Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Ifølge DF er Den grimme ælling bandlyst i børnehaven for at være racistisk. Men de kan ikke nævne et eneste eksempel

Faktatjek 5. okt 2023  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge Dansk Folkeparti må man i børnehaven ikke længere læse H.C. Andersens klassiker Den grimme ælling, fordi den skulle være racistisk. Men partiet kan ikke pege på et eneste eksempel. Billedet her stammer fra Walt Disneys filmatisering af eventyret. Foto: Walt Disney/Ronald Grant Archive/Ritzau Scanpix
  • Dansk Folkepartis webshop sælger anti-woke t-shirts og kopper til dem, der er irriteret over, at man i børnehaven ikke længere må læse H.C. Andersens eventyr Den grimme ælling, fordi det skulle være racistisk

  • Men partiets hovedbestyrelsesmedlem Mikael Lund Jensen, der står bag webshoppen, kan ikke nævne et eneste eksempel på, at en dansk børnehave har bandlyst eventyret

  • Han mener dog at kunne huske en sag fra en børnehave i den britiske by Birmingham. Det er bare ikke lykkedes ham at grave eksemplet frem

Wokeismen har nu fundet vej til det inderste af dansk kulturskat: H.C. Andersens eventyr.

Det lader en tekst på Dansk Folkepartis webshop i hvert fald besøgende tro. En t-shirt og en kop med teksten “Vi elsker kæmpe eskimoer og negerboller” henvender sig ifølge partiet til dem, der vil have “stoppet hysteriet”, som nu også er gået ud over Danmarks mest kendte forfatter og et af hans mest berømte eventyr: 

“Hvis man er bare lidt træt af ting, som vi ikke må sige mere, lidt irriteret over, at man ikke i børnehaven må læse Den grimme ælling, fordi den nu er racistisk og i samme båd som Pippi Langstrømpe og Tintin, som åbenbart også er det,” lyder salgsteksten på Dansk Folkepartis webshop.

Men Dansk Folkeparti kan overfor TjekDet ikke udpege en eneste børnehave, hvor man ikke længere må læse Den grimme ælling.

"Nej, det kan jeg ikke. Det har jeg ikke hørt om. Men der er jo næsten ikke noget, man ikke kan forestille sig længere i den her politisk korrekte verden,” siger Mikael Lund Jensen, der er medlem af partiets hovedbestyrelse og har forfattet teksten på webshoppen. 

"Den er rigtig fin og humoristisk," siger han om teksten.

Der står ellers, at man i børnehaven ikke må læse Den grimme ælling, fordi den nu er racistisk. Men kan du nævne et tilfælde, hvor det faktisk forholder sig sådan i børnehaver i Danmark?

"Nej. Men det behøver jeg heller ikke. Der står jo ikke noget om, at det er i Danmark."

Men har du i det hele taget et eksempel fra en børnehave?

"Nej, ikke endnu."


Tjekdet
Hovedbestyrelsesmedlem Mikael Lund Jensen har digtet tekster til de forskellige typer merchandise i Dansk Folkepartis webshop. Her bliver opstanden mod Pippi Langstrømpe, Tintin og H.C. Andersen brugt til at sælge t-shirts og kopper. Foto: Dansk Folkepartis hjemmeside

Importeret fra USA

I stedet sender Mikael Lund Jensen tre links til amerikanske sider, blandt andet en fra University of Maryland, der i marts sidste år satte fokus på bandlyste bøger. 

Her står, at Den grimme ælling i 2020 var bandlyst i USA for “fortolkninger af, at bogen fremmer minoritetsstemmer og ændrer majoritetens æstetiske værdier.” I hvilket omfang den var bandlyst, fremgår dog ikke af siden. Mikael Lund Jensen meddeler også, at han ikke er sikker på, hvad forklaringen reelt betyder. 

Og så fortæller Mikael Lund Jensen, at han har læst en artikel om en sag i byen Birmingham for omkring ti år tilbage. Men han har svært ved at finde den igen.

Ville du ønske, at du havde brugt et eksempel, der rent faktisk fandt sted i en børnehave i Danmark?

“Det betyder ikke så meget for mig. Det må jeg nok sige. Jeg synes ikke, jeg refererer til en dansk kontekst.”

Men hvad så med en børnehave?

“Jeg kan godt lige grave artiklen (om sagen fra Birmingham, red.) frem.”

Mikael Lund Jensen har ikke sendt information om sagen i Birmingham inden artiklens deadline, og det er ikke lykkedes TjekDet at finde omtale af sagen i Birmingham.

Den grimme ælling har dog ifølge Ekstra Bladet været beskyldt for racisme i Storbritannien. Men i det tilfælde var der tale om en sort chokoladeand med navnet Ugly Duckling og ikke eventyrets indhold.

BUPL, der er pædagogernes fagforening, kender ikke til noget tilfælde, hvor man i børnehaver ikke længere må læse Den grimme ælling, oplyser de til TjekDet.

Heller ikke H.C. Andersen Centret på Syddansk Universitet kender til, at eventyret skulle være beskyldt for racisme eller sløjfet i børnehaver.

Bekæmper wokeisme

Dansk Folkeparti har haft gang i en anti-woke-kampagne, siden partiformand Morten Messerschmidt sidste sommer sendte partiet i kamp mod “krænkelseshysteriet” og identitetspolitik.  

Videoer på Dansk Folkepartis sociale medier fortæller vælgerne, at det er okay at være almindelig, når man bestiller kaffe på en café eller er på date på en restaurant, ligesom det er okay at købe kød i supermarkedet.

 



På kampagnesiden www.stopvanviddet.dk har partiet samlet de grelleste eksempler på, at “woke-sygen har ramt Danmark.” For eksempel at isen Kæmpe Eskimo skifter navn. Men siden er blevet overrendt af woke-aktivister, siger partiets politiske ordfører, Mette Thiesen, ifølge B.T., og aktivisterne har drillet partiet ved at stemme imod, at Dansk Folkepartis “skøre historier” overhovedet skulle være skøre.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.

Opdateret 5. okt 2023