Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Vesten, Rusland eller Ukraine? Her er de mange teorier om flystyrtet og Wagner-lederens formodede død

Indsigt 24. aug 2023  -  7 min læsetid
This describes the image
Onsdag aften den 23. august dansk tid kom de første forlydender om, at alle 10 passagerer ombord på et privatfly, der var styrtet ned i Tver-regionen nord for Moskva, var døde. Lederen af den militære Wagner-gruppe, Yevgeny Prigozhin, var angiveligt på passagerlisten, og det satte straks gang i spekulationer på sociale medier. Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix
  • Onsdag aften styrtede et privatfly med 10 passagerer ombord ned nord for Moskva

  • Alle passagerer døde, og ombord på flyet var angiveligt Wagner-gruppens leder, Yevgeny Prigozhin

  • Det satte straks gang i spekulationer på sociale medier, hvor forklaringerne på årsagen til flystyrtet var mange 

  • TjekDet har lokaliseret de fem mest hyppige teorier og fået tre forskere til at vurdere deres sandsynlighed

Onsdag styrtede et privatfly ned i Tver-regionen nord for Moskva. Det var på vej til Sankt Petersborg i Rusland, da det tilsyneladende uden varsel styrtede mod jorden.

Ifølge russiske myndigheder og medier var der ti passagerer ombord på flyet, og de meldes alle omkommet. Blandt passagererne var angiveligt lederen af Wagner-gruppen, Yevgeny Prigozhin, og hans højre hånd, Dmitry Utkin, der anses som grundlæggeren af den russiske lejehær, der har bistået Ruslands krig mod Ukraine.

Flystyrtet sker, to måneder efter Yevgeny Prigozhin og hans tropper satte kurs mod Kreml i oprør mod landets militære ledelse. Undervejs nedskød lejehæren fem russiske helikoptere og et russisk fly og slog 13 personer ombord ihjel.

Oprøret blev afblæst, inden det nåede til Kreml, men siden det fandt sted, har der været spekulationer om Yevgeny Prigozhins fremtid – i Rusland og i det hele taget.

Spekulationerne er ikke stilnet af efter onsdagens flystyrt. For var det virkelig et uheld, at flyet med den berygtede Wagner-chef styrtede ned? Eller står nogen bag? I så fald hvem?

Og er Yevgeny Prigozhin overhovedet død?

Det vrimler med spekulationer og teorier på sociale medier. Vi kigger nærmere på, hvor troværdige de er – i betragtning af det, vi ved på nuværende tidspunkt.

 

Teori 1: Flystyrtet var en ulykke

Ifølge det russiske medie RBC har en kilde tæt på det efterforskningshold, der efter sigende er i gang med at undersøge flystyrtets omstændigheder, oplyst, at de “overvejer alle versioner af, hvad der skete, inklusive pilotfejl, tekniske problemer og ekstern påvirkning.”

Og flere på sociale medier stiller da også spørgsmålet, om flystyrtet måske i virkeligheden bare var en ulykke.

Data fra flysporingstjenesten Flightradar24 viser ifølge det russisk uafhængige medie Meduza, at flyet mistede omkring 2,5 kilometers højde på 30 sekunder, hvilket ifølge en talsmand for Flightradar24 vidner om, at det, der skete, skete hurtigt og uventet.

Derudover beretter mediet, at man på en video af flystyrtet angiveligt kan se, at flyet nærmer sig jorden uden dele af vingen og halen, samt at øjenvidner rapporterede at have hørt to eksplosioner.

Og selvom alle scenarier er på bordet, indtil noget er bevist, tvivler Alexander With, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, på, at der lige i dette tilfælde er tale om en ulykke.

“Det kan jo godt have været en ulykke. De har jo også reelle ulykker en gang imellem, men jeg synes, det lyder mærkeligt,” fortæller han.

Der er nemlig andre teorier, han vurderer, er mere sandsynlige.

Teori 2: Rusland skød flyet ned

Ifølge Alexander With er det mere sandsynligt, at flyet blev udsat for et angreb. Og på sociale medier er det tilsyneladende også de færreste, der tilslutter sig teorien om et hændeligt uheld. De fleste synes ligeledes at hælde til, at flyet på den eller den anden måde blev angrebet.

Flere steder underbygges den teori med en video af flystyrtet, hvor man angiveligt skulle kunne se dampsporet fra et missil, der ifølge teorien skulle have ramt flyet. XXX


Den formentlig mest dominerende teori både blandt brugere på sociale medier og analytikere med kendskab til Rusland er, at de russiske myndigheder – Kreml med Vladimir Putin i spidsen – står bag nedskydningen af flyet.

