Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

"Life in plastic, it's fantastic": Denne video viser ikke amerikanske soldater, der synger Barbie Girl i kor

Faktatjek 14. nov 2023  -  5 min læsetid
Tjekdet
Flere steder på sociale medier florerer en video af marcherende soldater, der synger Barbie Girl i kor. Nogle påstår, det er amerikanere, andre at det franskmænd. Foto: Skærmbillede fra YouTube
  • På sociale medier florerer en video af soldater, der synger Barbie Girl under en militær øvelse

  • Soldaterne hævdes at være fra både USA og Frankrig, og de angivelige amerikanske soldater bliver i en YouTube-video sammenlignet med russiske soldater i stilsikker formation

  • Men videoen er faktisk optaget i et russisk militærområde i 2012 og forestiller russiske soldater, der synger Barbie Girl for at markere afslutningen på en træningslejr

  • Vi gennemgår i artiklen, hvordan vi ved hjælp af Open Source Intelligence-redskaber når frem til den rigtige historie bag videoen

Barbie er tilsyneladende ikke blot et hit blandt børn og biografgængere, men også blandt soldater.

Talrige steder på sociale medier kan man nemlig se en video af en gruppe marcherende soldater, der går i takt, mens de synger Aqua-hittet Barbie Girl.

I mange opslag morer brugere på eksempelvis Facebook eller TikTok sig bare over videoen, men andre steder bruges den til at spotte og håne forskellige landes militære styrker.

Men det er knap så sikkert, når man kigger rundt på sociale medier, hvilke soldater der egentlig optræder i troppen. Det påstås i en YouTube-video og en TikTok-video, at soldaterne er amerikanske, mens det i en anden video på TikTok hævdes, at de syngende soldater er fra Frankrig. 

I videoen fra Youtube bliver de efter sigende amerikanske soldater sammenlignet med russiske af slagsen, som i sammenligningen fremstår noget mere hæderlige og hårdføre. Og på TikTok er det georgiske soldater, der stilles op over for de angiveligt franske styrker.

Men hvor er videoen egentlig fra? 

Ved hjælp af såkaldte Open Source Intelligence-redskaber har TjekDet geolokaliseret, hvor videoen er filmet. Herunder gennemgår vi præcis hvordan.

Flere steder på sociale medier deles en video af marcherende soldater, der synger Aqua-hittet Barbie Girl. I nogle tilfælde - som her - klargøres det tydeligt, at der er tale om russiske soldater, men i andre tilfælde påstås det, at soldaterne er amerikanske eller franske, mens videoen i flere tilfælde er redigeret på forskellig vis.


Video stammer fra russisk YouTube-bruger

Open Source Intelligence (OSINT) går kort sagt ud på at indsamle frit tilgængelige informationer for at blive klogere på en sag.

Informationerne kan man eksempelvis indsamle ved at nærstudere kort, åbne registre, profiler, billeder og videoer på sociale medier og meget andet. Pointen er at finde ledetråde fra det materiale, man undersøger, og forsøge at blive klogere på en sag med de informationer, man har til rådighed. 

I det her tilfælde starter vi med at undersøge videoens lydspor. Allerede her får vi en klar idé om, at de syngende soldater i hvert fald ikke er amerikanske. De synger nemlig med tydelig accent, der giver indtryk af, at deres modersmål ikke er engelsk. Det er dog ikke umiddelbart til at konkludere, om der så er tale om franske soldater, som videoen på TikTok påstår.

Derfor tager vi et skærmbillede af videoen for at lave en omvendt billedsøgning ved hjælp af den russiske søgemaskine Yandex, der gør det muligt at søge efter billeder på internettet. Resultatet viser os for det første, at videoen af de syngende soldater eksisterer andre steder på nettet end på YouTube og TikTok. Og for det andet viser det, at soldaterne i en lang række tilfælde går for at være russiske soldater, som flere brugere påpeger. 

Af den grund laver vi en helt almindelig søgning på Google efter sætningen “Russian army singing Barbie Girl” – altså “russisk hær synger Barbie Girl” på dansk. 

På den måde finder vi en video, der blev lagt på YouTube allerede den 11. december 2012. Meget tyder på, at det altså er her, videoen af de syngende soldater for første gang optræder på internettet.

Og så går vi på opdagelse på den pågældende YouTube-kanal.

