Bemærk Denne artikel blev udgivet for over en måned siden

Moderna-chef anklages for at afsløre stort vaccinekomplot, men han lægges ord i munden

Faktatjek 28. mar 2023  -  4 min læsetid
Tjekdet
Modernas administrerende direktør, Stéphane Bancel, har angiveligt indrømmet i en paneldebat, at vaccineproducenten allerede i 2019 producerede 100.000 coronavacciner. Men det sagde han slet ikke i løbet af debatten. Her ses Stéphane Bancel til høring i det amerikanske senat 22. marts 2023 for at forsvare Modernas plan om at mangedoble priserne på virksomhedens coronavacciner. Foto: Michael Brochstein/SIPA/Ritzau Scanpix
  • Moderna vidste, at der ville komme en pandemi allerede i 2019

  • Vaccineproducentens administrerende direktør, Stéphane Bancel, har nemlig indrømmet, at medicinalvirksomheden producerede 100.000 coronavacciner allerede i 2019

  • Sådan kan man i hvert fald læse i flere danske og udenlandske opslag, der bruger en videobid med Moderna-chefen som bevis for påstanden

  • Men Stéphane Bancel nævner på intet tidspunkt i den korte videosekvens, at Moderna producerede 100.000 coronavacciner i 2019

Moderna producerede angiveligt 100.000 coronavacciner allerede i 2019.

Dermed måtte medicinalvirksomheden allerede dengang have kendt til den pandemi, der først blev en realitet året efter.

Sådan kan man læse i flere udenlandske opslag på sociale medier, som nu også er nået til Danmark. Opslagene henviser til en video, hvor Modernas administrerende direktør, Stéphane Bancel, deltager i en paneldebat hos World Economic Forum (WEF).

Han har tidligere været i vælten for at “afsløre”, at Moderna allerede i januar 2020 var i gang med at producere en vaccine mod coronavirus, og både dengang og nu taler kritikken af ham ind i en velkendt konspirationsteori om, at pandemien var planlagt af en elite bestående af blandt andet WEF.  

Men Stéphane Bancel nævner på intet tidspunkt i videoen, at det er 100.000 vacciner mod coronavirus, han taler om.

Til gengæld formulerer han sig flere steder så uklart, at en del af hans talestrøm efterlader plads til fortolkning - og tilsyneladende også spekulation om afsløringen af en større sammensværgelse.100.000 vacciner i alt

Videobidden stammer fra en WEF-paneldebat til organisationens årlige møde i 2023 i Davos i Schweiz. Her kan man blandt andet høre Stéphane Bancel sige, at “da pandemien indtraf, havde Moderna fremstillet 100.000 doser i 2019 for hele året.”

I citatet fremgår det altså ikke, at de 100.000 vaccinedoser har noget med corona at gøre, som det ellers påstås i flere af facebookopslagene. 

Og Moderna afviser også, at Stéphane Bancel i videobidden henviser til coronavacciner. De 100.000 vacciner dækker over Modernas samlede portefølje af vaccinedoser, der blev fremstillet i 2019, og er altså ikke COVID-19-specifikt, oplyser en talsperson fra Moderna til TjekDet. Talspersonen påpeger også, at tallet fremgår af Modernas fjerde kvartalsrapport for 2022.  

Og Stéphane Bancel bragte faktisk allerede tallet op i november 2021. 

“Moderna fremstillede færre end 100.000 doser af nogen vaccine i 2019,” sagde han dengang til et arrangement med den amerikanske hjerteforening.

“Næppe 100.000 doser stivkrampevacciner”

Philip Brandt, der er tidligere spidskandidat til kommunalvalget for Nye Borgerlige på Bornholm, er en af de facebookbrugere, som mener, at videobidden med Stéphane Bancel er bevis på, at coronapandemien er “et stort fupnummer”.  

TjekDet har bedt om et interview, men Philip Brandt har kun tid til mailsvar. Her anerkender han, at Moderna-direktøren ikke direkte omtaler de 100.000 vacciner som coronavacciner, men at det er hans egen tolkning ud fra konteksten. 

“Nu var der jo ikke tale om en stivkrampe-pandemi i 2020, så det er næppe 100.000 doser stivkrampevacciner, han hentyder til. Naturligvis er det "vacciner" beregnet for den kommende pandemi,” skriver han med henvisning til, at Stéphane Bancel i videobidden husker tilbage på en samtale med sin produktionschef, hvor direktøren slår fast, at “næste år kommer der en pandemi.” 

Det sagde Stéphane Bancel

“The great news, versus 2020, where we are today, is we have manufacturing capacity. As Seth (Berkley, direktør for Vaccine Alliance, red.) knows, when the pandemic happened, Moderna had made 100,000 doses in 2019 for the whole year”.

