Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Udmelding bliver misforstået: Nej, den amerikanske sundhedsstyrelse har ikke erklæret PCR-testen ubrugelig

Faktatjek 5. aug 2021  -  4 min læsetid
Tjekdet
Coronatestcenter i Tyskland, hvor borgerne kan få foretaget testen uden at forlade bilen. Foto: Frank Hoermann/AP/Ritzau Scanpix
  • CDC indrømmer nu, at deres PCR-test er komplet ubrugelig, og de har derfor trukket testen af markedet, blandt andet fordi den har sammenblandet ny coronavirus og influenzavirus

  • Sådan lyder det i hvert fald i adskillige opslag på sociale medier, der henviser til en artikel på CDC’s egen hjemmeside

  • Men brugere verden over læser udmeldingen fra CDC forkert. Der står ikke, at CDC trækker testen tilbage, fordi den ikke har kunnet skelne mellem influenza- og coronavirus

  • CDC's mål er derimod at udskifte en ældre PCR-testtype med nyudviklede og mere effektive udgaver af PCR-testen, der kan teste for både influenza- og coronavirus på samme tid, oplyser myndigheden til TjekDet

De smittetal, der hver dag siden corona-pandemiens start har givet sundhedsmyndigheder verden over et praj om, hvor slemt det står til med udbredelsen af coronavirus, har hele tiden været fyldt med fejl.

Tallene baserer sig nemlig på resultater fra de såkaldte PCR-test, som angiveligt ikke kan skelne mellem influenza- og SARS-CoV-2-virussen, der forårsager covid-19. Det har den amerikanske sundhedsstyrelse (CDC) netop indrømmet, og styrelsen har i samme ombæring trukket testene tilbage.  

Sådan lyder budskabet i hvert fald i en lang række enslydende opslag, der i øjeblikket deles massivt Facebook.

Men facebookbrugerne misforstår, hvad CDC skriver i en udmelding til sundhedsfagligt personale.

Den amerikanske sundhedsstyrelse hverken indrømmer eller mener, at PCR-testen er eller har været ubrugelig, oplyser CDC til TjekDet. De har blot tilbagekaldt en ældre udgave af PCR-testen, fordi nyere og mere effektive udgaver er blevet udviklet.

De nye test kan blandt andet teste for både ny coronavirus og influenza på én gang, hvorimod den hidtidige test, som CDC nu vil trække tilbage, kun kan teste for ny coronavirus.


CDC-udmelding misforstås

Hele postyret har rod i en udmelding, som CDC lagde på sin hjemmeside 21. juli. Udmeldingen er målrettet sundhedsprofessionelle, der udfører PCR-tests i USA.

I udmeldingen står der intet sted, at PCR-testen er upålidelig, at den ikke kan skelne coronavirus fra influenzavirus, eller at der ikke skal testes med PCR-tests fremadrettet.

Der står dog, at CDC efter 31. december i år vil tilbagetrække en specifik type af PCR-test med betegnelsen CDC 2019 Novel Coronavirus (2019 nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel. Testen udviklede CDC i pandemiens spæde begyndelse.

Men tilbagetrækningen fra 31. december skyldes ikke, at testene er upræcise, oplyser CDC til TjekDet.

“CDC 2019 Novel Coronavirus (2019 nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel er en meget præcis test, og tilbagetrækningen skyldes ikke testens performance. Da den blev udviklet, indfriede den et vigtigt behov, men efterspørgslen for testen er faldet i takt med udviklingen af andre og mere effektive tests,” skriver Jade Fulce, der er talskvinde for CDC.

Blandt de nye, mere effektive tests er eksempelvis såkaldte multipleks-tests, som CDC i deres udmelding opfordrer laboratorier i USA til at erstatte de gamle PCR-tests med inden 31. december.

Som det er nu, kræver det én slags PCR-test at teste for coronavirus og en anden for at kunne teste for influenzavirus. Men hvor de tilbagetrukne PCR-tests udelukkende var i stand til at detektere coronavirus, er multipleks-tests i stand til både at detektere og skelne mellem influenzavirusser og coronavirus fra podepinden, oplyser CDC til TjekDet. Det samme kan man læse i udmeldingen på CDC’s hjemmeside.