Tjekdet
Som et af få danske bands lykkedes det Aqua at slå igennem internationalt med sangen Barbie Girl, som førte dem til tops på hitlister i både Danmark og udlandet. Her ses gruppens medlemmer René Dif, Lene Nystrøm, Søren Rasted og Claus Norréen, da det hele for alvor tog fart i 1997. Foto: Per Fronth Nyggaard/Ritzau Scanpix

På kanalen finder vi flere videoer, der minder om den med de Barbie-syngende soldater. Det står klart, at videoerne er filmet samme sted, og på de øvrige videoer ser man også grupper af soldater marchere og synge andre sange såsom Tom Jones’ 90’er-hit Sexbomb.

YouTube-brugeren har i beskrivelsen af originalvideoen med de Barbie-syngende soldater, som siden 2012 har fået over 27 millioner visninger, linket til en artikel fra april 2015, der omhandler soldaterne. Artiklen er på russisk, men efter en oversættelse lader det til, at det ikke er såkaldt regulært militærpersonel, men kadetter fra militærafdelingen på St. Petersburg State University (UoSP), der optræder i videoen.

I artiklen udtaler en af personerne fra videoen, at den blev filmet i sommeren 2012 for at markere slutningen på en 35-dages træningslejr ved militærafdelingen for matematik og mekanik. Kadetterne fik i den anledning selv lov til at vælge deres repertoire, og derfor kan man se dem synge forskellige sange – både russiske sange og amerikanske popsange – på tværs af de forskellige YouTube-videoer.

Mønstre i asfalten afslører lokation

Meget tyder altså på, at der er tale om russiske soldater. Men med OSINT-værktøjer kan vi undersøge nærmere, om det faktisk er tilfældet.

Da der er flere videoer tilgængelige på YouTube, som umiddelbart er filmet samme sted, får vi flere vinkler at tage udgangspunkt i. Vi ser efter nogle optegnede firkanter i asfalten, som bruges til soldaternes øvelser, og som er synlige i videoen, der viser soldaternes march. 

I den russiske artikel står der som nævnt, at mændene på videoen er kadetter på St. Petersburg State University. Derfor undersøger vi først områder, der hører under militærafdelingen under det pågældende universitet. Efter at have set på alle universitetets afdelinger og militære kaserner i Sankt Petersborg står det klart, at videoen ikke er filmet nogle af de steder.

En by i Rusland

I vores gennemgang støder vi på en Reddit-tråd fra 2015 med den samme video. I topkommentaren skriver en bruger, at det ikke er soldater, men universitetsstuderende som får militærtræning sideløbende med deres universitetsuddannelse. 

Det leder os frem til at undersøge, hvor studerende fra St. Petersburg State University bliver sendt hen for at modtage militærtræning. Vi oversætter “Saint Petersburg State University militærkurser kaserne” til russisk (Военные курсы Санкт-Петербургского государственного университета казармы) og søger på Google. 

Det første resultat fører os i retningen af en artikel om studerende, der har gennemgået et lignede forløb i Luga. Der er flere byer, der hedder Luga i Rusland, men kun én er tæt på Sankt Petersborg. Derfor sætter vi os for at undersøge kaserner i netop dén by, hvilket får os til at skrive “Luga militær” på russisk (Луга военный) i Google Earth. Søgningen giver os fem resultater. 

Resultaterne fra Google Earth bruger vi til at sammenligne de firkantede mønstre i asfalten og bygningerne fra videoen. Vi ser ligheder i videoen med de marcherende soldater ved den fjerde af de fem kaserner, der dukker op på Google Earth med det russiske navn “Войсковая Часть”.


Artiklen fortsætter efter grafikken


Skærmbilleder fra Google Earth og én af videoerne fra YouTube, hvor de russiske soldater marcherer rundt på kasernen, imens de synger adskillige sange. TjekDets geolokalisering af området viser, at videoen stammer fra en militærbase i en by ved navn Luga tæt på Sankt Petersborg. Grafik: Zakaria Hameed


Det bekræfter os i, at videoerne stammer fra et russisk militærområde, og at det derfor er russiske soldater – og hverken amerikanske eller franske soldater – der synger amerikanske pophits i kor under en øvelse. 

TjekDet har været i kontakt med brugeren bag YouTube-videoen, der fremsætter påstanden om, at soldaterne er amerikanske. Men brugeren har ikke besvaret vores spørgsmål.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 14. nov 2023