stedet står der, at Michael Bo Hansen arbejder i et firma kaldet Frontier Wealth Strategies, som ligger i Californien.

Og for første gang oplever jeg nu, at Mikes ellers så jovialt indstuderede facon ændrer karakter. Han griner en smule nervøst, når han svarer på mine spørgsmål, og han tager ikke samme kontrol over samtalen, som han plejer.

Som svar på mine spørgsmål forklarer han, at han ikke længere er registreret børsmægler, men nu er registreret finansieringsrådgiver. Study Capital har han aldrig hørt om, men hans gæt er, at det er én af Diamond Capitals’ mange hundrede samarbejdspartnere. 

Til gengæld kan han godt forklare sit tilhørsforhold til Frontier Wealth Strategies. 

“Jeg er registreret som finansieringsrådgiver i seks forskellige organisationer, og det er én af dem,” bedyrer Mike, inden vi aftaler at tales ved igen efter weekenden, når lånet fra mine forældre er tikket ind på min konto.

Mand til mand

Men mandag har jeg dårlige nyheder til Mike. Mine forældre vil ikke låne mig pengene alligevel, og jeg er blevet betænkelig ved det hele. Faktisk vil jeg gerne have mit indskud og min profit udbetalt, forklarer jeg.

Mike er tydeligt skuffet, men også forundret, og han begynder hurtigt at stille meget insisterende spørgsmål og give mig dårlig samvittighed. 

“Misforstå mig ikke, men det er ikke sådan, tingene fungerer. Vi havde en aftale, jeg lavede endda din portefølje og reserverede en plads til dig. Jeg tog dit ord for gode varer. Hvis vi havde lavet en decideret investeringsaftale, havde det været umuligt for dig at komme ud af, men det gjorde vi ikke, fordi jeg stolede på dig,” siger han.

Jeg fastholder, at jeg gerne vil have mit indskud og min profit udbetalt, og han siger, at jeg bare kan foretage en anmodning om udbetaling på min investeringsplatform. Men han undrer sig stadig over, hvorfor jeg pludselig ikke vil tjene penge og beder mig være ærlig og fortælle “mand til mand”, hvad der i virkeligheden er galt. 

Mikes modus operandi

  • Finder lighedspunkter: Han påstår at være født i Danmark, han påstår at kende til et hårdt arbejdsliv med lange, sene vagter, og han lader mig tale med en kollega, der er fan af samme fodboldhold som mig
  • Virker ordentlig og troværdig: Han aftaler et tidspunkt, han kan ringe på, han har en professionelt udseende mailsignatur, og han sørger for at sige mit personligt valgte kodeord ved hver samtales start, så jeg ved, at jeg taler med den rigtige
  • Vil have kontrol over min computer: I hver eneste samtale beder han mig downloade fjernstyringsprogrammet AnyDesk, så han kan styre min computer og vise mig, hvad han snakker om. Jeg afviser hver gang at give ham adgang
  • Giver mig dårlig samvittighed: Da jeg vil trække mig fra investeringen og have mine penge udbetalt, slår Mike fast, at vi havde en aftale om at tjene mange penge, og at han stolede på mit ord. Han gør desuden opmærksom på al den tid, han har lagt i det

Da jeg igen forklarer, at det hele virker lidt mistænkeligt, sender han mig et link til en oversigt hos FINMA, det schweiziske finanstilsyn. Oversigten er siden blevet slettet, men på den stod sort på hvidt, at Diamond Capitals er på listen over autoriserede udenlandske handelsplatforme i Schweiz.

“Vi er fuldstændigt autoriserede. Og autorisation – især for investeringsselskaber – er virkelig svært at få, men lige nu lever Diamond Capitals op til den højest mulige standard. Det er derfor, vi er så populære og så kendte,” siger Mike.

Jeg fortæller ham, at jeg lige skal tænke lidt over det hele, og vi aftaler at tales ved igen nogle dage senere. 

Men inden da sker der noget meget overraskende.   

Forfalskning og identitetstyveri

Jeg får mine penge tilbage. 

Eller rettere: Jeg får mit indskud på 238 euro tilbage. Min beskedne fortjeneste på 50 euro ser jeg aldrig, selvom jeg har foretaget en anmodning på min platform, som Mike sagde.  

Ikke desto mindre får den udvikling mig faktisk til at tænke, om Diamond Capitals og Mike mon har rent mel i posen. Virksomheden er jo tilsyneladende autoriseret af det schweiziske finanstilsyn, og når de overfører mine næsten 2.000 kroner tilbage, kan de næppe være storsvindlere.

Jeg beslutter mig alligevel for at bruge ventetiden inden vores næste samtale på at undersøge sagen til bunds.

Og det viser sig for det første, at Diamond Capitals slet ikke er autoriseret af det schweiziske finanstilsyn. Den oversigt, Mike sendte mig, stammer nemlig fra en meget vellignende forfalskning af FINMA’s rigtige hjemmeside, hvor Diamond Capitals ikke fremgår. FINMA bekræfter desuden over for TjekDet, at Diamond Capitals ikke er autoriseret af dem.

Men det er langt fra den eneste ugle i mosen. 

