Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Fejl i 11 år gammel DR-artikel giver forkert billede af Enhedslistens syn på søskendesex

Faktatjek 23. maj 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Et fejlslagent citat fra 2012 af Enhedslistens daværende retsordfører, Pernille Skipper, får i dag brugere på sociale medier til at klandre partiet for at ville lovliggøre søskendesex. Enhedslistens nuværende gruppeformand, Peder Hvelplund, afviser. Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
  • I adskillige opslag på sociale medier beskyldes Enhedslisten for at ville afkriminalisere søskendesex

  • Men Enhedslisten vil ikke afkriminalisere sex mellem søskende, oplyser partiet til TjekDet

  • Misforståelsen bunder i en gammel DR-artikel fra 2012, hvor flere medier fejlciterede partiets daværende retsordfører, Pernille Skipper

  • Artiklen blev dog ikke rettet, men det er den nu blevet efter TjekDets henvendelse

Enhedslisten vil lovliggøre sex mellem søskende, og det skal stoppes nu.

Sådan kan man læse i flere harmdirrende opslag på både Facebook og Twitter med henvisning til en artikel fra DR. Men artiklen er fra 2012 og er ikke blevet opdateret med korrekte oplysninger. 

Enhedslisten afviste nemlig allerede dagen efter offentliggørelsen af DR’s artikel, at de havde i sinde at gøre det lovligt for søskende at have sex. Og i dag - 11 år senere - er det stadig ikke på tegnebrættet, oplyser partiet til TjekDet.

I 2019 faktatjekkede TjekDet en identisk påstand på Facebook på baggrund af en forkert overskrift i Jyllands-Posten i 2012, som først blev korrigeret efter TjekDets henvendelse - altså seks år efter. DR har nu også rettet deres artikel.


Fejlciteret i medierne

Den 5. november 2012 udgiver DR artiklen “Professor bakker Enhedslisten op om søskendesex”. I artiklen citeres den nu afdøde professor ved Copenhagen Business School (CBS) Vagn Greve for, at såkaldt beslægtede børn skal have lige mulighed for at have sex med hinanden, ligesom adoptivbørn, plejebørn og papsøskende har. 

Og dermed støtter Vagn Greve ifølge DR op om Enhedslistens forslag om netop at afkriminalisere sex mellem søskende. 

Senere samme dag følger Politiken og Jyllands-Posten trop med historier om, at Enhedslisten går ind for, at søskende skal have lov til at dyrke sex med hinanden. 

Men allerede dagen efter udgivelsen af DR’s artikel afkræfter Enhedslisten historien over for Ekstra Bladet og senere på partiets egen facebookprofil.

Historien er den samme i dag, oplyser Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, til TjekDet. 

”Enhedslisten vil ikke gøre sex mellem søskende lovligt. Det slog vi fast allerede i 2012, da den fejlagtige artikel blev bragt, og det er fortsat partiets holdning. Det er selvfølgelig frustrerende, at der mere end 10 år efter stadig florerer en forkert historie,” skriver han i en mail til TjekDet.

Straffelovrådet kiggede på paragraffen

Ifølge straffelovens paragraf 210, stk. 2 er det ikke lovligt for søskende at have sex med hinanden. Bryder man loven, risikerer man op til to års fængsel.

I 2012 stod et halvsøskendepar frem i Information og fortalte om deres kærlighed og deres fælles barn, og det startede en debat om paragraffen.

Og spørgsmålet om Enhedslistens holdning til sex mellem søskende blev oprindeligt taget op i forbindelse med, at Straffelovrådet arbejdede på en betænkning om lovgivningen på sædelighedsområdet, herunder blandt andet sex mellem både halv- og helsøskende.


“Vi har ikke været opmærksomme på fejlen i den artikel. Det burde vi have rettet i 2012”


Overfor Ekstra Bladet udtalte Enhedslistens daværende retsordfører, Pernille Skipper, at partiets umiddelbare holdning var, at paragraffen skulle afskaffes. Hun understregede dog i samme ombæring, at de ville afvente Straffelovrådets arbejde.

"Det kan være, at Straffelovrådet kommer med nogle anbefalinger, der siger noget andet, og der giver mening," sagde hun dengang til Ekstra Bladet.

Straffelovrådet endte med at foreslå at fastholde lovgivningen på området.

DR retter 11 år senere

Selvom den falske historie gentagne gange er blevet afvist, og flere medier efterfølgende har rettet deres artikler, har man altså stadig - 11 år efter - på DR’s hjemmeside kunnet læse, at Enhedslisten har foreslået at afkriminalisere sex mellem voksne. 

Men det har DR nu rettet efter TjekDets henvendelse.

”Vi har ikke været opmærksomme på fejlen i den artikel. Det burde vi have rettet i 2012, men vi er glade for, at TjekDet har gjort os opmærksomme på fejlen nu, så vi kan få det rettet og undgå, at artiklen fremadrettet bliver delt med en fejlagtig fremstilling af Enhedslistens holdning,” skriver Thomas Falbe, chefredaktør i DR Nyheder, i en mail til TjekDet.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 25. maj 2023