Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Amerikanske tilstande eller løse rygter? Prominent politiker spekulerer i valgsvindel ved det svenske valg

Indsigt 9. sep 2022  -  4 min læsetid
Tjekdet
Partisekretær i Sverigedemokraterna, Richard Jomshof, frygter, at valgsvindel kan afgøre det svenske valg den 11. september. Foto: Henrik Montgomery/TT/Ritzau Scanpix
  • På søndag er der valg i Sverige

  • Ifølge partisekretæren i Sverigedemokraterna på den yderste højrefløj kan valgsvindel afgøre valget 

  • To svenske eksperter ser en delvis bekymring i befolkningen, men tror ikke på amerikanske tilstande, hvor store dele af befolkningen er overbeviste om, at der har foregået valgsvindel

  • Både eksperterne og de svenske myndigheder afviser rygterne om valgsvindel

“Når valget afgøres på marginaler, så kan den slags valgfusk, eller hvad man nu skal kalde det - det er klart, så kan det afgøre valget.”

Udtalelsen her kommer ikke fra en republikansk politiker i USA. Derimod er det Richard Jomshof, partisekretær og parlamentsmedlem for det svenske højrefløjsparti Sverigedemokraterna (SD), som for nylig luftede sine tanker om valgsvindel i et interview med det højreradikale onlinemedie Samnytt

Og det er en højaktuel udmelding, for svenskerne skal til stemmeurnerne på søndag. Men bliver der talt om valgsvindel andre steder end i højrefløjsmedier, og har bekymringen spredt sig i den svenske befolkning?

Det har vi spurgt en forsker og en journalist i Sverige om. 

Bekymrer dele af befolkningen

Hugo Ewald Hurinsky, faktaredaktør på den svenske avis Dagens Nyheter, mener, at Richard Jomshofs udtalelse har givet anledning til frygt i visse dele af befolkningen for et scenarie som det i USA efter præsidentvalget i 2020.

“Jeg tror, nogle folk er bange for, at der vil opstå en USA-lignende situation, hvor en stor gruppe mennesker påstår, at valget var rigged (fusk, red.),” siger Hugo Ewald Hurinsky til TjekDet.

Samtidig har han på sociale medier set en bekymring for, at talen om valgfusk vil mindske tilliden til valgsystemet i Sverige - især på længere sigt. Det er dog ikke noget, der optager svenskerne bredt set.

“Så der har været en frygt, men ikke store diskussioner om det,” siger han.

Richard Jomshof er som partisekretær den næsthøjest rangerende i Sverigedemokraterna, og ifølge Hugo Ewald Hurinsky er han ideologisk, intellektuel i sin fremtræden og ikke typen, der tyer til mudderkastning. 

“Derfor tror jeg ikke, at det er en påstand, han bare slynger ud,” siger Hugo Ewald.

Efter udtalelsen om valgsvindel trak Richard Jomshof en smule i land i et interview med Dagens Nyheter. Han mener nemlig ikke, at der er en organiseret sammensværgelsen mod Sverigedemokraterna i spil. Men han er bekymret for, om det på enkelte valgsteder bliver gjort sværere at stemme på partiet.

“I Sverige er der forskellige papirer for hvert parti, som man vælger og lægger i stemmeurnen. Richard Jomshof rejser spørgsmålet - som flere andre på sociale medier også har rejst - om de ansvarlige på valgstederne gemmer Sverigedemokraterna-stemmesedlerne for at afholde folk fra at stemme på dem. Det er den konkrete frygt, han udpeger,” siger Hugo Ewald Hurinsky.

Ønsker at så tvivl om valgsystemet

Anamaria Dutceac Segesten, lektor i Europastudier og docent i Strategisk Kommunikation ved Lund Universitet, ser rygterne om valgsvindel som det eneste klare eksempel på desinformation i den svenske valgkamp.

Hun forklarer til TjekDet, at også politikere i Sverigedemokraternas lokalafdelinger i byerne Falkenberg og Arvika har forsøgt at rejse spørgsmålet om valgsvindel. De har beklaget sig over, at der ikke er nået Sverigedemokraterna-stemmesedler ud til deres valgsted. 

Desuden har medlemmer af partiet Alternativet för Sverige bidraget til rygtespredningen ved at sprede ideen på anonyme internetfora som 4chan og det svenske Flashback. Alternativet för Sverige ligger politisk længere til højre end Sverigedemokraterna og er inspireret af tyske Alternative für Deutschland, men anses ifølge Anamaria Dutceac Segesten for at være mere ekstreme.

