Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Massevaccination kan skabe et ubetvingeligt coronamonster, lyder opråb fra dyrlæge og virolog. Løsningen er vacciner baseret på hans egen teknologi

Faktatjek 29. mar 2021  -  7 min læsetid
Tjekdet
Personer er ved at blive vaccineret i et midlertidigt vaccinationscenter i London.  Foto: Henry Nicholls/Reuters/Ritzau Scanpix
  • Med de omfattende vaccineudrulninger under pandemien risikerer vi at fremtvinge en ustoppelig flugtvariant af coronavirus, som vacciner ikke beskytter mod

  • Sådan lyder vidt delt opråb fra den belgiske dyrlæge og virolog Geert Vanden Bossche, der undrer sig over, hvorfor ingen eksperter synes at bekymre sig om truslen

  • Han foreslår, at man i stedet for de nuværende coronavacciner bruger en anden type vaccine baseret på en teknologi, han selv har arbejdet på i flere år

  • Geert Vanden Bossches bekymring for flugtvarianter er faktisk reel, lyder det fra danske forskere. Men den er ikke noget godt argument for at droppe de nuværende coronavacciner

  • Desuden er vaccinetypen, han foreslår, ikke udviklet, og det er tvivlsomt, om teknologien bag overhovedet virker

Med massevaccination risikerer vi, at coronavirus muterer til et “ubetvingeligt” og “vildt monster”, som vaccinerne ikke vil virke imod. 

Sådan lyder opråbet fra belgiske Geert Vanden Bossche, der er uddannet dyrlæge og ph.d. i virologi. Han undrer sig over, at Verdenssundhedsorganisationen WHO, myndigheder, forskere og eksperter verden over ikke er bekymrede for truslen.

Belgieren er den seneste måneds tid blevet et populært navn blandt vaccineskeptikere sociale medier. Ifølge flere opslag er Geert Vanden Bossche nemlig ikke hvem som helst. Det forlyder, at han har været ansat ved den humanitære velgørenhedsorganisation Bill & Melinda Gates Foundation, der er grundlagt af Microsoft-stifteren Bill Gates. 

Og netop Bill Gates og hans organisation er under coronapandemien blevet midtpunktet i en konspirationsteoreti, hvor han beskyldes for at ville affolke verden med “vacciner” under dække af humanitær velgørenhed. Derfor hyldes Geert Vanden Bossche som en insider, der endelig tør sige sandheden om vacciner.

I forskellige vaccineskeptiske opslag på sociale medier lovprises han som “en af verdens absolut bedste top-eksperter i vacciner“, “vaccineforskningsekspert” og “internationalt anerkendt seniorforsker med ekspertise på vaccineområdet”. 

Men Geert Vanden Bossches bekymring om et 'coronamonster' skabt af vaccinerne er hverken en ny sandhed eller en overset problemstilling, siger forskere til TjekDet. Og det er heller ikke noget godt argument for at stoppe med at vaccinere, sådan som Geert Vancen Bossche foreslår.

Den immunitet, man får ved at blive smittet, presser nemlig også virussen til at mutere. Desuden vil det være muligt løbende at tilpasse vaccinerne til nye mutationer, og det vil have værre konsekvenser end virusmutationer at stoppe med at vaccinere, påpeger forskere. 

Hvad der i øvrigt slet ikke bliver nævnt i de mange opslag på sociale medier er, at Geert Vanden Bossche slet ikke er imod massevaccination. Han vil bare have lavet vacciner med en anden teknologi. Endda én han ifølge sit eget cv arbejder på at udvikle.

Men det er tvivlsomt om den vaccineteknologi, han foreslår, overhovedet vil virke, mener immunologer. Dokumentationen mangler nemlig.

Det siger Vanden Bossche 

Geert Vanden Bossche har udtrykt sin bekymring i et åbent brev, som han lagde op på det sociale medie Twitter 3. marts i år. Hans twitterprofil er oprettet samme dag og har siden fået mere end 22.000 følgere. 

Senere har han på sin hjemmeside lagt en længere tekst op, hvor han uddyber baggrunden for bekymringen.

Her forklarer han, at virussens mulighed for at sprede sig begrænses i takt med, at flere og flere bliver vaccineret. Det “tvinger” virussen til at mutere, så den kan inficere folk, der allerede er vaccineret, og dermed sikre sin fortsatte overlevelse. Og det skulle ifølge Geert Vanden Bossche øge risikoen for mutationer, der kan omgå beskyttelsen fra vaccinerne, altså det man kalder “flugtvarianter”.
Flugtvarianter er ikke videre bekymrende, skriver Geert Vanden Bossche, så længe der kun er lille sandsynlighed for, at disse nye varianter hurtigt finder en ny vært. Men under en viral pandemi er sandsynligheden stor, lyder det i brevet. 