For den børsmæglerlicens, Mike har vedhæftet i sin mailsignatur, tilhører ikke ham. Den tilhører en dansk mand ved navn Michael Bo Hansen, der er født i Odense og ikke Ribe. Nu bor han i Californien i USA, hvor han har stiftet virksomheden Frontier Wealth Strategies, der som nævnt også fremgår af børsmæglerlicensen. 

virksomhedens hjemmeside og facebookside kan man se henholdsvis et billede og en video af den rigtige Michael Bo Hansen, der over for TjekDet bekræfter, at det er hans børsmæglerlicens, Mike (mis)bruger.

Mike misbruger også identiteten på en ejendomsinvestor ved navn Derek Dombeck. Det ses tydeligt ved at sammenholde billedet i Mikes mailsignatur med Derek Dombecks LinkedIn- og X-profil, hans virksomheds hjemmeside og hans optræden i podcasts og interviews om ejendomsinvestering.

Og med den information på plads er det tid til, at jeg afslører min sande identitet over for Mike.

Det tager han i første omgang roligt. Han siger, han vil svare på mine spørgsmål, når jeg har fremlagt min dokumentation for, at han er svindler. Men Mike er ikke imponeret over, at jeg har fundet ud af, at han bruger en forfalsket autorisation fra det schweiziske finanstilsyn og misbruger to menneskers identitet.

“Er det alt, du har fundet ud af i løbet af din såkaldte efterforskning? Intet af det er solide beviser. Har du andet til mig?” lyder hans svar på tiltale.

Han bedyrer, at han vil sende mig en selfie efter vores samtale, så jeg kan se, at han er manden på billedet i hans mailsignatur. Jeg modtager aldrig selfien. Og selvom jeg allerede har forsøgt, fastholder han, at jeg kan få min gevinst på 50 euro udbetalt ved at bruge udbetalingsfunktionen på min platform.

Og så vil han pludselig ikke svare på spørgsmål over telefonen længere.

“Kom til Schweiz. Du kender vores adresse. Så kan vi tale ansigt til ansigt. Jeg garanterer dig 1.000 procent, at du ikke tør stille mig de spørgsmål ansigt til ansigt,” siger Mike.

En sådan invitation er naturligvis fristende, men inden jeg køber en flybillet, vil jeg lige sikre mig, at jeg rent faktisk kender adressen. For adressen på Diamond Capitals’ hjemmeside tilhører den schweiziske bank Credit Suisse. Og på adressen angivet i Mikes mailsignatur har et opbevaringsfirma kaldet Zebrabox tilsyneladende hjemme.

Mike kan dog ikke hjælpe mig med at opklare den potentielle misforståelse. Faktisk er han slet ikke interesseret i at opklare mysteriet hverken i telefonsamtalen eller ved at svare på min efterfølgende mail. 

Møgsag på møgsag

Tilbage står nu bare spørgsmålet om, hvorfor Diamond Capitals betalte mit indskud tilbage, og om det renser dem for prædikatet som svindlere?

Et nærliggende svar er, at Mike forsøger at opbygge tillid ved at tilbagebetale et mindre beløb for senere at snyde mig for et meget større beløb.

Vi kan i hvert fald slå fast, at jeg ikke er alene om at få penge udbetalt af svindlerne. Tina Vilykke, som fik franarret knap halvanden millioner kroner, fik i løbet af de tre-fire måneder, svindelnummeret mod hende stod på, overført godt 80.000 kroner i ni rater. I samme periode snuppede svindlerne dog også knap 1,6 millioner, fremgår det af hendes kontoudtog.

TjekDet har desuden været i kontakt med et norsk par, som investerede hos Diamond Capitals med Mike som rådgiver. De fik på et tidspunkt overført 129 euro, hvilket ifølge dem var for at bevise, at fremtidige overførsler ville forløbe problemfrit. Til gengæld investerede de 15.000 euro og tjente angiveligt 45.000 euro – svarende til 335.000 danske kroner – men hverken investeringen eller den påståede fortjeneste så de nogensinde noget til. 

På Trustpilot er der flere anmeldelser fra påståede kunder hos Diamond Capitals, som fortæller, at de har haft umådeligt svært ved at få udbetalt deres gevinst – enkelte har endda haft Mike som rådgiver.

Artiklen fortsætter under billedet


I flere af tilfældene svarer Diamond Capitals brugerne med en enslydende besked om, at de værdsætter kundernes feedback, men at de ikke kan finde de pågældende kunder i deres kartotek. 

Udover de 50 euro i gevinst, som jeg – uden held – for længst har bedt om at få udbetalt, har jeg tjent 85 euro yderligere ved blot at lade min platform leve sit eget liv. De 85 euro har jeg via funktionen på min platform bedt om også at få udbetalt, men de lader fortsat vente på sig.

I næste artikel i vores serie om investeringssvindel på Facebook forsøger vi at finde ud af, hvem der er bagmændene i Mike og Diamond Capitals' foretagende. Sporene fører os både til en adresse i England, en virksomhed på Cypern og en georgisk mand ved navn Alexandre.

TjekDet sætter fokus på investeringssvindel på Facebook. De seneste uger har vi udgivet adskillige artikler om, hvem svindlerne er, og vi stiller spørgsmålet, hvorfor Meta ikke er i stand til at eliminere svindlen, der starter på deres platforme.

Du kan læse alle artiklerne i vores artikelserie her, og du kan blive opdateret på alle vores kommende artikler ved at følge os på Facebook eller skrive dig op til vores nyhedsbrev nedenfor.

Denne artikel er lavet i samarbejde med Digitalt Ansvar.

Opdateret 15. apr 2024