"Det rene vrøvl": Covid-vacciner beskyldes for at stå bag tre ud af fire dødsfald

Faktatjek 29. aug 2024  -  3 min læsetid
Tjekdet
Ifølge opslag på sociale medier kan vaccination mod covid-19 forbindes med hele 74 procent af alle dødsfald. Men studiet, der bruges som dokumentation, dokumenterer det ikke. Foto: Pascal Pochard-Casabianca/AFP
  • Adskillige opslag på sociale medier hævder, at 74 procent af alle dødsfald skyldes covid-vacciner

     

  • Påstanden, der er baseret på et amerikansk studie, bliver flittigt delt på sociale medier

     

  • Men studiet bliver refereret forkert, og i øvrigt kan det intet konkludere om vacciner og dødelighed, siger forskere

Er det rigtigt, at “obduktionsdata viser, at 74 procent af alle dødsfald er direkte forbundet med covid-skud”?

Sådan lyder det i hvert fald i adskillige danske facebookopslag, der har oversat en artikel fra det coronaskeptiske medie Slay News, der omtaler et amerikansk studie.

Samme påstand har cirkuleret i flere lande, ligesom studiet er blevet delt i vaccineskeptiske fora på sociale medier.

Tjekdet
Uddrag af facebookopslaget, hvori det hævdes, at 74 procent af alle dødsfald har forbindelse til vaccination mod covid-19. Foto: Skærmbillede af Facebook

Men påstanden og Slay News’ udlægning af studiet er ikke korrekt. Studiet når ikke frem til, at tre fjerdedele af alle dødsfald er forbundet med vacciner mod covid-19. Desuden er studiet så dårligt udført, at det ikke gør nogen klogere på vacciner og dødelighed, siger forskere.

Forfatterne til studiet har ledt efter obduktionsrapporter til dødsfald, hvor der allerede er angivet en forbindelse med covid-vacciner. De finder 326 tilfælde og vurderer, hvor mange af dødsfaldene der var direkte forårsaget af vaccinen, eller hvor vaccinen var et væsentligt bidrag til dødsfaldet. Det gælder 74 procent af dødsfaldene. 

Forfatterne er blandt andre amerikanske forskere som Peter McCullough og Roger Hodkinson, som ifølge mediet AFP tidligere har gjort sig bemærket ved at sprede misinformation om coronavirus og vacciner.

Null

Studiet er tidligere omtalt som udgivet i det prestigefyldte tidsskrift The Lancet. Angiveligt skulle studiet være trukket tilbage af The Lancet i et forsøg på at censurere forskernes fund. 

Ubrugeligt studie

Men ifølge The Lancet er historien en anden. Studiet var aldrig udgivet, men lå på en side for ikke-udgivne studier. Her kunne forskere selv lægge studier op, mens de ventede på bedømmelse af fagfæller. The Lancet tog studiet ned fra portalen, og forklaringen lyder, at studiets metode ikke understøtter konklusionen.

Lone Simonsen, der er professor i epidemiologi ved Roskilde Universitet, har samme opfattelse. Hun kalder studiet for “virkelig dårligt” og facebookopslaget for “det rene vrøvl.” 

For forskerne bag studiet har ikke sikret sig, at folk rent faktisk er døde af vaccinen. Mange af de døde personer har haft forskellige sygdomme, der ikke har med vaccinen at gøre, siger Lone Simonsen.

“De tager revl og krat med og får forvirret tilfældigheder med kausalitet. Hvis vaccinerne var så dødelige, som de antyder, ville det have givet udslag i statistikker for dødelighed. Men det har det ikke,” siger Lone Simonsen.

Tjekdet
De første danskere blev vaccineret mod covid-19 i december 2020. På det tidspunkt var der gået omtrent ni måneder, siden landet lukkede for første gang. Her ses statsminister Mette Frederiksen (S) reagere, mens hun på en skærm følger med i, at de første danskere bliver vaccineret. Foto: Keld Navntoft/AFP

Til mediet Logically Facts kritiserer Mitchell Levine, der er professor i medicin ved McMaster University, studiet. Han siger, at det er ubrugeligt i forhold til at vurdere, om der er en årsagssammenhæng mellem vaccinen og dødsfaldene.

"I det mindste skulle de i den systematiske gennemgang vurdere studier, der har mindst to grupper, en med vaccine-eksponerede personer og en med ikke-eksponerede personer,” siger han ifølge Logically Facts.  

Florian Zores, der er en fransk kardiolog, siger til AFP, at studiet ikke underbygger udlægningen på sociale medier. 

“De finder 100 procent af det, de leder efter, men det betyder ikke, som nogle hævder på sociale medier, at 75 procent af vaccinerede pludselig dør," udtaler Florian Zores ifølge AFP.

Bivirkninger er sjældne

Tidligere på året blev et stort dansk studie udlagt forkert i coronaskeptiske dele af sociale medier, da det blev hævdet, at coronavacciner er forbundet med alvorlige bivirkninger.

Professor ved Statens Serum Institut, Anders Hviid, der står bag studiet, sagde i den forbindelse: 

“Konklusionen er, at alvorlige bivirkninger er sjældne, og der er ikke nogen tvivl om fordelene ved den nuværende vaccinationsstrategi målrettet ældre og folk i risiko for alvorlig Covid-19,” siger han.

Lone Simonsen peger på, at det danske studie beskriver allerede kendte bivirkninger. Det nye er, at studiet har samlet 100 millioner vaccinerede fra mange lande, så det er muligt at måle den forøgede risiko for meget sjældne neurologiske sygdomme.

“Hvis man regner alle de her bivirkninger sammen, er det en meget lille ulempe i forhold til alle de sundhedsfordele, der er ved, at vi brugte covidvaccinerne,” siger Lone Simonsen til TjekDet.

TjekDet har henvendt sig til McCullough Foundation, hvor flere af forskerne bag det amerikanske studie er tilknyttet. Men de har ikke reageret på henvendelsen. Heller ikke den danske facebookbruger bag opslaget eller mediet Slay News har reageret på TjekDets henvendelser.

TjekDet har mange gange tidligere faktatjekket påstande om covid-19-vacciner. Siden vaccinerne først blev udrullet har talrige forkerte eller misvisende påstande været i omløb. Du kan finde tidligere artikler om emnet her.

Hvis du kan lide vores artikler og vil være sikker på ikke at gå glip af den nyeste, så følg os på Facebook ved at klikke her. Du kan også tilmelde dig TjekDet's gratis nyhedsbrev, hvor vi tipper dig om vores seneste faktatjek  - direkte i din mailindbakke. Tilmeld dig nyhedsbrevet her.

Opdateret 29. aug 2024