“Det bliver fortsat sværere at forestille sig, hvordan konsekvenser af den omfattende og fejlagtige menneskelige indblanding i denne pandemi ikke vil udrydde store dele af verdens befolkning,” skriver Geert Vanden Bossche og fortsætter:

“Kun få andre strategier, man kan forestille sig, vil mere effektivt kunne forvandle en relativt harmløs virus til et bio-masseødelæggelsesvåben.” 

“Nøglespørgsmålet er,” skriver Geert Vanden Bossche, “hvorfor ingen synes at bekymre sig om viral immunflugt?” 

Ikke en ny bekymring

Men det er der faktisk mange, der allerede gør. Geert Vanden Bossches bekymring for flugtvarianter er nemlig ikke ny. Tværtimod er risikoen blevet overvejet nøje, lyder det fra Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet. Han påpeger, at det er muligt at tilpasse vaccinerne til eventuelle flugtvarianter. 

“Ingen har lagt skjul på, at vi kan risikere, at der opstår nye varianter, og at vi eventuelt skal lave nye udgaver af nogle af vores vacciner for at komme en flugtvariant til livs,” siger han.

Jan Pravsgaard Christensen finder opbakning hos Rune Hartmann, der er professor i immunologi på Aarhus Universitet. 

“Frygten er mere, at mutationerne vil komme i en hastighed, hvor det vil være svært at følge med i tilpasning af vacciner. Men det (hastige mutationer, red.) er ikke noget, man traditionelt har set så meget med coronavirusser,” siger Rune Hartmann. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Rune Hartmann er professor i medfødt immunologi på Aarhus Universitet. (Foto: Lisbeth Hejlesen/Aarhus Universitet)


Værre ikke at vaccinere

Ifølge begge forskere er der altid en risiko for, at virus muterer, så den kan undslippe immunitet. Det gælder, uanset om immuniteten er opstået gennem vacciner eller naturligt.

“Det er rigtigt, at hvis man lægger pres på et virus (begrænser dens mulighed for at udbrede sig, red.), så risikerer man at selektere en variant, der har nogle fordele og kan begynde at sprede sig. Men det er sådan set ligegyldigt, om det pres sker gennem flokimmunitet eller vacciner,” siger Jan Pravsgaard Christensen.

Risikoen for, at man får fremdyrket en flugtvariant, er mindre, når smitten ikke er så udbredt. Man kan derfor mindske risikoen for disse mutationer ved at holde smitten nede, indtil man er kommet langt i udrulningen af vacciner, lyder det fra Rune Hartmann. 

“Så flugtvarianter er bestemt en bekymring. Men omkostningerne ved slet ikke at vaccinere er endnu værre,” vurderer han.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen er det misforstået, når Geert Vanden Bossche alene udpeger vaccination som et problem i forhold til flugtvarianter. 

“Selv hvis folks immunitet kun var kommet ved helt almindelig smitte med coronavirus, er der ikke noget, der forhindrer virussen i at mutere til en variant, der kunne undslå sig immuniteten og dermed skabe en ny epidemi,” siger han. 

Han påpeger, at det ikke er noget unikt for coronavirus. Derimod er det virussens natur at forsøge at undslå sig immunitet, så den kan finde den næste celle at gro i. 

“Det er formentlig derfor, vi har set mutationer som i for eksempel Manaus i Brasilien, hvor over 60 procent havde været smittet. Nu er der en variant, som de ikke er ordentligt beskyttede mod, så de bliver smittet igen. Det har ikke noget med vacciner at gøre,” siger Jan Pravsgaard Christensen. 

Ikke hold i løsningsforslag

Selvom Geert Vanden Bossche slår alarm over massevaccination, så er hans forslag til at undgå truslen fra flugtvarianter faktisk ikke at stoppe vaccinationerne. Han mener bare ikke, det skal ske med de kendte coronavacciner. Derimod bør vacciner basere sig på såkaldte Natural Killer-celler, eller NK-celler.

Den idé giver Jan Pravsgaard Christensen ikke meget for. 

“NK-celler har ikke hukommelse, så det giver ikke rigtig mening at lave en vaccine, der er baseret på dem. Ideen med vaccinerne er netop, at du får nogle hukommelsesceller, der bliver siddende tilbage og kan reagere, hvis du bliver smittet,” siger han. 

Rune Hartmann forklarer, at effekterne af NK-baserede vacciner er meget omdiskuterede. Teknologien er kun på et stadie, hvor man laver forsøg i mus. For 4-5 år siden udkom nogle publikationer, som så lovende ud, men sidenhen er der rejst væsentlige bekymringer om dem, fordi andre laboratorier ikke har kunnet nå frem til de samme resultater, lyder det fra Rune Hartmann. 