 

“I remember walking after Davos into the office of my head of manufacturing and I said, ‘How will we make a billion doses next year?’ And he looked at me a bit funny, ‘Say what?’ I said, ‘Yeah, we need to make a billion doses next year, there’s going to be a pandemic”.

Ud fra Stéphane Bancels udtalelser fra paneldebatten er det uklart, hvornår den pågældende samtale mellem ham og produktionschefen fandt sted, og hvor tidligt Stéphane Bancel i så fald skulle have forudset eller endda kendt til pandemien. Moderna oplyser til TjekDet, at samtalen fandt sted efter det årlige WEF-møde i Davos i 2020, der løb af stablen fra 21. til 24. januar, og derfor henviser “næste år” altså til 2021.

Men den udlægning køber Philip Brandt ikke. 

Han medgiver, at Stéphane Bancels udtalelser kan forstås sådan, at direktøren blot forklarer, hvordan Moderna, da pandemien ramte i starten af 2020, havde en samlet vaccineproduktion på blot 100.000 doser året forinden - altså i 2019 - og derfor, da pandemien ramte, begyndte at tænke på at opjustere til tæt på en milliard doser i 2021. Den målsætning annoncerede Moderna i øvrigt officielt 4. januar 2021

Men Philip Brandt finder det langt mere sandsynligt, at Stéphane Bancel talte over sig og kom til at fortælle om en samtale fra 2019, hvor coronavirus var langt fra vores fælles bevidsthed.

“Hvordan kunne han på forhånd vide, at der ville komme en pandemi? Og hvordan kunne han vide, at der ville blive behov for "a billion doses" af en vaccine, som angiveligt ikke engang var udviklet endnu?” skriver han og tilføjer, at samtalen mellem Stéphane Bancel og Modernas produktionschef i hvert fald må have fundet sted før 11. marts 2020, hvor Verdenssundhedsorganisationen (WHO) erklærede udbruddet med coronavirus for en pandemi.  

TjekDet har spurgt Philip Brandt, om forklaringen på Stéphane Bancels angiveligt mistænkelige fremsyn ikke bare kan være, at samtalen mellem ham og produktionschefen fandt sted efter WEF-mødet i slutningen af januar 2020, som Moderna oplyser, og som Stéphane Bancel i videobidden giver indtryk af, da han siger: "Jeg kan huske, at jeg efter Davos gik ind på min produktionschefs kontor."

Til WEF-mødet i 2020 adresserede Stéphane Bancel coronavirussens bekymrende spredning, og 23. januar 2020 annoncerede Moderna, at de havde indgået samarbejde om at fremstille en coronavaccine - altså cirka halvanden måned inden WHO erklærede udbruddet for en pandemi.  

Men Philip Brandt mener, at det netop understøtter hans pointe. 

“‘There's gonna be a pandemic’ er formuleret meget skråsikkert. Som om han vidste, at der ville komme en pandemi - ikke at han blot overvejede muligheden for det,” skriver han og tilføjer, at det understreges af, at Moderna var i gang med at fremstille en coronavaccine halvanden måned inden WHO’s udmelding.

TjekDet har også spurgt Philip Brandt, om han ikke finder det urealistisk, at en direktør for en kæmpe medicinalvirksomhed sidder for rullende kameraer og afslører et så omfattende komplot. Men Philip Brandt nævner flere eksempler, der i hans optik viser, at den slags sker hele tiden. 

Blandt andet finder han det mistænkeligt, at USA’s præsident, Joe Biden, udtalte få uger inden Ruslands invasion af Ukraine og cirka et halvt år inden den omdiskuterede sabotage af Nord Stream-gaslinjerne, at USA ville sørge for at ødelægge netop de gaslinjer, hvis Rusland invaderede Ukraine.

Han påpeger også, at tidligere sundhedsminister Magnus Heunicke (S) pralede af sin deltagelse i det såkaldte Event 201 i oktober 2019. Ved eventet simulerede deltagerne en pandemi med en fiktiv coronavirus, men Magnus Heunicke var slet ikke til stede.

TjekDet har spurgt Moderna, hvordan Stéphane Bancel cirka halvanden måned inden, WHO erklærede en pandemi, kunne sige så skråsikkert til sin produktionschef, at der ville komme en pandemi. Vi har også spurgt, om Moderna anerkender, at det er uklart ud fra Stéphance Bancels formuleringer, om "næste år" i hans formulering "vi er nødt til at lave en milliard doser næste år, der kommer en pandemi" refererer til 2020 eller 2021. 

Moderna er ikke vendt tilbage med svar inden redaktionens deadline.

Opdateret 29. mar 2023