Teorien lyder, at Yevgeny Prigozhins march mod Kreml i slutningen af juni har sat uudslettelige spor på hans relation til Vladimir Putin. Og det er ikke uset, at den slags får konsekvenser, siger Alexander With.

Putin har en meget lang historik med at likvidere folk, som kommer på tværs – især russere. Der har været flere politikere, journalister, oligarker og så videre, der har været en torn i øjet på ham, som sjovt nok er endt med at falde ud af et vindue,” siger Alexander With og fortsætter:

“Så det er ligesom hans modus operandi, at hvis man bliver tilstrækkeligt irriterende, så ryger man ud af et vindue eller bliver likvideret på en anden måde.”

Heller ikke Yevgeniy Golovchenko, der som adjunkt ved Københavns Universitet forsker i desinformation og russisk og ukrainsk politik, mener, at teorien er skudt helt ved siden af. Faktisk mener han, at det er den mest overbevisende udlægning, der er.

“Det er klart, at på nuværende tidspunkt peger pilen mod Kreml – selvfølgelig uden, at vi kan sige med sikkerhed, hvem der står bag,” siger han og fortsætter:

“Putins legitimitet hviler på, at han kan vise, at han er en stærk mand, som vil bringe Ruslands militære storhed tilbage. Han har tabt ansigt over for Prigozhin, der kunne mobilisere en privat hær mod ham og Moskva.”

This describes the image
På sociale medier blev der hurtigt delt både videoer og billeder af det nedstyrtede privatfly. Dette billede blev ifølge det franske nyhedsbureau AFP delt fra en Wagner-affilieret bruger på beskedtjenesten Telegram. Foto: Handout/AFP/Ritzau Scanpix

Også Niklas Rendboe, der er projektforsker ved Forsvarsakademiet med speciale i Wagner-gruppen, mener, at teorien om Ruslands indblanding er sandsynlig. Det skyldes først og fremmest, at der er tale om en operation i russisk luftrum.

“Fordi ulykken sker præcist to måneder efter oprøret, og der var mange vigtige folk på flyet, ser jeg, at det var for at volde skade med vilje – og at det var med Kremls velsignelse, at det er blevet gjort i Ruslands luftrum,” siger han. 

Teori 3: De vestlige lande skød flyet ned

Men rundt omkring på sociale medier peges der på, at Vladimir Putin ikke er den eneste, der har motiv til at ville Yevgeny Prigozhin til livs.

Især USA er i søgelyset, når det kommer til teorier om flystyrteti nogle tilfælde i samspil med NATO.

Her lyder teorien blandt andet, at der i den amerikanske top var bekymring over, at Yevgeny Prigozhin efter sigende periodevis har opholdt sig i Belarus efter sin march mod Kreml.

Andre steder spekuleres der eksempelvis i, om Wagner-gruppens forsøg på at kuppe Kreml i virkeligheden var mislykket bestillingsarbejde fra USA’s præsident, Joe Biden, som nu skulle have vist sin utilfredshed med udfaldet ved at skaffe gruppens ledelse af vejen.

Men spekulationerne om de vestlige landes indblanding giver Alexander With ikke meget for.

“USA har aldrig nogensinde – i hvert fald hvad jeg ved af – turdet at lave den slags operationer inde i Rusland,” siger han og fortsætter:

“Det er meget svært at gøre den slags. At lave sådan en operation i en anden stormagt med en omfattende sikkerhedssektor kræver virkelig, at man har nogle gode efterretninger i tide, fordi man jo skal sætte det hele op og få adgang til de rigtige steder.”

Og så har han svært ved at se, hvad USA’s motiv egentlig skulle være.

“Jeg har svært ved at se, hvad Vesten ville få ud af det, for så længe Prigozhin var i live, var han en udfordrer til Putin.”

Teori 4: Det var et terrorangreb om bord på flyet

Blandt de alsidige teorier om et angreb er der også teorier om, at flyet slet ikke blev ramt udefra, men at styrtet skulle være forårsaget af en bombe på selve flyet – eventuelt som led i et terrorangreb.

Spekulationerne går blandt andet på, at en bombe skulle være blevet placeret på flyets landingsstel, mens der andetsteds berettes om en bombe gemt i en vinkasse. 

Eftersom intet officielt er bekræftet i skrivende stund, kan teorien om en bombe hverken be- eller afkræftes, siger Yevgeniy Golovchenko. Alexander With stemmer i. En bombe er en mulighed, men intet er sikkert.

De afviser til gengæld begge, at der er grund til at spekulere i, om Ukraine, der ellers ifølge brugere på sociale medier har et åbenlyst motiv, skulle stå bag flystyrtet - bombe eller ej.