“Mig bekendt findes der ikke noget eksempel på, at man kan lave en virksom vaccine baseret på NK-celler,” siger han.

Og selv hvis teknologien skulle vise sig frugtbar til vacciner, hjælper det os ikke nu og her.

“Den løsning, han foreslår, er ikke noget, vi kan rulle ud hverken i år eller de næste mange år,” siger Rune Hartmann. 

Taler for egen teknologi

At Geert Vanden Bossche plæderer for den omdiskuterede vaccineteknologi, der ifølge de to forskere i bedste fald har lange udsigter, er måske ikke så mærkeligt endda.

På hans LinkedIn-profil kan man nemlig læse, at han som opfinder af en ny vaccineteknologi baseret på netop NK-celler har grundlagt virksomheden Univac. Ifølge cv’et på hans hjemmeside arbejdede han i virksomheden fra 2011 til 2017. Univac gik konkurs i 2017.

Geert Vanden Bossche er nu - ifølge sit cv - uafhængig forsker, der blandt andet beskæftiger sig med design og udvikling af NK-cellebaserede vacciner. I sit virale opråb angiver Geert Vanden Bossche sig som “vaccineekspert” og “tidligere ansat ved Bill & Melinda Gates Foundation”. 

Og det fremgår da også af hans cv, at han var ansat ved Bill & Melinda Gates Foundation maj 2008 til juni 2011. På cv’et kan man desuden læse, at han har haft flere andre ansættelser med relation til vacciner og vaccineudvikling.

Artiklen fortsætter under billedet


Ifølge Geert Vanden Bossches LinkedIn-profil var han ansat ved den humanitære velgørenhedsorganisation Bill & Melinda Gates Foundation i godt tre år. (Foto: Skærmbillede fra LinkedIn)Men at Geert Vanden Bossche skulle være vaccineekspert eller nogen særlig anerkendt virolog, sætter begge immunologer, TjekDet har talt med, store spørgsmålstegn ved. Jan Pravsgaard Christensen påpeger eksempelvis, at Geert Vanden Bossche ikke har publiceret videnskabelige artikler om vacciner. 

Søger man efter hans navn i den store medicinske forskningsdatabase PubMed, får man otte resultater. Den seneste artikel er fra 1995, og ingen af artiklerne handler om vacciner.

På hans cv nævner han dog én videnskabelig artikel om vacciner. Den er fra 2017 og er udgivet i tidsskriftet Journal of Molecular Immunology Research, der ikke indgår som kilde i PubMed-databasen. Tidligere fremgik det af cv’et, at artiklen var en såkaldt A1-udgivelse, altså en udgivelse i et anerkendt tidsskrift med studier af særlig høj kvalitet, hvor fagfæller gennemgår studierne inden udgivelse. 

Efter det belgiske faktatjekmedie Knack havde givet hans cv et grundigt eftersyn, rettede Geert Vanden Bossche i cv'et, så det ikke længere fremgår, at hans artikel er udgivet i et A1-tidsskrift. 

Ifølge Knack er Journal of Molecular Immunology Research nemlig et såkaldt ‘predatory’-tidsskrift, hvor forskere betaler for at få deres forskning udgivet, og hvor der foretages begrænset eller slet ingen fagfællebedømmelse.

TjekDet har kontaktet Bill & Melinda Gates Foundation for at få ansættelsesforholdet mellem Geert Vanden Bossche og organisationen bekræftet, men vores henvendelse er ikke blevet besvaret.

“Forskerne har ingen forstand”

TjekDet har foreholdt Geert Vanden Bossche forskernes kritik af hans forslag om, at vaccinationerne skal foregå med NK-baserede vacciner. 

Til det svarer han på mail, at de forskere, TjekDet har talt med, “ingen forstand har på de mekanismer, der indgår i design af NK-cellebaserede vacciner.”

Han giver desuden udtryk for, at det ikke nødvendigvis vil have mere dødelige konsekvenser at holde inde med at vaccinere. Her nævner han tidlig behandling, naturlig immunitet og beskyttelse af sårbare som måder at begrænse dødeligheden. 

TjekDet har efterspurgt hans dokumentation for, at en vaccine baseret på NK-celler skulle være virksom, men det har han ikke efterkommet. 

Desuden mener han ikke, man behøver have en lang række udgivelser bag sig for at være vaccineekspert. 

Han har heller ikke ønsket at svare på, om han har betalt penge for at få sit vaccinestudie udgivet.

Opdateret 1. jul 2021