Rasmus Seebach er tilføjet til svindlernes buffet af lokkemad
-
Falske B.T.-artikler med sangeren Rasmus Seebach florerer lige nu på som annoncer på Facebook
-
Annoncerne er endnu et svindelnummer, som minder meget om dem, TjekDet tidligere har undersøgt
-
Omdrejningspunktet for svindlen er investering i kryptovaluta og har altså ikke noget med Rasmus Seebach at gøre
‘Rasmus Seebach: Jeg kan ikke lade være med at tænke på, at mange mennesker måske har de samme problemer som mig’.
Sådan lyder overskriften på en falsk B.T.-artikel, der i øjeblikket florerer som link i en annonce på Facebook. Med i opslaget er et billede, der skal forestille Rasmus Seebach i en ambulance.
Og det er bare ét af mange opslag og annoncer med Rasmus Seebach, der lige nu florerer på Facebook. Alle med nogenlunde samme ordlyd og med et manipuleret billede af den kendte sanger, som ud fra billederne at dømme er kommet ud for en ulykke.
Men hvis du klikker på linket, sker der noget mystisk. Du bliver nemlig ikke ført videre til B.T., men ender i stedet på en side med navnet ‘Immediate Edge’, hvor du tilsyneladende kan investere i kryptovaluta.
Siden afslører, hvad der i virkeligheden er på spil. Der er tale om investeringssvindlere, som har misbrugt endnu en kendis i jagten på dine penge.
Et velkendt svindelnummer
Immediate Edge er ikke helt ukendt og minder til forveksling om mange af de andre investeringssites, som TjekDet tidligere har stiftet bekendtskab med i forbindelse med investeringssvindel. Blandt andet i sagen med Anne Glad, hvor siden dog havde navnet ‘Immediate Vortex’.
Websitet reklamerer med ‘Tjen fra 6000-1400 kr dagligt med verdens mest intelligente kryptosoftware’. I det ene hjørne af sitet er der placeret et banner, hvor der står: ‘Skynd dog! Kun 43 pladser tilbage’. Læg mærke til, at udover stavefejlen til sidst, ville man typisk sætte det største tal først, når man angiver et interval. Det kan være en indikator på, at siden ikke er helt legitim.
Rasmus Seebach og Anne Glad er langt fra de eneste kendte, som er blevet misbrugt som blikfang for den type svindel. Det gælder for eksempel også Anders Lund Madsen, Jeff Bezos, Mads Mikkelsen, Sofie Linde, Louise Wolff og Mette Frederiksen.
Typisk har billederne været tilknyttet et link, som fører læseren frem til en falsk artikel, på en side, som ved første øjekast ligner et dansk medie - for eksempel B.T. Artiklen beskriver, hvordan kendissen har tjent styrtende med penge efter at have investeret i kryptovaluta. I artiklen er der inkluderet supplerende, opdigtede citater. Sidst vil læseren blive præsenteret for et link, som dirigerer hen til et website, hvor de skal oprette sig som bruger ved at opgive navn, telefonnummer og mail.
Herigennem kan svindlerne misbruge oplysningerne til at kontakte brugeren og rådgive dem til investeringer, som i værste fald kan have økonomiske konsekvenser, hvis brugeren lokkes til at videregive kreditkortoplysninger.
Netop det afprøvede TjekDet i Anne Glad-sagen, hvilket førte til, at vi blev ringet op af rådgivere, som ønskede at hjælpe med at installere systemet, mod at vi delte vores kreditkortoplysninger. Rådgiverne viste sig dog at være knap så velvillige, da vi på TjekDet afslørede os som journalister.
Rasmus Seebach i Tyrkiet
Og billedet i opslaget af Rasmus Seebach i ambulancen? Det trænede øje ville nok kunne se, at sangerens ansigt er redigeret, da hans hoved er stærkt afgrænset.
Med programmet Invid, får vi teorien bekræftet. Invid er et program, som kan hjælpe med at verificere videoers og billeders ægthed ved at analysere på forskellige parametre. Som det kan ses på billedet herunder, er Rasmus Seebachs ansigt dækket af en gul farve, som indikerer, at det er redigeret ind på billedet efterfølgende.
Vi har dernæst lavet en omvendt billedsøgning ved hjælp af Google Images for at finde det originale billede. Her finder vi et match med et billede, som er identisk på nær ansigtet på personen, som sidder ned. På det originale billede er det en ældre herre med mundbind, som sidder i det, der ligner en ambulance.
Billedet blev bragt den 15. maj 2020 i det tyrkisk nyhedsmedie Anadolu Ajansı i forbindelse med en historie om Tyrkiets håndtering af covid-19. Billedet er altså blevet stjålet og derefter manipuleret for at fungere som blikfang i danske opslag.
Rasmus Seebachs manager, Nicolaj Bundesen, fortæller til TjekDet, at de er fuldt bevidste om svindlen, men har svært ved at få den fjernet:
“Vi ser desværre rigtig mange eksempler på det. Når man ikke kender afsenderen, er det svært at rette henvendelser om for eksempel krænkelser af varemærkeloven, ophavsretten eller ideelle rettigheder. Derfor bliver det til Facebook, vi henvender os til, og her ser vi ingen tegn på at det bliver håndteret."
Nicolaj Bundesen håber, at Facebook vil styrke deres indsats på området, særligt i lyset af, at AI og deepfake vinder indpas og kan risikere at gøre svindlen mindre gennemskuelig.
Hvis skaden er sket: Er du kommet i kløerne på bitcoin-fupmagerne og har udleveret dine kreditkortoplysninger, bør du omgående kontakte din bank.
Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her.