“Prigozhin var på mange måder  nyttig for Ukraine, fordi han var med til at skabe splid og udstille regimets svaghed i Rusland,” forklarer Yevgeniy Golovchenko.

This describes the image
Yevgeny Prigozhin går også under navnet 'Putins kok', fordi han i mange år drev restauranter og cateringfirmaer. Han var længe en del af Vladimir Putins inderkreds, men deres relation led et afgørende knæk, da Yevgeny Prigozhins Wagner-gruppe gjorde oprør mod præsidenten i slutningen af juni. Foto: Alexey Druzhinin/AFP/Ritzau Scanpix

Det samme siger Alexander With.

“Hvad var det sidste, Prigozhin gjorde, der var bemærkelsesværdigt? Det var, at han kørte mod Moskva og skød russiske kamphelikoptere ned og skabte en masse ravage, som jo var til fordel for Ukraine.”

Spørger man Niklas Rendboe, så kan Ukraine ikke udelukkes i nedstyrtningen - for incitamentet havde de.

“Hvis det er Ukraine, som skulle stå bag, så er det klart, det vil være en symbolsk sejr. De har i mange år hængt Prigozhin op i hjørnet som en slem terrorist, og det er folk under hans ledelse, som formentlig har begået krigsforbrydelser mod ukrainske borgere og civile,” siger han.

Torsdag eftermiddag kommenterede den ukrainske præsident Volodymyr Zelenskyj for første gang på flystyrtet. Her lød meldingen, at Ukraine “ikke havde noget at gøre” med hændelsen, og at “alle ved, hvem der står bag.”

Teori 5: Flystyrtet er iscenesat

Til sidst er der teorien om, at Yevgeny Prigozhin slet ikke omkom i flystyrtet – men at styrtet er iscenesat af enten Yevgeny Prigozhin selv, de russiske myndigheder eller i et samarbejde med hinanden

Spekulationerne går blandt andet på, at Wagner-lederen ikke var passager i det nedstyrtede fly, men derimod i et andet fly, der lettede fra Moskva på samme tid og med samme kurs – mod Sankt Petersborg. Angiveligt vendte flyet om og fløj tilbage til Moskva efter nedstyrtningen af det andet fly.

Det russiske medie Readovka skriver, at Yevgeny Prigozhin plejede at skifte mellem to fly for at undgå at komme i fare og bytte fly i sidste øjeblik. 

Flere medier skriver også, at flere personer relateret til Wagner-gruppen har ændret deres navn til Yevgeny Prigozhin for at lægge et røgslør over lederens rejseplaner og beskytte ham mod angreb. Så selvom Yevgeny Prigozhins navn ifølge flere kilder optrådte på det nedstyrtede flys passagerliste, spekuleres der i, om det var den “rigtige” Yevgeny Prigozhin. 

Og faktisk var Yevgeny Prigozhin muligvis slet ikke med et fly. En mand, der ligner ham, er nemlig blevet fotograferet på vej ind i en helikopter sammen med en sikkerhedsvagt, som Wagner-lederen ifølge tilhængere af teorien skulle være blevet set med før. Men manden, der steg ombord på helikopteren, mangler tilsyneladende ikke en del af sine ene finger, som Yevgeny Prigozhin gør her på billedet.

Det er heller ikke første gang, Wagner-lederen angiveligt skulle være blevet erklæret død. For knap tre år siden styrtede Prigozhin angiveligt ned i et fly, hvorefter han tre dage senere dukkede op. Det får flere til at tænke, at der denne gang kan være tale om et lignende stunt.

This describes the image
Selvom det endnu ikke er sikkert, at Yevgeny Prigozhin faktisk er død, kondolerer Wagner-gruppens støtter allerede flere steder. Her er det angiveligt en af gruppens lejesoldater, der viser sin respekt over for Yevgeny Prigozhin og hans højre hånd, Dmitry Utkin, som eftersigende også var ombord på flyet. Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix

Alexander With forstår ikke logikken i teorierne om et iscenesat flystyrt. Det skaber simpelthen for meget omtale, lyder det.

“Jeg tænker, at hvis man ville iscenesætte sin død, så ville jeg nok personligt gøre det på en mindre spektakulær måde, og så ville jeg også spørge: hvad skulle formålet være?,” siger han og tilføjer:

“Man skal aldrig udelukke noget, når det kommer til russerne. Men han kunne også have iscenesat sin død med et biluheld eller en ildebrand, eller noget der var lidt mindre spektakulært,” siger Alexander With. 

I skrivende stund er Yevgeny Prigozhins lig ikke officielt identificeret blandt de omkomne. Efter sigende er det kun Yevgeny Prigozhins telefon, der er blevet fundet nær det nedstyrtede fly.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 8. sep 2023