Det betyder, at man i samme podning kan finde ud af, om en person er inficeret med enten coronavirus eller en influenzavirus. Det kan spare tid og ressourcer særligt i betragtning af, at influenzasæsonen er nært forestående, står der i udmeldingen.

Men det er altså ikke sådan, at de hidtidige tests ikke har kunnet skelne coronavirus fra influenzavirus. Modsat multipleks-tests ledte de tests, CDC trækker tilbage 31. december, nemlig slet ikke efter influenzavirus. Derfor vil man altså ikke få en positiv PCR-test, hvis man kun var inficeret med influenzavirus, som det altså påstås i flere facebookopslag.

Udmeldingen fra CDC er da heller ikke noget, der giver panderynker hos Anne Spurkland, immunolog og professor ved Universitetet i Norge, som har udtalt sig til det norske faktatjekmedie Faktisk, der har undersøgt samme påstand.

Ifølge hende giver det god mening, at CDC nu anbefaler nyere PCR-tests. Udover at de nye tests er i stand til at teste for både influenza og ny coronavirus, peger hun nemlig på, at visse, tidlige PCR-testtyper ikke altid er i stand til at opsnappe de nye mutationer af SARS-CoV-2, der er opstået med tiden. Det skulle de nye tests ifølge hende være indstillet bedre til.

Den PCR-testtype, CDC's udmelding drejer sig om, står ikke nævnt som en af dem, der har haft problemer med at detektere de forskellige mutationer. 

TjekDet har kontaktet brugeren bag et af de opslag med flest interaktioner. Vi ville gerne have spurgt, om det ikke er betryggende, at PCR-testen trods alt har virket helt efter bogen. Men brugeren er trods flere beskeder via forskellige kanaler, blandt andet Facebook og mail, ikke vendt tilbage på henvendelserne.

PCR-testen er en sikker og velkendt testtype

Når man tester for ny coronavirus med en PCR-test, leder man efter virussens arvemateriale - det såkaldte RNA - ved at pode i enten næse eller hals med en podepind. Det er en meget følsom testtype, der kan påvise infektion med ny coronavirus ud fra meget små mængder af virussens RNA, fordi testen er i stand til at forstørre mængden af den virus, man tester for. Den beskrives samtidig som den mest sikre testtype, når man skal finde ud af, om en person er inficeret med ny coronavirus eller ej. 

 

Selvom de fleste danskere nok først har lært PCR-testen at kende i forbindelse med coronapandemien, så er det en ganske velkendt testtype, der allerede blev opfundet i 1985. Den kan indstilles til at lede efter en lang række virusser, herunder altså SARS-CoV-2, der er skyld i covid-19-sygdommen.

 

Kilder: Coronasmitte, Statens Serum InstitutThe polymerase chain reaction in the diagnosis and evaluation of pulmonary infections

Blot endnu en mistænkeliggørelse af PCR-tests

Det er langt fra første gang, at PCR-testen beskyldes for at være ubrugelig.

Faktisk skulle selv opfinderen af PCR-testen, den nu afdøde Kary Mullis, have sået tvivl om, hvorvidt man overhovedet kan stole på testens resultater. Kary Mullis døde 7. august 2019, altså inden den verserende covid-19-pandemi startede.

“Med en veludført PCR-test kan man finde næsten hvad som helst i hvem som helst,” har han nemlig sagt til en paneldebat i 1997. Og det blev altså brugt som bevis på, at PCR-testen er upålidelig i utallige danske og udenlandske opslag.

Men citatet er langt fra bevis på, at PCR-testen er upålidelig, viste TjekDets faktatjek.

”Når Kary Mullis siger, at en veludført PCR kan finde nærmest hvad som helst i hvem som helst, så er forudsætningen for det, at det 'hvad som helst' rent faktisk er til stede – så kan du finde det med PCR. PCR finder ikke noget, som ikke er der,” sagde Gorm Lisby, overlæge på afdelingen for Klinisk Mikrobiologi ved Amager og Hvidovre Hospital, dengang til TjekDet.

Angiveligt skulle domstole i flere europæiske lande også have dømt PCR-testen ubrugelig. Men heller ikke her var der tale om et dødsstød til PCR-testen. 

 

Opdateret 5. aug 2021