Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Amerikansk professor skulle have udtalt, at covid-19 ikke eksisterer. Men han eksisterer formentlig ikke selv

Faktatjek 12. maj 2021  -  2 min læsetid
Tjekdet
Copenhagen Medicals lyntester for coronavirus. Angiveligt skulle den amerikanske professor Derek Krauss være nået frem til, at den ny coronavirus ikke eksisterer. Men det er lige omvendt. Coronavirus findes, men det gør professoren ikke. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
  • I ikke en eneste af 1.500 positive tests er det lykkedes et hold amerikanske forskere at finde coronavirus

  • Til gengæld skulle de have fundet influenza. Det har fået professor Derek Knauss til at konkludere, at covid-19 ikke eksisterer

  • Men alt tyder på, at det faktisk er forskeren Derek Knauss, der ikke eksisterer

  • Historien om de 1.500 test er tidligere blevet tilskrevet en anden forsker, men han understreger, at covid-19 findes

Ud af hele 1.500 positive coronaprøver kunne amerikanske forskere ikke finde SARS-CoV-2-virussen i en eneste. Til gengæld fandt forskerne influenza i prøverne, og det skulle lede dem til at konkludere, at covid-19 ikke findes.

Sådan lyder det i en artikel fra den amerikanske blog GreatReject, hvis navn formentlig henviser til konspirationsteorien om The Great Reset.

Et skærmbillede af artiklen bliver i et opslag på sociale medier delt af både danske og udenlandske brugere. Ifølge Facebook har flere end 67.000 brugere delt billedet.

Men artiklen indeholder betydelige faktuelle fejl.

For eksempel er der ikke meget, der tyder på, at forskeren bag forsøget overhovedet eksisterer.

I artiklen går han ellers under navnet Derek Knauss. Han skulle være klinisk forsker i immunologi og virologi ved et laboratorium i den sydlige del af den amerikanske delstat Californien. Artiklen nævner ikke laboratoriets navn.

Det er ikke lykkedes TjekDet at søge forskeren frem på amerikanske forsknings- eller uddannelsesinstitutioner. Ligesom hverken forskningsdatabaserne PubMed, ResearchGate eller Google Scholar indeholder udgivelser af en person med det navn.

Heller ikke amerikanske eller spanske faktatjekkere har haft held til at finde forskeren Derek Knauss.

Tjekdet
Ved hjælp af mikroskoper har man været i stand til at fotografere SARS-CoV-2-virussen. Disse fotografier er farvelagt for at fremhæve virussen. Foto: Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases


Han er også citeret for at sige, at hans hold af forskere sendte prøverne videre til anerkendte amerikanske universiteter. Heller ikke de kunne angiveligt finde coronavirus i prøverne.

Men til det amerikanske nyhedsbureau AP siger et af universiteterne, University of California, at påstanden er “falsk og fup”.

I Georgien har der floreret en video af Derek Knauss. Men georgiske faktatjekkere er nået frem til, at personen i videoen i stedet er en youtuber med navnet Patrick Gunnels.

Heller ikke Robert

Påstanden om, at coronavirus ikke eksisterer, fordi den ikke skulle være at spore i en eneste af 1.500 prøver, er til gengæld ikke ny.

Tidligere har den været tilskrevet professor Robert Oswald fra Cornell University, der rent faktisk findes i virkeligheden.

Men professoren selv afviser. Han har endda selv lagt en meddelelse ud på sin forskerprofil på universitetets hjemmeside:

“Covid-19 er ægte. Ethvert facebookopslag, der påstår andet, er fup og ikke sandt. Brug mundbind, hold afstand og få vaccinen, når den bliver tilgængelig,” skriver Robert Oswald i meddelelsen.

TjekDet har også tidligere faktatjekket tilsvarende påstande om, at ny coronavirus slet ikke findes. Også dengang var svaret klart. Virussen eksisterer, og forskere og sundhedsmyndigheder har endda dokumenteret det på flere måder.

TjekDet har været i kontakt med facebookbrugeren bag opslaget, der mener, at det er nemt at finde videnskabelige udgivelser fra professor Derek Knauss. Men brugeren har ikke villet ulejlige sig med at vise dem til TjekDet.

Opdateret 12. maj 2021