“Sverigedemokraterna ønsker at så tvivl om valgsystemet og underminere dette års valgresultater, hvis resultaterne ikke favoriserer deres politik. Den fremgangsmåde minder naturligvis om det, som Trump og flere af hans vælgere brugte i USA, men jeg tror ikke, at det her vil slå igennem blandt svenskerne,” siger Anamaria Dutceac Segesten.

Artiklen fortsætter under billederne


Hun tilføjer, at regeringen og medierne op til valget har forberedt befolkningen på rygter om valgsvindel og andre konspirationsteorier ved “pre-bunking” af historier. 

“Men det er muligt, at disse rygter alligevel virker hos Sverigedemokraternas vælgerbase. Vi så det allerede efter valget i 2018, hvor partiet fik færre stemmer, end de var spået til i meningsmålingerne. Det fik flere i partiet til at råbe højt om valgsvindel,” siger Anamaria Dutceac Segesten.

Det er dog hendes indtryk, at også Sverigedemokraternas vælgere respekterer det svenske valgsystem og myndighederne. 

“I hvert fald nok til at kunne acceptere valgresultatet. Det er ikke som i USA, hvor Trump-tilhængerne reagerer meget voldsomt, fordi de simpelthen ikke har tillid til etablissementet og blev opmuntret af den tidligere præsident til at gøre oprør.”

Valmyndigheten opdaterer lovgivning

Forud for søndagens valg har de svenske valgmyndigheder gjort en ekstra indsats for at øge tilliden i befolkningen. Valgsystemet blev nemlig mødt af kritik for sjusk og manglende kontrol ved valgstederne efter valget i 2018. Der var ikke konkrete eksempler på svindel.

Derfor trådte en lovændring i kraft 1. februar i år, som skal styrke valgprocessen og beskytte vælgernes ret til at stemme i fortrolighed. Valmyndigheten, der er ansvarlig for valgprocessen, ser derfor nu valgsystemet som så robust, at det i princippet er umuligt at påvirke det svenske valg. 

Det forklarer Anna Nyqvist, kontorchef i Valmyndigheten, til TjekDet i en mail.

“Valget er gennemsigtigt og decentraliseret. Der er en klar proces for mistanke om snyd eller sabotage, og det er muligt at klage over valgresultatet til Valgbedømmelsesnævnet, som undersøger, om der er sket en fejl, og om den fejl kan have påvirket valgresultatet. I sådanne tilfælde kan de tage stilling til genvalg eller omtælling,” lyder det.


“Vi har set eksempler på, at folk har skrevet på sociale medier, at de har opdaget valgsvindel”


De fleste af henvendelserne, Valmyndigheten indtil videre har fået fra kommunerne op til årets valg, handler om manglende stemmesedler ved valgstederne. Det er der indtil videre 50 eksempler på. Netop det, som nogle af Sverigedemokraternas politikere har beklaget sig over og brugt som argument for valgsvindel.

Men ifølge Anna Nyqvist er der altid mulighed for at stemme på alle partier. Hvis der mangler stemmesedler for et parti, kan man stemme med en blank stemmeseddel.

“Vi har tidligere peget på, at eksemplerne på manglende stemmesedler er en svaghed i det svenske valgsystem. Ikke fordi det påvirker valgresultatet, men fordi det forårsager spredning af rygter om snyd og valgsabotage,” skriver hun i mailen.

Sverigedemokraterna forbereder vælgerne

Det kommer ikke bag på Hugo Ewald Hurinsky fra Dagens Nyheter, at Sverigedemokraterna forsøger at sprede rygter om valgsvindel, for allerede efter valget i 2018 begyndte de at tale om det. Dengang oprettede partiet en facebookgruppe, hvor folk kunne dele vidnesbyrd om mulig valgsvindel. 

“Vi har set eksempler på, at folk har skrevet på sociale medier, at de har opdaget valgsvindel. Men der har ikke været en stor kampagne som i USA, hvor mange politikere gik ud i forvejen og fik det på dagsordenen.”

Hugo Ewald Hurinsky tror, at Richard Jomshof med sin kommentar forsøger at anspore Sverigedemokraternas vælgere i tilfælde af, at de ikke får det ønskede resultat - altså hvis de igen får færre stemmer end i prognoserne, eller Socialdemokraterna forbliver ved magten. 

“Men det er faktisk mit indtryk, at mange i Sverigedemokraternas vælgerbase allerede nu tror, at der er svindlet med valget - i hvert fald hvis man skal tro forskellige konti på sociale medier.”

Opdateret 9. sep 2022